Basisti – tuo aliarvostettu oman tiensä kulkija ja alataajuuksien tulkki

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 35/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

The Record of My Life #35: Nine Inch Nails – The Downward Spiral (Nothing records 1994)

Tiedättehän ne albumit, joita ei tarvitse edes laittaa soimaan ja silti se musiikki soi alitajunnassa ja lyriikat tulee vahvasti ajatuksiin, koska olet kuunnellut levyä niin paljon oikeassa herkkyyskaudessa ja ajassa? Minulle Nine Inch Nailsin The Downward Spiral on juuri sellainen. Harvemmin sitä enää kuuntelen, mutta levyn kansikuva ja tunnelmat palaavat mielen looppailuun usein.

Kotimaiset konemusiikki-levymerkit: X-Rust Organization

Oikeastaan X-Rust on enemmän konemusiikki-järjestö kuin varsinainen levymerkki, mutta ovat julkaisseet sen verran vakuuttavan määrän elektronista musiikkia vinyylinä että kuuluu myös tähän sarjaan ehdottomasti! Kalle Karvanen ja Eemeli Lehto vastailivat haastatteluuni järjestön edustajina Turusta.

Arvostelussa Brazen Forgery – Karelia Suite

Turun seudulla pandemiaeristyksessä syksyllä 2021 kypsynyt metalliprojekti Brazen Forgery...

Kellaribändit – keikkajärjestäjän kaksiteräinen miekka

Autotalleissa ja treeniksillä ryskää koko joukko potentiaalisia bändejä, jotka...

Jaa somessa

Tässä artikkelissa päästetään rytmiryhmän primusmoottorit ääneen.

Basisti? Tyyppi, joka hengailee bändin mukana. Basisti käveli baari ohi. Hyväntahtoista naljailua vai ilkimielistä panettelua? Miksi juuri bassotaitelijat ovat alati olleet kanssasoittajien ivan kohteena? Jopa siinä määrin, että basistien ympärille on kehittynyt oma vitsigenrensä, vähän niin kuin Pikku-Kallella, blondeilla ja ruotsalaisilla.

Puhutaan yksinkertaisesta instrumentista ja sen hallitsemisen helppoudesta. Mutta eikö mikä tahansa ole helppoa, jos homman osaa? Myös bassoa voi soittaa hyvin tai huonosti.

Toisaalta basisteille annetaan enemmän siimaa kuin nyt vaikkapa kitaristeille. Basisti saa soittomokansa anteeksi, koska kuka niitä nyt kuulee. Basisti voi puhua puuta heinää ja olla yleisesti ottaen pihalla ilman, että sitä pidetään epänormaalina. Basisti voi aivan hyvin yrjötä jukkapalmuun tai paskoa backstagen lattialle, eikä kukaan näe toiminnassa mitään poikkeavaa.

Mutta mikä sitten saa rocktähteydestä haaveilevan ihmisenalun tarttumaan kyseiseen soittimeen, varsinkin kun hyvin tietää, mitä tuleman pitää? Emotion Zine kokosi joukon basisteja koolle ja lähti selvittämään basistiuden syvintä olemusta. Jokaisen basistin eteen ladattiin identtinen kysymyspatteristo. Ehkä soittajien vastauksista löytyy yhtäläisyyksiä, joiden pohjalta voimme tehdä johtopäätöksiä. Mutta annetaan basistien kertoa itse.

Antti – Heezer, Lowburn

Kuka olet?

Antti, keski-ikäinen basistin rutjake Etelä-Karjalasta.

Missä yhtyeissä soitat?  

Soitan bassoa yhtyeissä Heezer ja Lowburn. Lowburnin ollessa tällä hetkellä määrittelemättömän mittaisella tauolla, keskityn täysillä Heezerin edesottamuksiin. Heezerin tarina alkoi koronavuonna 2020, kun kaikki me neljä olimme tahtomattamme keikkatauolla muista bändeistä, itsestämme riippumattomista syistä.

