Jukka Hänninen alias TM Shuffle isännöi dubtechnoon ja deep houseen erikoistunutta vinyylilafkaa Vuo Recordsia. Juteltiin vähän levymerkin tämän hetken tunnelmista.
Mitä kuuluu tänään sinulle ja Vuo recordsille?
Moi, kiitos haastattelupyynnöstä ja dubiterveiset Suomen Ruutanasta! Vuo recordsille kuuluu melkoisen hyvää. Vuodesta 2016 toissa vuoteen pidimme julkaisutahdin melko maltillisena, kertaluokkaa julkaisu per vuosi. Viime vuonna painoimme vähän kaasua ja julkaisimme 2 vinskaa Vuo recordsilla sekä avasimme hieman orgaanisempaan ja sielukkaampaan (haussimpaankin) soundiin päin kallellaan ovan Soulful Dubs-alalafkan. Tänä vuonna homma alkaakin mennä jo hulluttelun puolelle; keväällä tuli ulos Mood Series Vol 6 jossa tahtipuikkoa heiluttelivat saksalainen Vuo-vakinaama Star_Dub, japanilainen dubteknokeisari Altone, mystinen Poro sekä Ruutanalais-Kiikkalainen tehoduo Tm Shuffle & Monoder. Lisäksi tänä vuonna starttasimme digitaalisten julkaisuiden sarjan. Ensimmäisenä tuli ulos Monoderin ihanan melankolinen Void To None ja heti perään Italialaisen Monophazen Digital Grimebox. Heinäkuun lopussa otettiin ulos vielä Genningin Wind Blows Above Flowers. Nämä tulevat alkuun Vuo recordsin bandcamp-saitille ja joskus myöhemmin sitten muihin palveluihin. Kaiken kaikkiaan mielettömän paljon hyvää musiikkia tulee Vuolle kuultavaksi joten julkaistavaa piisaa. Ihan puhtaan musiikillisen riemun ja löytämisen ilon lisäksi tunnen pientä nöyrää velvollisuutta edistää kaikkea sitä hyvää musaa ihmisille.
Kuvaile lafkan toimintaa, estetiikkaa ja genrejä.
Vuo recordsin toiminta on säännöllisen epäsäännöllistä ja pohjautuu isoihin tunteisiin ilman laskelmointia tai rahan hamuamista. Tarkoitus on edistää sellaista musiikkia joka mielestäni ansaitsee tulla kuulluksi. Kavereilta tulee laadukasta musiikkia kuultavaksi, omaa musaa tulee julkaistua jonkin verran myös ja demo-osastokin palkitsee välillä oikein huolella. Pääasiallinen julkaisuformaatti on 12” vinyyli. Olen pitkän linjan levyfriikki, keräilijä ja dj. Vinyyli tuntuu ja tuoksuu hyvältä. Se on konkreettinen esine joka säilyy. Vuosienkin päästä sen levyn ”oikean raidan” muistaa vaikkei sen nimeä tai esiintyjääkään välttämättä enää muista. ”tästä B2, siinä oli se hyvä kordi ja moodi, perään sopii tuon toisen levyn A1”. Julkaisuita tehdään lisäksi myös digitaalisina. Tämä laajentaa kuulijakuntaa. Hyvän musan pitää voida kasvaa.
Vuo-estetiikka… musiikki tulee lujaa voimakkaasta äänentoistosta punaisten valojen, keinosavun ja hikisinä hyllyvien ihmisten täyttämässä matalassa kellarissa. Dj on jossain nurkassa soittamassa vinyyleitä. Ei korotettua lavaa, ei kirkasta valokeilaa, ei henkilöpalvontaa, ei kuvaamista. Tanssijoilla ei ole kännyköitä eikä kukaan puhu koska eihän niin voimakkaassa äänenpaineessa se onnistuisikaan kunnolla. Kommunikointi on tanssin liikkeitä ja kasvon ilmeiden muutoksia musiikin mukaan. Huomio on musiikissa. Edellä on kuvattuna se mihin Vuo recordsin musiikki ennen kaikkea on tarkoitettu. Jollain tapaa tämä näkyy myös koko toiminnassa. Vuon julkaisut ovat ulkomuodoltaan vähäeleisiä; ruskeissa kansissa ilman neliväriprinttejä. Keskiögrafiikat ovat toisteisia. Julkaisuista tiedotetaan ja niitä promotaan jonkin verran mutta siinä mennään jokseenkin vähimmän riittävän tason meiningillä. Genre on ruma sana mutta kai se jotain kuvaa. Dubtechno, dubhouse, deep house, deep techno, jopa minimal; siinä kai niitä mitä ihmiset Vuo recordsin soundiin liittävät.
Mitä on ohjelmassa lähiaikoina?
