Rauma Bluesin bluesklubeilla festarin historian laajin tarjonta

Aiheeseen liittyvää

Esc – Blackbook (Straight Up Breakbeat 2024)

Reese-bassoa, breikkejä kulta-ajoilta, jamaika-viitteet sekä eteeriset tanssilattia-hypnoosiin ajavat padit kaikki löytyy eli Escillä kaikki jungle-genren checklistin asiat kunnossa hänen debyytti-levyllään jonka julkaisee pitkän linja jungle-expertti ODJ Dizzy kotimaisella lafkallaan SUBB.

Muuta tavoitteet tuloksiksi katalyyttisten mekanismien voimalla

Kirjan periaatteet ovat laajasti sovellettavissa monilla eri aloilla, ja...

Kirja elokuvasta ja sen tekemisestä

Raija Talvion ja Mikko Mattilan Arvottomat - tärkeintä on lähteminen -tietoteos julkaistaan Sodankylän elokuvajuhlilla. Tässä moniäänisessä kirjassa haastattelut, valokuvat ja aikalaistekstit täydentävät toisiaan.

Liljankukka – esikoisromaani menetetyn kotiseudun kaipuusta

Liljankukka on tarina Ainon matkasta sodan varjojen alla. Menetysten ja rakkauden sävyttämä romaani kertoo menetetyn kotiseudun kaipuusta.

Pohjanmaan museossa avataan uudistettu kokoelmanäyttely 8.6.

Aarteita meiltä ja merten takaa -näyttely esittelee Karl ja Elin Hedmanin monipuolisen kokoelman Pohjanmaan museossa. Näyttely tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen taideaarteisiin ja paikalliseen kulttuuriperintöön.

Jaa somessa

Kolmipäiväisen Rauma Bluesin torstain 11.8. ja perjantain 12.8. bluesklubit lämmittelevät festarin kohti lauantaista pääkonserttia.

Klubien tarjonta on tänä vuonna laajempi kuin koskaan: juurimusiikkia laajalla kattauksella, viisi keikkapaikkaa kuudella eri esiintyjällä niin Suomesta kuin ulkomailta. Luvassa on sekä Suomessa ennenkokematonta keikkaa että jo tutuksi tulleita bluestaitureita. Mukana on kokoonpanoja, joita bluesyleisö on jäänyt kaipaamaan kahtena viime vuonna peruuttamaan joudutuilta bluesklubikeikoilta sekä ensi kertaa Rauma Bluesin keikkajulkaisussa mukana olevaa artistia.

Festarin käynnistää itseoikeutetusti LEFTY LEPPÄNEN jo torstaina 11.8. Wanhan Rauman Kaffebarissa. Torstai tuo tullessaan myös kokonaan uuden bluesklubipaikan: ilta bailataan päätyynsä Poroholman Rantatalossa meren rannalla raumalaisen HAMID MOEINI BANDIN säestämänä.

Perjantain 12.8. klubit startataan käyntiin Café Salissa KYLA BROX DUON toimesta. Klubiperjantai jatkuu Ravintola Buena Vistassa, jossa menosta vastaa TAD ROBINSON. Illan viimeinen klubi rokataan Kulttuurikuppila Brummissa, jonka päälavalla biletunnelman luovat niinikään raumalainen KALLABLÖÖS sekä MILLION DOLLAR TONES.

Bluesklubeille Buena Vistassa, Café Salissa, Wanhan Rauman Kaffebarissa ja Poroholman Rantatalossa (K18) on vapaa pääsy, Kulttuurikuppila Brummin klubi-illan (K18) lipun hinta on ennakkoon 17€, ovelta 20€.

Alla bluesklubiartistien esittelyt ja kommentit Rauma Blues -keikoistaan. Lauantaina 13.8. kaupungin keskustan teltta-areenan pääkonsertissa stagen valtaa huima kattaus kotimaisia ja kansainvälisiä bluestähtiä: Kyla Brox Band, Vanessa Collier, Toronzo Cannon, Pepe Ahlqvist & Tomi Leino Trio feat. Harri Taittonen sekä Honey B & T-Bones feat. Paleface. Pääkonsertin artistien esittelyt löydät täältä.