Rumpalimme, herra Häsä, halusi kitaristilaulaja herra Samin kanssa koota soittoporukan ihan vaan hyvän mielen jamittelumeiningillä, ilman suurempia paineita luoda mitään pysyvämpää projektia. Kitaravelho, herra Ville-Veikko, saatiin myös innostumaan ideasta. Muistan vielä tuon hetken, kun Häsä soitti miulle, ja tovin ideaa pyöriteltyämme hän totesi aika tarkallaan näin: ”Siitä vois kyllä tulla jopa ihan sellainenkin juttu, et voitais käyä joku EP nauhottamassa, eihä siitä välttis tuu vittuakaan, mut olis kyl hauska käyä soittelee porukassa”.

Mies oli ennustuksissaan samaan aikaan todella väärässä ja todella oikeassa. Heezeristä tuli vittuakin ja meillä on vieläkin  aina ihan helvetin hauskaa.

Miten sinusta tuli basisti ja milloin?

Halusin liittyä bändiin. Matalat äänet ja basso helponnäköisenä kielisoittimena kiehtoivat, ajattelin että eiköhän sillä jotain voi rävellellä. Samaa rävellystä harrastan nykyäänkin, juurikaan oppimatta +20 vuodessa mitään uutta.

Miksi juuri basso?

Vaikka basso kiinnosti muutenkin jo, niin kyllä se on se perinteinen tarina; että basistina on helpompi liittyä bändiin, koska kaikkihan nyt mieluummin kitaraa soittavat. Vaikka kitaraa oli tullut teininä vähän soiteltua itsekin, hyvin nopeasti tuli huomattua, että basso on omempi. Ja soittimenakin paljon monimuotoisempi, kun helposti aluksi antaa olettaa. Rytmityksillä on loputtomat mahdollisuudet, mutta silti kasiosatkin bassolla on vain jotain ihan helvetin siistiä.

Teetkö biisejä? Bassollako?

Teen ja pääosin juuri bassolla. Välillä tulee myös kitaralla, koskettimilla tai hiirellä ja näppäimistöllä tapailtua. Biisien hiontaa en juuri harrasta muissa kun bändijuttuihin tehdyissä biiseissä. Oman sooloprojektini sävellykset (rävellykset) syntyvät aina lähes kerralla purkkiin asti. Siksi noita biisejä on jo ihan liikaa kertynytkin; onneksi suurin osa lentää saman tien roskikseen. Julkaisen pääosin stoner/doom/groove-musaa instrumentaalina nimellä Shepherd,s Biathorrr. Jotta välttyisin liikaa saastuttamasta ihmisten korvia valitsin projektille sellaisen nimen, etteivät kaveritkaan varmasti sitä muista. Yksikin kirjoitusvirhe Googleen, niin et varmasti löydä.

Miten basistius näkyy sinussa?

Kaljamaha. Hitaus. Seuraava kysymys, kiitos.

Mitä hyvältä basistilta vaaditaan, mitkä ovat basistin tärkeimmät kyvyt ja ominaisuudet?

Pyhässä yksinkertaisuudessaan rytmitaju. Sointukuluilla mitä osaat tai sormien nopeudella ei ole mitään merkitystä ellet mene rytmi edellä. Hyvältä basistilta vaaditaan halu soittaa bassoa. Välillä tärkeimmät soinnut on ne, milloin et soita yhtään mitään. Tiedät milloin olla paikalla ja milloin antaa tilaa.

Paras basistivitsi?

Mitä eroa on basistilla ja oravalla? Kumpikaan ei ole postilaatikko.

Kuuntele Antin Heezer-yhtyettä täältä: https://www.youtube.com/@heezer9645

Antti lauteilla Heezer-yhtyeensä kanssa. Kuva: Kimmo Koskinen.

Pauli – Royal Max

Kuka olet?

Pauli Hirvonen, Lappeenranta.

