Ainutlaatuinen Jukka Mäkelä Collection89 nähtävillä Kissgalleryssä 8.12-10.1.

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #30: Apulanta – Ehjä

Vuosi oli 1996 ja maailma muuttui paljon, teinit eivät. Yhdeksänkymmentä luvun alun laman huippu alkoi hieman tasoittua, tosin seurauksista kärsitään vielä tänäkin päivänä. Talouden lisäksi lamalla oli suuri vaikutus myös kulttuuriin ja yleiseen ilmapiiriin, niin hyvässä kuin pahassa.

Laulu-Miehet juhlistaa 110 vuotta kutsuen uusia säveltaiteilijoita

Suomen tunnettu mieskuoro Laulu-Miehet juhlistaa 110-vuotista historiaansa kutsumalla kuusi uutta säveltaiteilijajäsentä.

Särkänniemen kesä käynnistyy Cyan Kicksin tahdissa

Särkänniemen huvipuiston kesäkausi alkaa 30.4. Cyan Kicks esiintyy vappupäivänä ja uusi Retro-pelihalli avautuu toukokuussa.

Pienen herrasmiehen kirjan uudistettu painos – Elämäntaitoja arkeen

Virve Obolgogianin tietokirja Pienen herrasmiehen kirja tarjoaa lukijalle arjen tilanteisiin soveltuvia käyttäytymisohjeita.

Murhia Pohjanmaalla -sarja saavuttaa Pohjoismaat ja Viron

Nilla Kjellsdotterin Murhia Pohjanmaalla -sarjan uusin osa leviää uusille markkinoille. Vaasan poliisista kertovien kiehtovien tarinoiden pariin pääsevät pian myös norjalaiset, tanskalaiset ja virolaiset lukijat.

Jaa somessa

Jukka Mäkelä Collection89, on osa jääkiekkovalmentaja ja kulttuuripersoona Alpo Suhosen mittavaa kokoelmaa Mäkelän töitä vuodelta 1989, jotka nähdään 8.12.2022-10.1.2023 Kissgalleryssä Helsingissä. 

Kissgalleryn näyttelyssä on yksitoista ainutlaatuista Mäkelän työtä. Kokoelman muut työt ovat nähtävillä Forssan kehräämöalueella sijaitsevassa Villaforssin galleriassa. Yhteensä teoksia on yli kaksikymmentä. 

näyttely

”Näyttelyn työt ovat ainutlaatuinen ja harvoin nähtävillä olema kokoelma. Mäkelän vähäeleiset työt liikkuvat abstraktin ja luontovaikutelman rajamailla. Lähtökohtana Mäkelän maalauksille on luonto. Nämä ovat töitä, jotka puhuttelevat pitkään ja niiden ääreltä voi löytää alati uusia yksityiskohtia”,  

Kissgalleryn kuraattori Juha Valkamo kertoo. 

ukka Mäkelä (1949 – 2018) oli yksi sukupolvensa merkittävimpiä taiteilijoita ja aikansa näkyvimpiä hahmoja Suomen taidekentässä. Jukka Mäkelä kuuluu suomalaisen postmodernismin ja uusekspressionismin kärkihahmoihin.

Mäkelä opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa 1967–1968 ja Suomen Taideakatemian koulussa 1968–1972 Helsingissä. Mäkelä on tehnyt suurikokoisia hillityn värisiä ekspressionistisia akryylimaalauksia, jotka liikkuvat abstraktin ja luontovaikutelman rajamailla. Lähtökohtana Mäkelän maalauksille olivat ovat usein vesi, lumi ja kallio. Myös vuodenaikojen vaihtelu sekä monet arkiset havainnot ympäristöstä olivat teosten inspiraationa. Mäkelää kiinnosti ja motivoi teoksissaan aiheen kehittely ja metamorfoosi. Hän teki erilaisia materiaalikokeiluja ja teknisiä innovaatiota.

Läpimurtonsa Mäkelä teki 1970-luvulla vähäeleisen konstruktivistisilla töillään. 1980-luvulla hän herätti laajaa huomiota rosoisilla, ekspressionistisilla töillään. 1990-luvulla taiteilijan ote keveni, muuttuen herkäksi, graafisemmaksi ja ”estetistisemmäksi”. 2000-luvulla Mäkelän töissä alkoivat korostua värit, voimakkaampi viiva sekä maalipinnan päälle liimattu japaninpaperi. Hän on työstänyt myös metalligrafiikkaa.

Mäkelän teoksia on ollut esillä laajassa näyttelyssä Merkki ja ele – maalauksia kolmelta vuosikymmeneltä Kiasmassa 1999. Katsaus Mäkelän uudempaan tuotantoon nähtiin Helsingin Taidehallissa Herkkyys ja voima -suurnäyttelyssä syksyllä 2015 sekä Kuntsin modernin taiteen museossa.

Tulossa on Sara Hildenin museon näyttely helmikuussa 2023. Maalauksia on 1970-luvulta lähtien ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä kaikissa Pohjoismaissa, eri puolilla Eurooppaa sekä Japanissa ja Yhdysvalloissa.

Hän osallistui Carnegie International -näyttelyyn Pittsburghissa Yhdysvalloissa 1982 ja edusti Suomea Venetsian biennaalissa 1988. Mäkelä on edustettuna tärkeimpien suomalaisten museoiden ja säätiöiden kokoelmissa. Hänen teoksiaan on myös muun muassa Tukholman Moderna Museetin, Oslon nykytaiteen museon ja Malmön taide­museon sekä saksalaisen Ludwig-museon kokoelmissa. Mäkelä sai Valtion Taidepalkinnon 1977 ja 1981 ja Pro Finlandia -mitali hänelle myönnettiin 2007. Taiteilijaeläke myönnettiin Mäkelälle 2013. Hän oli kuollessaan 68 vuotias.

Lähde Kissgallery

spot_img