Rauma Blues 2022

Rauma Bluesin lauantaisen 13.8. pääkonsertin ennakkolippuja on nyt saatavilla myös Rauman kaupungin Palvelupiste Pyyrmannista. Myös kaivatut VIP-liput buffet-illallisineen ovat nyt myynnissä. Kulttuurikuppila Brummin bluesklubin lippuja myydään ennakkoon Brummin lippukaupassa. Tietoa kaikista lipuista löydät täältä ja VIP-menuun voit tutustua täällä.

Torstai tiivistyy leppoisista Vanhan Rauman tunnelmista biitsibileiden psykedeliaan – ”Nauttikaa!”

Pitkän linjan juurimuusikko Ville “Lefty” Leppäsen soolokeikkaa Wanhan Rauman Kaffebarissa on odotettu jo vuosi. Lefty tuo Vanhaan Raumaan bluesin, countryn ja muunkin juurimusiikin tuttuja ja tuntemattomampia klassikoita. Keikalla kuullaan myös Leftyn omaa tuotantoa. Lefty työstää paraikaa uutta suomenkielistä albumia, joka julkaistaan näillä näkymin juuri elokuussa, Rauma Bluesin hujakoilla.

Yhtenä Suomen aktiivisimmista ja tasokkaimmista bluesmuusikoista Lefty on kiertänyt keikkalavoja kotimaassa ja maailmalla useiden eri kokoonpanojen kitaristina ja biisinikkarina. Usein Rauma Bluesissa joko stagella tai yleisössä vieraillut Lefty odottaa innolla vuorovaikutusta yleisön kanssa.

”Raumalla on aina ollut mukavaa ja on ylipäätään hienoa aloittaa taas aktiivikeikkailu kahden vuoden hiljaiselon jälkeen”,

Lefty iloitsee.

”Keikka on aina osiensa summa: on esiintyjä ja on yleisö. Kun vuorovaikutus syntyy, on kaikki kuten pitääkin. Let’s work together!”

Uuden merellisen bluesklubipaikan, Poroholman Rantatalon, ottaa haltuunsa itseoikeutetusti raumalainen Hamid Moeini Band, jonka oli alunperin tarkoitus esiintyä festareilla jo pari vuotta sitten. HMB koostuu pitkänlinjan muusikoista Tare Lehtosesta (basso), Mika Haanpäästä (rummut) sekä keulakuvastaan Hamid Moeinista (kitara ja laulu).

Vuosituhannen alussa ahkerasti keikkaillut ja muun muassa Pori Jazzeilla ja RMJ:ssä esiintynyt HMB jäi 14 vuotta sitten tauolle Hamid Moeinin aloitettua Herra Ylppö & Ihmiset -bändin kitaristina. Myös Lehtonen ja Haanpää ovat soittaneet useissa suomalaistähtien taustabändeissä. Nyt lavoille kaivattu HMB on palannut yhdessä takaisin keikoille, jotka ovat vihdoin päässeet käyntiin koronakatkon jälkeen.

Kitaransoitolle täysipäiväisesti omistautunut Moeini tunnetaan miehenä, joka taltuttaa sähkökitarallaan Jimi Hendrixin vaikeimmatkin soolot. Moeini tuo kokoonpanonsa kera Poroholman Rantataloon bluesia psykedeelisellä otteella. Luvassa on covereita muun muassa Hendrixiltä, Stevie Ray Vaughanilta, Freddie Kingiltä ja The Metersiltä, mutta uutuutena myös HMB:n omaa biisituotantoa.

HMB:n tavoitteena on panostaa tulevaisuudessa enemmänkin omaan biisimateriaaliin. Toistaiseksi omaa tuotantoa on vasta hiukan testailtu livenä tuntumaa hakien, mutta varsinaisesti omat biisit panostetaan nimenomaan Rauma Bluesiin, mikä nostattaa Moeinin mukaan bändin treenimotivaatiota ja virittää Rantatalon keikan huippuunsa.