Missä yhtyeissä soitat?  

Nykyisin soitan Royal Maxissa, mutta aikaisemmin bändeissä, kuten Rasite, Carcosa, The Memphis 77, Seven Mondays, sekä monia muita hääbändejä ja akustisia projekteja.

Miten sinusta tuli basisti ja milloin?

Opettelin soittamisen alkeita äidin vanhalla akustisella kitaralla, mutta ensimmäinen basso tuli kehiin  noin 11-vuotiaana. Samoihin aikoihin alkoivat bändikuviot luokkakavereiden autotallissa. Siitä lähtien basso on ollut ensisijainen soitin bändeissä, mutta kotona soitan myös kitaraa ja pianoa.

Miksi juuri basso?

Kuuntelin nuorena paljon erilaista skate-punkkia; Pennywise, Satanic Surfers, Millencolin, sekä oikeastaan koko 90-luvun Burning Heartin kattaus. Tällöin huomasin, kuinka suuressa roolissa nopeat bassojuoksutukset olivat eri biiseissä. Ja kun juoksutukset oli otettu haltuun, keskityin seuraavassa vaiheessa kuuntelemaan tarkemmin myös basson ja rumpujen rytmillistä puolta, sitä kuinka sillä saadaan yleisössä ”lanteet liikkeelle”.

Teetkö biisejä? Bassollako?

Olen tehnyt biisejä niin aikaisemmille bändeille kuin nykyisellekin, mutta teen demosävellykset monta kertaa melodia edellä; joko kitaralla, pianolla tai tracker-ohjelmistolla. Yhteisessä bändisovituksessa teen vastaavasti yleensä rummut ja basson pohjalle ja kitaran / laulumelodian siihen päälle.

Miten basistius näkyy sinussa?

Hyvin usein basistit ovat niitä moniosaajia, jotka hoitavat bändissä myös mediapuolta sekä kaikenlaista suunnittelutyötä, kuten julisteet, kannet, mainokset, videot yms. Niin myös omalla kohdalla.

Lisäksi basisteja on aina vähemmän kuin kitaristeja, joten monta kertaa basisteilla on useampi bändi työn alla.

Mitä hyvältä basistilta vaaditaan, mitkä ovat basistin tärkeimmät kyvyt ja ominaisuudet?

Hyvä basisti on sellainen, joka ei pelkästään soita samaa kuin esim. kitara, vaan pystyy omalla soitollaan laajentamaan biisiä, joko melodiaa tukevilla kuivioilla, rytmillisillä elementeillä tai niiden yhdistelmillä. Toisin sanottuna hyvä basisti on rumpalin paras kaveri, lead-melodian selkäranka, sekä yleisön liikuttaja. Ja soiton lisäksi on hyvä omata kykyä viihdyttää yleisöä sekä tulla muun bändin kanssa toimeen esim. keikkabussissa.

Paras basistivitsi?

Mitä yhteistä on Queenin basistilla ja lasikuituveneellä? – Kumpikin haluaa peräänsä nelikymppisen Mercuryn.

Kuuntele Paulin Royal Max -yhtyettä täältä: https://www.youtube.com/channel/UCzftD2EgZm49otollCD3Ddg

Jenna – Stoned Statues

Kuka olet?

Olen Jenna, olen basisti myös.

Missä yhtyeissä soitat?  

Soitan ja laulan Stoned Statues -nimisessä bändissä. Me soitetaan metallia.

Miten sinusta tuli basisti ja milloin?

Olen fiilistellyt basisteja jo nuorempana, esimerkiksi Elli Haloo sekä Rushin Geddy Lee ovat olleet minulle suuria esikuvia. Mielestäni basson soitto on aina ollut cool asia. Mutta varsinainen urani basistina lähti kuitenkin hyvin spontaanista ajatuksesta.

