Yksi aikamme merkittävimmistä instrumenteista Suomessa?

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Jaa somessa

Helsingin Musiikkitalon konserttisalin uusien urkujen rakentamisen ensimmäinen vaihe toteutettiin konserttisalissa kesän 2021 aikana. Toistaiseksi urut jäävät vielä konserttiyleisön katseilta piiloon, mutta kesän aikana toteutettuihin työvaiheisiin pääsee kurkistamaan Urkujen matka -valokuvanäyttelyn kautta, joka on nähtävillä Musiikkitalon konserttisalin näyttelyvitriinissä.

Musiikkitalon uudet konserttiurut rakentuvat kolmessa vaiheessa vuosina 2021–2023. Massiivisten urkujen rakentaminen on jaettu kahdelle kesälle, joista kuluneen kesän 2021 toteutettiin mm. suurimpien puuosien ja ilmakoneiden asennukset. Nyt toteutetut rakennustyöt jäävät kuitenkin näkymättömiin, sillä tulevien urkujen paikkaa peittää vielä suojakangas. Rakennustyöt jatkuvat kesällä 2022, jolloin Suomeen saapuvat suurin osa urkupilleistä ja urut rakennetaan fyysisesti valmiiksi. Soinnin kannalta merkittävin työ toteutetaan kesällä 2023, jolloin toteutetaan urkujen äänitys. Äänitysvaiheessa rakennetaan urkujen lopullinen sointi. Syksyn 2023 ajan urkuja testataan ja säädetään ja uusien urkujen avajaisia vietetään 1.1.2024.

Urkujen matka -valokuvanäyttely esittelee urkujen rakennusvaiheita

Monivuotista hanketta ja urkujen rakentumista dokumentoidaan mm. valokuvin. Hankkeen kuvamateriaalista koostetaan vaiheittain kasvava valokuvanäyttely, jonka ensimmäinen osa on nähtävissä Musiikkitalon konserttisalin näyttelyvitriinissä 6.9.–2.10.2021 välisen ajan. Urkujen matka -valokuvanäyttelyn kuvat ovat valokuvaaja Sakari Röyskön käsialaa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Musiikkitalon uudet urut
Urkujen matka -näyttely Musiikkitalossa. Kuvaaja: Sakari Röyskö

Röyskö on toteuttanut useita dokumentaarisia taidevalokuvaprojekteja, joiden myötä syntyneistä kuvista on järjestetty yksityisnäyttelyitä. Keväällä 2017 Helsingin kaupungintalon Virka-galleriassa nähtiin Röyskön näyttely Myllypuro, jonka kuvista heijastuvat helsinkiläislähiön muuttuva ympäristö ja elämänmeno. Vuonna 2020 STOAssa nähty PUHOS-dokumenttivalokuvaprojekti tarjosi näkökulman luhistuvan ostoskeskuksen maailmaan Helsingin Itäkeskuksessa.

Musiikkitalon uruista tulossa yksi aikamme merkittävimmistä instrumenteista

Musiikkitalon uusista uruista tulee rikkaat ja mahdollisimman monenlaisen musiikin esittämiseen sopivat. Urut on pyritty näkemään tulevaisuuden soittimena eivätkä ne siten ole sidottu yhteen aikakauteen, tyyliin tai genreen. Uruista tulee 123 äänikertaiset ja ne sisältävät myös uuden musiikin säveltämisen ja esittämisen mahdollistavaa tekniikkaa, kuten mikrotonaalinen pillistö, säädeltävä ilmanpainejärjestelmä ja lukuisat yläsäveläänikerrat. Myös urkujen julkisivu tulee olemaan moderni ja musiikkitalon arkkitehtuuria rikastuttava tunnusmerkki.

Lähde Musiikkitalo

spot_img