”Olen Rauman Lapista kotoisin, ja Rauma Blues on ollut elämässäni aina. Hieno, tärkeä ja omaleimainen festari, jota arvostan suuresti, ja joka on nostanut Raumaa maailman kartalle. On kunnia päästä esiintymään”,

Moeini toteaa.

”Tuomme Rantataloon ennen kaikkea Hendrix- ja Stevie Ray -tyyppistä menoa, rujollakin otteella. Oma tuotanto tuo keikallemme kuitenkin myös uutta kulmaa, mistä olen todella innostunut. 

Pari vuotta sitten peruutetulle Rauma Blues -keikalleen Moeini lupasi kovaa meininkiä, ja vakuuttaa menon vain hurjistuneen kahden vuoden odottelusta.”

HMB:n basisti Lehtonen komppaa.

”Luvassa on ikimuistoinen keikka – nauttikaa!”

Lehtonen vahvistaa.

Perjantain alkuillan klubeilla kuullaan kansainvälistä soulbluesia – ”Yksi suomalaisen festarikesän huippuhetkistä!”

Manchesterin Aretha Franklin, sukupolvensa paras naispuolinen blueslaulaja Kyla Brox valittiin vuonna 2019 sekä parhaaksi naisartistiksi European Blues Awardseissa että European Blues Unionin toimesta parhaaksi bluesartistiksi.

Vuonna 2020 Broxin olin tarkoitus vetää Rauma Bluesissa tuplakeikka: pääkonsertissa Kyla Brox Band -kombolla, ja bluesklubilla akustisesti duona yhdessä miehensä Danny Blomeleyn kanssa. Tämä pitkään odotettu tuplaesiintyminen toteutuu viimein elokuussa, kun Kyla Brox Duo lämmittää bluesperjantain käyntiin Café Salissa soulin ja bluesin yhteenkietovalla musiikillaan.

Jo aiemmin tänä keväänä julkaistiin Kyla Broxin tarkempi esittely sekä Broxin innostuneen odottavat kommentit tulevasta Rauma Blues -vierailustaan. Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyvä Brox kertoi tuolloin Rauma Blues -keikan olevan vuoden 2022 kalenterinsa kohokohta. Lue Broxin kommentit täältä ja tarkempi esittely täältä

Soulbluesia suurella tunteella esittää myös loistava Tad Robinson, yhdysvaltalainen laulaja, huuliharpisti ja moninkertainen Blues Award -ehdokas. Chicagon haastavista bluesympyröistä muusikonuransa startannut Robinson laulaa niin Chicago-bluesia kuin Memphisin soulia vahvasti ja aidosti, käyttäen voimakasta ja rikasta ääntään pehmeästi.

Robinson pitäytyy omissa kappaleissaan, jotka on sovitettu vahvasti soul- ja bluestraditioiden hengessä – osoittaen, ettei uutta tulemista tekevä 60- ja 70-lukujen soulmusiikki ole koskaan ollutkaan pois muodista. Tunnetuissa elokuvissakin (Täydellinen murha, 1998, Kaappaus merellä, 1992) nähty ja kuultu Robinson muotoutuu entistäkin harvinaislaatuisemmaksi esiintyjäksi huuliharpputaituruutensa myötä.

Robinson on vuoden klubiesiintyjistä ainoa, joka on kiinnitetty festareille vasta tuoreeltaan, muiden odotettua klubiesiintymistään jo vuoden tai pari. Yhdessä legendaarisimmista Rauma Blues -klubikeikkapaikoista, Ravintola Buena Vistassa, Robinsonia säestää hänen pitkäaikaisia luottomuusikoitaan Suomesta. Laajan kokemuksen ulkomaisten artistien kiertueyhtyeistä omaavat Jonne Kulluvaara (kitara), Jaska Prepula (basso) ja Juppo Paavola (rummut) ovat toimineet Robinsonin taustabändinä jo vuodesta 2011.

”Rauma Blues on yksi suomalaisen festarikesän huippuhetkistä. On mahtavaa, että Robinsonin kiireiseen Suomen ja Viron kiertueaikatauluun saatiin sovitettua keikka myös Raumalla”,

toteaa taustayhtyeen basisti Prepula, joka esiintyy myös festareiden pääkonsertissa osana Pepe Ahlqvist & Tomi Leino Trio feat. Harri Taittonen -komboa.