Kun laitettiin bändi pystyyn marraskuussa 2019 Markuksen (kitara) ja Allun (rummut) kanssa, hyppäsin basson varteen sillä ajatuksella, että etsitään ajan kanssa oikea basisti bändiin. Salaa kuitenkin toivoin, että oikeaa basistia ei koskaan löydettäisi. Melko pian ehdotin, että voisin jäädä basistiksi, ja Markus ja Allu komppasivat ajatusta. Kolme kuukautta siitä päivästä soitimme ensimmäisen keikkamme, ja syksyllä 2020 olimme jo studiossa äänittämässä debyyttilevyä. Se oli aikamoinen tulikaste aloittelijalle.

Miksi juuri basso?

Koska basso slayaa.

Teetkö biisejä? Bassollako?

Olen alun perin klassinen- sekä pop/jazz-pianisti. Sävellän pääosin pianolla, toisinaan myös kitaralla. Bändissä koen basson olevan tärkeä osa sävellysprosessia. Koska olemme trio, pyrin soittamaan bassolla eri asioita mitä kitara soittaa. Mielestäni on parasta olla juurikin basisti-laulaja, koska pystyn vaikuttamaan bassolla biisien harmoniaan ja esimerkiksi sointukiertojen määrittämiseen. Sillä on suuri merkitys siihen, miten kirjoitan laulumelodioita. Parhaillaan se on sitä, että kitara, basso ja laulu muodostavat yhdessä laajan harmonian, joka saa triosta ison kuuloisen. Mielestäni on ihanaa soittaa bändissä, joka on trio.

Miten basistius näkyy sinussa?

Kuinka määrittää basistius, se on moniulotteista. Usein basistit ovat viisaita ja tietävät paljon asioita, esimerkiksi basson soittamisesta ja gearista. Lähes kaikki basistit, joita olen tähän mennessä tavannut, ovat ystävällisiä, ehkä hieman introvertteja, mutta hyviä kuuntelijoita. Kai olen jotain edellä mainituista adjektiiveista itsekin. En usko stereotypioihin.

Mitä hyvältä basistilta vaaditaan, mitkä ovat basistin tärkeimmät kyvyt ja ominaisuudet?

Muihin nojautumisen taito, kuunteleminen soittaessa ja kommunikoidessa bändikavereiden kanssa. Parhaillaan basistit ovat kuin diplomaatteja, jotka liimaavat bändin yhteen. Kuullaan usein puhuttavan siitä, kuinka tärkeää on omistaa hyvä rytmitaju ja taito seurata rumpalia hyvän grooven saavuttamiseksi. Olen siitä myös samaa mieltä, mutta myös säveltävänä basistina koen tärkeäksi sen, että on hyvä osata ymmärtää harmoniaa, koska sointukulut määrittävät muun muassa sen, miten laulumelodiat rakentuvat. On myös tärkeää mennä musa edellä. Välttämättä kaikkein koviten tiluttava ei ole aina eniten boss.

Paras basistivitsi?

Basisti uhosi osaavansa soittaa 32-osanuotteja. Muut eivät uskoneet joten basisti todisti soittamalla yhden. 🙂

Kuuntele Jennan Stoned Statues -yhtyettä täältä: https://www.youtube.com/channel/UCa0qOopq15FbrNuxnkseZxA

Jenna & Stoned Statues lavalla. Kuva: Milja Linna.

Panu – Affection

Kuka olet?

Moi, mie oon Panu.

Missä yhtyeissä soitat?  

Tällä hetkellä ainoana bändinä on alavireinen, raskaampi rokkipumppu Affection. Aiempia viime aikaisia löytyy esimerkiksi blakened death metal -jyystin Gomorran, sekä vähän progempaa hevimeteliä synnytellyt Standing Ovation.

Miten sinusta tuli basisti ja milloin?

Kansalainen, varo! Basismius voi iskeä milloin tahansa! Itse altistuin pimeällä ysärillä seiskaluokan musatunnilla hetken mielijohteesta ständissä seisseen basson E-kieltä näpäyttämällä. 28 vuotta myöhemmin näpyttely jatkuu.