Seuraava Vuon V/A EP on jo laitettu prässiin. Siellä luvassa on saksalais-argentiinalais-tanskalais-islantilais-suomalainen kombo, Vuo-tyyliin sopivasti pientä variaatiota raitojen välillä mutta kuitenkin punaisen langan läpi levyn säilyttäen. Paria raitaa keikoilla testanneena voin kertoa että hyvin toimii. Soulful Dubs 02 on myös tuotannossa. Siellä on luvassa allekirjoittaneen, Monoderin ja Tapani Rinteen Velvet-raita kahtena eri versiona. Syvää dubihousea sielukkailla puhaltimilla siis. Aleksi Myllykoski ja Tapani työstivät toiselle puolelle tunnelmallisen, tummempisävyisen Slowburn-raidan josta tekaisin vielä kostoksi dubihenkisemmän remiksin. Loppuvuonna prässiin menee vielä ainakin erään pitkän linjan suomalaisen dubikuninkaan dubtechnoeepos kahden 12” vinskan ja kahden remiksin voimin. Tulossa myös splitti-ep:tä, ep:tä, V/A ep:tä ja mitä vielä. Nimet pidetään näissä vielä vakan alla, eihän kaikkea nyt voi huudella ennalta. ”Big things coming” tai miten se nyt meni. Vinyylituotannon suht rauhallisesta tahdista johtuen nämä tippuvat ulos syksyn/talven/kevään aikana. Joka tapauksessa prässissä on kuhinaa paljon kiivaammin kuin ennen. Digisarjassa tahti lienee noin viiden vuosittaisen julkaisun tasoa, tälle vuodelle on kaavailtu vielä paria.
Tee muutamia nostoja Vuon katalogista perusteluineen.
Nostoja – koko diskografia.
Ei vaan, tässä muutama aikajärjestyksessä:
Vuo001. Dj Shuffle / Melina : 44170 EP (vuosi 2003). Tästä se kaikki alkoi. Neljä tamperelaista konemusaintoilijaa ja kova into. Levy-yhtiön toiminnasta ei ollut isommin ymmärrystä mutta todettiin että vinyyli pitää julkaista kerran kaikkien koneilla oli omasta mielestä ihan napsakoita raitoja. Levyn avaa allekirjoittaneen ensimmäinen ikinä yksin valmiiksi tullut raita, Artist. Netissä olevalla puhesynalla tehdyt vokaalit täydensivät syvähouse/tekno-pohjat. Tästä raidasta on tullut vuosien saatossa jonkinlainen ug-kulttiraita. Berg Audio julkaisi sen digitaalisena uudestaan 2019 ja tänä/ensi vuonna se tulee Mixcultilla vinyylinä. Kalle-M väänsi raidasta sopivan kieron acidhouse-henkisen version. Toisen puolen avaa Melinan Too Many People, vinksahtaneiden sämplejen ja lämpimän Chicago-henkisen deephousepoljennon sävyttämä träkki. Tästä Jussipekka väänsi Finnmiksin, tuoden mukaan tavaramerkkinsä, kovan energian tanssilattialle. Pienenä knoppina; levyn nimi 44170 on tietenkin Aalto kirjoitettuna numeroilla. Lafkan nimi oli tarkoitus olla Aalto niiden kemujen mukaan joita pidimme Laternassa noihin aikoihin. Siellä ehti esiintyä mm. tuohon aikaan todella kovassa nosteessa ollut Sami Koivikko ja Kalle-M. Aalto records kuitenkin jo oli olemassa joten piti keksiä uusi nimi ja Vuo records oli vahvin ajatus.
Vuo003: Tampere Mood Series Vol4. 2017 julkaistulla EP:llä on nimensä mukaisesti paikallista osaamista. Shuffless (allekirjoittaneen ja Needlessin jonkin aikaa vaikuttanut duopumppu) avaa pelin Teisko Nights – raidalla jossa Chicago ja Teisko yhdistyvät harmonisesti. Lauri Leinolta kuullaan tyylinsä mukainen vinksahtanut deephouse-raita. Toisella puolella Kalle-M kuvailee äänimaisemin ja voimakkain äänenpainein miltä kuulostaa olla eksynyt Kemissä. Tämä raita kuulostaa käsittämättömän voimakkaalta kunnon äänentoistolla. Levyn sulkee allekirjoittaneen Kuivaamo Dub, joka nimensä mukaisesti on oodi noiden aikojen upealle Tampere-mestalle ja sen perseitä potkivalle PA:lle. Kaiken kaikkiaan tämä lätty ikäänkuin rajaa sisälleen Vuo-soundin, sen veteen vedetyt näennäiset rajat.
Vuo010: Star_Dub, Altone, Poro, Tm Shuffle & Monoder : Mood Series Vol6. Toukokuussa 24 julkaistulla vuo kympillä kuuluu Vuo-soundin ydin; sykkivä, vähäeleinen, tunnelmallinen mutta energinen teknopulssi. Star_Dub avaa julkaisun tunnelmapalalla jossa valo ja varjo vaihtavat vuoroja, tasaisen rytmin viedessä tanssijat syvemmälle. Altone jatkaa tästä Tribal Cave-raidallaan joka tuntuu kuin matkalta muinaisen luolan sisään. B-puolen avaa kauan kateissa ollut Poro Richt Her-raidallaan joka tuo mukanaan valtavan kaikuvan bassoseinän hyväilemään kuulijaansa. Allekirjoittanut yhdessä Monoderin kanssa sulkee julkaisun Täättää-raidalla. Suhiseva nauha, kaukaiset äänimaisemat ja huomion kiinnittävä chordi vievät kuulijan syvälle.
vuorecords.bandcamp.com
https://www.instagram.com/vuorecords?igsh=eWkzbDM5d2QwOTM1
Mikko Ihalainen