”Odotettavissa on huippuvedossa olevan Robinsonin sielukasta laulantaa ja svengaavaa soitto, tutun taustabändin tukemana. Toivomme kaikkien soul-bluesin ystävien löytävän tiensä tapahtumapaikalle!”

Bluesklubien myöhäisillassa rokataan ja svengataan – ”Let the party begin!”

Rauma Bluesin perjantai-illan päätteeksi blueskansa saa Kulttuurikuppila Brummissa viimein sen, mikä viime vuonna jäi karvaasti kokematta: päälavalla esiintyvät odotetut KallaBlöös ja Million Dollar Tones.

Bluesrockin tähtiin kovaa vauhtia nousussa oleva KallaBlöös on raumalaisten paikallisylpeys blues-, bluesrock- ja rootsmusiikin saralla. Bändin nuori ja originaali musiikki iskee myös yleisöihin yli genrerajojen. KallaBlöösin tahdissa ovat taattuja niin menomeininki kuin tunnelmointikin.

Vaikka KallaBlöös on kokoonpanona kohtalaisen tuore, on yhtyeen jäsenillä runsaasti kokemusta keikkailusta kotimaassa, Euroopassa ja Amerikassa. Trion omista biiseistä koostuva musiikki on toisaalta oluenjuontimusiikkia, joka lainaa vaikutteita sellaisilta bändeiltä, kuin Cream, Free, Ten Years After ja ZZ Top, mutta toisaalta herkempää tarinankerrontaa bluesin ja bluesrockin tyyliin.

Vuonna 2020 Rauma Blues -debyyttinsä tehnyt KallaBlöös nousee kotikaupunkinsa bluesfestareiden lavalle uuden materiaalin kera.

”Näillä festareilla ja tässä seurassa on kunnia olla mukana! Odotan upeaa iltaa itselleni rakkaan musiikin ääressä. Ja yleisölle on luvassa originaalia nuorta näkemystä bluesista, perinteitä kunnioittaen, mutta muutakin, kuin oldschoolia”,

KallaBlöösin luonut Jere Kalla lupaa.

”Jos bluesin tähtitaivaalla vaan on tilaa, niin täältä tullaan! Tervetuloa kuuntelemaan, kaikki juurimusiikin ystävät!”

Million Dollar Tonesin mukaan musiikki on sitä, miltä tunteet kuulostavat. Bändi on kotimaisittain varsin ainutlaatuinen orkesteri. Yhtyeen musiikki yhdistää 50- ja 60-lukujen tummahkoa rock’n’rollia ja rytmibluesia tuhdilla svengillä – ja musiikkia tuutataan ilmoille niiden alkuvoimaisia mustia juuria kunnioittaen.

Villeistä viidakkorytmeistä ja tanssittavasta groovesta huolimatta musiikki ei tingi juurevista elementeistään, joita löytyy muun muassa New Orleans -henkisestä pianosta ja saksofoneista. Joraamista tasapainotetaan myös bluesballadeilla. Kokoonpanon biisit ovat niin omaa tuotantoa kuin hyvällä maulla valikoituja lainaklassikoitakin. Million Dollar Tonesin keikka ei jätä jälkeensä kysyttävää!

Hurmoshenkistä tanssisvengiä yleisössään herättäneen ryhmän lupaus Rauma Bluesiin on kova – ja tältä porukalta täydellisen tavoitettavissa.

”Rauma on upea vanha kaupunki! Odotamme innolla esiintymään pääsemistä, ja sitä, että kaikki ovat sankoin joukoin liikkeellä nyt, kun tässä on uinuttu kaksi vuotta. Emme todellakaan jätä ketään kylmäksi!”,

lupaa poppoon taiteellinen johtaja ja kitaristi Albert Hallikainen.

”Villi rhythm’n’bluesimme saa ihmiset tanssimaan pöydillä ja seinillä – jos paikan pomo antaa siihen luvan… Joka tapauksessa: Let the party begin!”

Lähde Rauma Blues

spot_img