Miksi juuri basso?

Bassossa on sellainen itselle sopiva, mukavan ylipainoinen meininki, joka huokuu vuosisatojen hiljaista, jopa täysin havaitsematonta tietoutta.

Teetkö biisejä? Bassollako?

En nyt pitkään aikaan, mutta kyllä ja kyllä, jostain bassoriffistä se aina lähtee rakentumaan.

Miten basistius näkyy sinussa?

Omasta mielestäni ei kyllä oikein mitenkään, mutta kai siinä joku on, kun melkein aina käydessä ilmi että soittelen jotain, on kysymys tai toteamus mallia ”oot vissiin joku basisti”.

Mitä hyvältä basistilta vaaditaan, mitkä ovat basistin tärkeimmät kyvyt ja ominaisuudet?

Atomikellon tarkkuus, Kippari-Kallen ranteet, lehmän hermot ja tilhin maksa.

Paras basistivitsi?

Se, missä jollain oli se tosi kiree hihna. Joku päivä vielä älyän sen.

Kuuntele Panun Affection- yhtyettä täältä: https://www.youtube.com/@AFCNband

Vesa – Jorma Mattila & Ulkopuoliset

Kuka olet?

Mie oon Vesa  Ylämäki, tuttavallisemmin Vesku, 41-vuotias lappeenrantalainen basisti.

Missä yhtyeissä soitat?  

Soitan Jorma Mattila & Ulkopuoliset -yhtyeessä. Tyylilajimme on energisen punkahtava suomenkielinen rockmusiikki. Aiemmin oon bassotellut muun muassa Ketjuerektiossa, Rasitteessa ja Tuomiopäivässä.

Miten sinusta tuli basisti ja milloin?

Miusta tuli basisti 15-vuotiaana, kun kaverit houkuttelivat liittymään yhtyeeseen. Basistiutta on siis tällä hetkellä takana jo reilu 25 vuotta.

Miksi juuri basso?

Kyseisestä kaverien bändistä, eli Rasitteesta, lähti silloinen basisti lätkimään, joten jostain oli basisti löydettävä. Olin yrittänyt sitä ennen vähän kitaraa rämpytellä ja vokaaleja luikautella, erittäin heikoilla taidoilla. Basso tuntui tarpeeksi yksinkertaiselta lähestyttävältä.

Teetkö biisejä? Bassollako?

Oon tehnyt muutamia biisejä, joista pari on jopa nauhurille päädytty ottamaan talteen. Biisien teko ei kuitenkaan ole niin luontaista, että niitä säännöllisesti syntyisi. Biisejä teen yleensä ihan akustisella kitaralla.

Miten basistius näkyy sinussa?

Basistius näkyi miussa heti ensi hetkistä asti hiuksista. Alle kuukauden basson soittoa harjoitettuani, miulta jo kysyttiin, että ootko basisti. Hiustyylistä oli päätellyt tämä neito asian.

Mitä hyvältä basistilta vaaditaan, mitkä ovat basistin tärkeimmät kyvyt ja ominaisuudet?

Basistin tärkeimmäksi ominaisuudeksi voisi helposti sanoa rytmitajun, mutta mielestäni rumpali on tässä vastuullisempi. Eli basistin tärkein ominaisuus on soittaa hyvin yhteen rumpujen kanssa, tuli sieltä mitä tahansa. Teknisistä kyvyistä en osaa sanoa. Ehkä sen verran on syytä olla soittotekniikkaa, että nuotin saa soimaan puhtaasti.

Paras basistivitsi?

Mitä basisti sanoi, kun sille annettiin 5-kielinen basso? – Iha helvetin kiree hihna tässä.

Kuuntele Veskun Jorma Mattila & Ulkopuoliset -yhtyettä täältä: https://www.youtube.com/@jormamattilaulkopuoliset6730

Vesku keikalla Jorma Mattila & Ulkopuoliset -yhtyeen kanssa. Kuva: Minttu Heikkinen Koponen

Tuomo – Luutarhatontut

Kuka olet?

