Keskustelua planeettamme rajoista – puheohjelma nyt julkaistu

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Jaa somessa

Ilmastokriisi, eriarvoisuus, pakolaisuus, sota, rauha sekä kansalaisyhteiskunnan ja aktivismin roolit puhuttavat kevään Maailma kylässä -festivaalilla 28.–29.5.

Planeettamme rajat -teemaan syvennytään Helsingin Tiivistämön lavalla, jossa keskustelua herättelevät muun muassa Euroopan unioni, ulkoministeriö, Kirkko Helsingissä, Fingo, Maailman Kuvalehti sekä lukuisat kansalaisjärjestöt. Ohjelmaa voi seurata myös suoran striimin kautta festivaalin verkkosivuilla.

Raappana 2018
Raappana Savanni-lavalla 2018

Kestävän kehityksen Maailma kylässä -festivaalilla nähdään lukuisia kansainvälisiä ja kotimaisia keynote-puhujia. Degrowth-ajattelun puolestapuhuja, talousantropologian tohtori Jason Hickel puhuu globaalista eriarvoisuudesta, poliittisesta taloudesta sekä kritisoi vihreän kasvun ideaa. Ihmisoikeusvaikuttaja Ujuni Ahmed puhuu näkymättömyyden kokemuksesta sekä vallasta ja valta-asemasta, joka vaientaa ja ylläpitää ihmisten näkymättömyyttä. Filippiiniläinen lääkäri Renzo R. Guinto avaa planetaarisen terveyden käsitettä, joka yhdistää planeettamme rajat, ihmisen sekä terveydenhuollon tulevaisuuden.

Afrikassa pitkään työskennellyt toimittaja Liselott Lindström avaa puheenvuorossaan maanosan tilannetta ja sitä, miten Afrikan suunta vaikuttaa muuhun maailmaan. Lindström kertoo aihevalinnastaan:

Olen geopoliittinen nörtti. Siksi tuskailen toimittajana, kun uutisista leikataan aina ensimmäisenä konteksti ja historia. Mikä meiltä jää ymmärtämättä, kun laajempi kuva puuttuu?

Ratkaisuja rakennetaan yhdessä

Kirkko Helsingissä tarkastelee kirkon, tieteen ja politiikan suhdetta ilmastonmuutokseen. Aiheesta keskustelevat muun muassa Espoon piispa Kaisamari Hintikka ja Suomen saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja Anni-Sofia Niittyvuopio.

Euroopan unionin ohjelmassa avataan EU:n Global Gateway -strategiaa, joka tukee kestäviä investointeja ja kumppanuuksia maailmanlaajuisesti. Keskustelussa nähdään muun muassa komissaari Jutta Urpilainen, meppi Sirpa Pietikäinen (kok.) ja tutkija Mari Luomi.

”Global Gatewayn avulla haluamme luoda Euroopan ja muun maailman välille vahvoja ja kestäviä yhteyksiä, emme riippuvuuksia, ja rakentaa nuorille uutta tulevaisuutta,”

kertoo komissaari Urpilainen.

Ulkoministeriön ohjelmassa ratkaistaan ilmastokriisiä yhdessä. Miten kriisi näkyy ihmisten elämässä Afrikassa? Mitä voimme tehdä, jotta kehittyvät maat selviävät ilmastonmuutoksen seurauksista? Mukana muun muassa mosambikilainen ilmastotutkija Izidine Pinto, kenialainen ilmastoaktivisti Patricia Kombo, ilmastoaktivisti Sara Nyman ja ilmastosuurlähettiläs Jan Wahlberg.

Maailman Kuvalehti tuo ohjelmaan ajankohtaisen näkökulman Ukrainan sotaan. Median tekijät pohtivat vastuun ja vallan vaikeaa yhtälöä. Miten tehdä riippumatonta journalismia valtavien propagandakoneistojen varjossa? Keskustelemassa muun muassa Ylen toimittaja Antti Kuronen, Helsingin Sanomien valokuvaaja Kalle Koponen ja venäläisen Novaja Gazetan kanssa työskentelevä toimittaja Kerttu Matinpuro.

Lavalla nähdään lukuisia vaikuttajia, asiantuntijoita ja poliitikkoja

Muun muassa ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) osallistuu Demo Finlandin keskusteluun demokratian lisäämisestä ilmastopolitiikkaan. YK-liiton ohjelmassa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Anu Lehtinen keskustelevat toimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtasen johdolla pakolaisuudesta.

Maailma kylässä -festivaali 2022

Festivaalin pääjärjestäjä Fingon Myytit murskaksi -ohjelmassa politiikan tutkija, taiteilija ja feministi Saara Särmä, kehityspolitiikan asiantuntija Eppu Mikkonen, toimittaja Joonas Pörsti sekä Faktabaarin Pipsa Havula murtavat sitkeästi ihmisten mielikuviin ja asenteisiin juurtuneita myyttejä maailmasta: onko maailma todella matkalla kohti vääjäämätöntä tuhoa, emmekä voi sille mitään? Systeemisyys ostoskorissa -ohjelmassa WWF Suomen Elisa Niemi, luomuviljelijä Jukka Lassila ja Fingon Rilli Lappalainen avaavat systeemistä muutosta tutun aiheen eli ruoan kautta.

Maailma kylässä -festivaalin puheohjelma Tiivistämössä, Suvilahdessa sekä suorana verkkostriiminä festivaalin verkkosivuilla lauantaina 28.5. kello 11–19 ja sunnuntaina 29.5. kello 11–18. Tiivistämön viereisessä Lämpiössä voi tutustua taidenäyttelyyn sekä rentoutua dj-musiikin, virvokkeiden ja ruuan ääressä.

Tutustu tästä: kaikkiin festivaalin puhujiin

Maailma kylässä 23.–29.5.2022, Helsinki & maailmakylassa.fi

Online Cinema ma 23.5. klo 10 – su 29.5. klo 23. Elokuvaohjelmisto.
Tiivistämö Live la 28.5. 11–23, su 29.5. 11–18. Puheohjelmaa, iltakonsertti, taidenäyttely, dj, terassi.
Tiivistämö Online la 28.5. 11–19, su 29.5. 11–18. Puheohjelmaa.
Allas Sea Pool su 29.5. 11–20. Konsertteja ja taidetta.
Kauppatori su 29.5. 11–19. Mahdollisuuksien tori ja taidetta.
Temppeliaukion kirkko su 29.5. 18–19. Konsertti.

Lisää ohjelmaa julkaistaan 21.4. Kaikkiin ohjelmiin on vapaa pääsy.

Lähde Maailma kylässä -festivaali

spot_img