A Dune is a Wave – Anna Niskasen näyttely Vaasan Taidehallissa 9.10.–28.11.2021

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Jaa somessa

Kuvataiteilija Anna Niskanen käyttää grafiikassaan valokuvaukseen pohjautuvaa menetelmää. Näyttelyssä A Dune is a Wave nähdään grafiikan vedosten lisäksi veistoksia. Näyttely on esillä Vaasan Taidehallissa 9.10.–28.11.2021.

Helsinkiläinen kuvataiteilija Anna Niskanen tekee valokuvaan pohjautuvia grafiikan vedoksia ja veistoksia. Niskasen työskentelyssä on myös digitaalisia työvaiheita, mutta lopputulokset nojaavat valokuvauksen perinteisiin analogisiin tekotapoihin.

Anna Niskanen taidenäyttely
Anna Niskanen: Good Luck, Good Luck, 2021.

Näyttelyn nimi A Dune is a Wave viittaa aistikokemuksiin taiteilijan varhaislapsuudessa.

”Kun olin nelivuotias näin ensimmäistä kertaa hiekkadyynejä perheeni lomamatkalla Tanskan länsirannikolla. Isäni selitti minulle, kuinka ne olivat syntyneet, mutta en muista mitä hän sanoi. Siitä huolimatta nähdessäni dyynin, ajattelen sitä hetkeä rannalla ja uskon syvästi ymmärtäväni mitä katson”,

kuvailee Niskanen.

Aalto-yliopistosta valokuvataiteen maisteriksi vuonna 2017 valmistunut Anna Niskanen käyttää grafiikassaan vanhaa valokuvan vedostusmenetelmää syanotopiaa, jossa valoherkkä emulsio levitetään halutulle pinnalle, valotetaan auringonvalossa ja pestään vedellä.

”Auringonvalo polttaa paperille sinisiä jälkiä muistoista, joita olen kerännyt kulkiessani. Ne ovat valokuvia ja ekofakteja, pyrkimyksiä tarrautua hetkeen ja paikkaan”,

Niskanen kertoo.

Taiteilija jatkaa toteamalla, että toistamalla lapsuutensa tapoja etsiä muotoja ja kuluttaa aikaa, hän tuntee jälleen saman löytämisen onnen. Lapsena hän keräsi neliapiloita mummolan terassipöydän alta. Neliapilat ovatkin pääosassa vastavalmistuneessa teoksessa Good Luck, Good Luck (2021), joka nähdään muiden teosten ohella Vaasan taidehallin näyttelyssä 9.10.–28.11.2021.

Viime vuosina Anna Niskanen on esittäytynyt näyttelyillään Suomessa ja ulkomailla, kuten Kiinan Lianzhou Foto Festivalilla ja Mäntän Kuvataideviikoilla 2019. Yksityisnäyttelyitä hän on pitänyt Porvoon Taidehallissa, Galleria Huudossa ja Íslensk Grafík –galleriassa. Tänä vuonna hän on ollut mukana ryhmänäyttelyssä Wäinö Aaltosen Museossa ja Kenen Luonto? -hankkeessa.

Hänen teoksiaan on Valtion taideteostoimikunnan kokoelmassa sijoitettuna uuteen Ulkoministeriön Merikasarmiin. Lisäksi hän on Punavuoressa sijaitsevan Kosminen-taidetilan perustajajäsen.

Osa näyttelyn teoksista on valmistettu residensseissä Reykjavíkin SÍM:issä ja Kööpenhaminan FIDA:ssa. Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto, FIDA-ohjelma, Suomen Tanskan kulttuuri-instituutti ja Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design.

Lähde Vaasan kaupunki – Vasa stad

spot_img