Olen Tuomo Kuivalainen, Tampereella asustava basisti.

Missä yhtyeissä soitat?  

Soitan punkrokkia metallisella höysteellä veivaavassa yhtyeessä nimeltä Luutarhatontut. Tämä on se ainoa oikea bändi minulle.

Miten sinusta tuli basisti ja milloin?

Aloin tapailla soitinta ylä-asteikäisenä. Innostuksen alkaessa kävin aluksi jopa bassotunneilla, ja se on varmasti ollut opettajalleni kärsivällisyyttä vaativaa, sillä musiikin teoria ei vain tarttunut minuun. Hän oli siis erittäin mukava ja osaava; esimerkiksi yksi rohkaiseva kokemus heti alussa oli, kun lähes pyytelin anteeksi halpisbassoani, mutta hän vain soitti sitä hetken ja kehui että hyvä soitin ja mukava soittaa. En käynyt tunneilla kovin kauaa, sillä yhdessä muiden kanssa soittaminen oli kuitenkin antoisampaa.

Päädyin soittamaan, koska musiikin kuuntelusta oli tullut yhä suurempi osa teinin identiteettiä, ja kun monet kaveritkin soittivat, minäkin innostuin. Itse asiassa kaikissa bändiprojekteissa olen ensin ollut ainakin jonkun bändiläisen ystävä, ja sitä kautta päätynyt soittamaan yhdessä.

Miksi juuri basso?

Taidot ei riitä monimutkaisempaan soittimeen, heh heh. Vakavasti ottaen asiaan oikeasti vaikutti, etten pitänyt itseäni mitenkään lahjakkaana musiikillisesti tai edes erityisen kyvykkäänä. Niinpä basson perusteiden väitetty yksinkertaisuus sai sen tuntumaan realistiselta vaihtoehdolta. Sitten kun soittoa alkoi oikeasti ymmärtää, niin kyllä basistin rooli bändin selkärankana ja kulmakivenä, sekä kaikkien kannalta tärkeänä joukkuepelaajana auttoi ymmärtämään soittimen tärkeyden osana bändikokonaisuutta. Soittimen salojen avautuminen myös motivoi jatkamaan juuri basson parissa.

Lisäksi olen ehdottomasti pitänyt monia suosikkibändieni basisteja erittäin (paremman termin puutteessa) cooleina. Etenkin teini-ikäisenä sitä toivoo ja kaipaa samanlaisen vaivattomalta vaikuttavan itsevarmuuden ja omissa nahoissaan viihtymisen cooliuden löytyvän edes jotenkin myös itsestään. Soittaminen onkin ollut vertaansa vailla oleva tapa päästä lähelle sellaista tunnetta.

Teetkö biisejä? Bassollako?

En ole koskaan varsinaisesti tehnyt biisejä. Sanoituksia kyllä syntyy, ja Luutarhatontuissa meillä on aina ollut vapaat kädet biisien sovittamiseen oman instrumentin osalta. Kukaan ei sanele, että tämä biisi pitää soittaa juuri näin ja yhteispelillä biisien osat saattavat hioutua suurestikin. Joten bassokuvioita tulee tehtyä ainakin johonkin osaan joka biisiä, mutta miltei poikkeuksetta ne perustuvat johonkin valmiiseen aihioon.

Toisaalta minulla ei myöskään ole mitään tarvetta muuttaa tai keksiä jotakin omaa, jollei biisi kaipaa sitä. Oma kädenjälki näkyy kuitenkin viimeistään soittotyylissä.

Miten basistius näkyy sinussa?

