Kitaraopettajaa etsimässä

Dokumenttisarjan ensimmäinen kausi

Kallio Files

Kitaransoiton opettajat esittelyssä

Alkusävelet

Olen soittanut kitaraa 30 vuotta. Kun teini-ikäisenä sain ensimmäisen sähkökitarani ja aloin sitä opetella soittamaan, kehitys oli aluksi huimaa. Parissa vuodessa opin tarpeeksi pystyäkseni soittamaan kavereiden kanssa Metallicat mennen tullen. Treenaaminen oli hauskaa ja vaivatonta. Tuntuukin, että vuosikymmeniä myöhemmin taitotaso on suurin piirtein samalla tasolla, vaikka varmasti vuosien varrella on yhtä ja toista uuttakin tarttunut matkaan.

Vuosikausia erilaisissa bändeissä soittaneena minulle on kehittynyt jonkinlainen ymmärrys, mitä yhteissoitto tarkoittaa. Omasta mielestäni olen siinä melko hyväkin. Oman instrumentin hallinnassa minulla kuitenkin on paljon parannettavaa. Jotenkin tuntuu siltä, että kitarasoolot ja improvisointi menevät aina samoja polkuja mollipentatonista asteikkoa edestakaisin selaten ja samoja vanhoja likkejä väliin lisäten. Vähitellen minulle on herännyt kysymys, voisiko asialle tehdä jotain.

Voiko vanha koira oppia uusia temppuja?

Teinivuosina pienellä paikkakunnalla asuessa ainut tapa oppia kitaransoittoa olivat tabulatuurikirjat, joita paikallisessa kirjastossa oli muutamia. Näistä kirjoista sitten liikkui kopioita ja kopion kopioita, ja näitä ”tabeja” sitten opeteltiin vaihtelevalla menestyksellä. Internetin myötä tabit siirtyivät verkkoon ja nykyään videopalvelu YouTube onkin varsinainen runsaudensarvi kitaristeille. Kaikkiin vähänkin tunnettuihin biiseihin löytyy jonkun tekemä versio tai jopa opetusvideo. YouTubessa toinen toistaan paremmat kitaristit julkaisevat kanavillaan opetusvideoita viikoittain. Itsekin olen näitä videoita katsonut ja niiden perässä soittanut, mutta jostain syystä opitut asiat eivät vain päädy omaan soittooni. Ehkä olen liian vanha, enkä vain yksinkertaisesti opi enää mitään uutta.

Näitä asioita miettiessäni tulin johtopäätökseen, että ratkaisu pulmaan voisi olla soitonopettaja. Muutama kysymys kuitenkin nosti päätään: Kannattaako henkilökohtaisista soittotunneista maksaa maltaita, kun YouTubesta löytyy kaikki ilmaiseksi? Tai maksaako se maltaita? Onko minulla aikaa käydä soittotunneilla? YouTubesta voin opetella milloin tahansa. Pystynkö oppimaan jotain uutta kitaransoitosta? Voiko lähes viisikymppisenä edes mennä kitaratunneille? Tai siis kehtaako?

Näihin kysymyksiin päätin etsiä vastauksen. Neuvoksi tai kenties varoitukseksi muille vastaavassa tilanteessa oleville. Nähdäkseni, mitä tästä tulee. Ja ennen kaikkea oppiakseni jotain uutta itsestäni ja kitaransoitosta.

Seuraavilla Kallio Filesin kausilla tutkinnassa muut mielenkiintoiset musamaailman ilmiöt.