Siten että kitaristin pitää aina selittää minulle miten joku biisi menee (haastattelun heh heh numero kaksi). Ehkä se näkyy eniten siinä, että juuri basso on se soitin, joka minua kiinnostaa. En ole ikinä tuntenut tarvetta vaihtaa soitinta tai roolia bändissä. Kliseen mukaan moni ikään kuin lyhyen tikun vetänyt päätyy basistiksi, mutta minulla ei ole ollut tätä ongelmaa. Kai basistiuden täytyy myös jotenkin näkyä ulospäin, sillä ihmiset usein arvaavat instrumenttini oikein, jos selviää että soitan bändissä.

Mitä hyvältä basistilta vaaditaan, mitkä ovat basistin tärkeimmät kyvyt ja ominaisuudet?

Sanoisin että omalla kohdallani tärkeimpiä ovat olleet yhteistyötaidot, kokonaisuuden hahmottaminen ja tietynlainen tyylitaju.

Yhteistyötaidot, sillä vaikka rumpalin kanssa  yhteen soittaminen on elintärkeää, joskus voi tulla hetkiä, jolloin kannattaakin seurata kitaraa tai laulua – tai olla tietoisesti seuraamatta!

Kokonaisuuden hahmottaminen on tärkeää siksi, että basson soittelu yksin vaatii tietoisuutta biisin kokonaisuudesta. Harvoin basso yksin, ilman muita instrumentteja, kuulostaa erityisen jännittävältä, mutta silti se voi olla soittajalle hauskaa.

Tyylitajua siinä mielessä, että minulle basson tehtävä on kuitenkin olla biisin pohja ja perusta, jolloin ylimääräinen kikkailu ei välttämättä tee biisistä yhtään parempaa kenenkään muun kuin korkeintaan basistin itsensä mielestä. Toisaalta tuon kolikon kääntöpuolena voi hyvinkin yksinkertainen, oikein ajoitettu kuvio todella erottua edukseen.

Paras basistivitsi?

Klassikolla mennään: rumpali huomasi jättäneensä soittokamat lukittuun autoon ja avaimet auton sisälle. Koko keikka oli vaarassa, mutta onneksi paikalle saatiin lukkoseppä, joka hyvän tovin aherrettuaan avasi auton ovet. Tarinalle saatiin siis onnellinen loppu, kun sekä soittokamat, että basisti saatiin näin autosta ulos.

Kuuntele Tuomon Luutarhatontut-yhtyettä täältä: https://www.youtube.com/@luutarhatontut

Luutarhatonttujen livemeininkiä. Tuomo kuvassa vasemmalla. Kuva: Taru Heino.

Yhteenveto

Kuten vastauksista käy ilmi, on moni haastateltavista lähestynyt bassoa alun perin instrumentin hallitsemisen oletetun helppouden kautta. Toisaalta taas tiedostavuus bassosta olennaisena osana bändikokonaisuutta tuntuu olevan soittajilla hyvin tiedossa.  Ilahduttavan moni on oivaltanut kokemuksen kautta basson tärkeän roolin tietynlaisena bändin perustana, ja osa vastaajista, aivan oikeutetusti, mainitsee basistien olevan yksinkertaisesti cooleja tyyppejä. Vaikuttaisi siis vahvasti siltä, että ainakin basistit itse osaavat arvostaa itseään ja jaloa soitintaan.

Mitäpä jos mekään emme enää aliarvostaisi basisteja? Kunnolla potkivan alapään merkitys on monessakin musiikkityylissä korvaamaton, ja olennaisena osana rytmiryhmää luo basisti monen bändin soitantaan sen pohjan, jonka päälle esimerkiksi kitaristien on varsin helppo lähteä punomaan omia äänilankojaan.

Parhaimmillaan basso on soitin, jonka sekä kuulee että tuntee. Se kutkuttaa useampia aisteja, ja useasti se tekee bändin soitosta täyden. Siksi onkin tullut aika nostaa basisteja framille, nuotti ja sävelaskel kerrallaan, hitaasti mutta varmasti kohti arvostusta, jonka nämä verrattomat soittajat olisivat jo aikaa sitten ansainneet.

spot_img