A Dune is a Wave – Anna Niskasen näyttely Vaasan Taidehallissa 9.10.–28.11.2021

Aiheeseen liittyvää

Kaljatar & Spurguri – Osa 2.

Katso sarjakuvan esittelysivulta tietoa sen taustoista.

Tuore tapahtuma-alan selvitys paljastaa ihmisten ikävän elävän musiikin pariin

Sibelius-Akatemian tutkimusjulkaisusarjassa ilmestynyt Festivaali- ja venuebarometri 2020 esittelee yleisön kokemuksia ja käsityksiä festivaaleista ja konserttipaikoista koronarajoitusten keskellä.

Aalto-yliopisto julkistaa kilpailut rakenteilla olevan korttelin taideteoksista

Aalto-yliopisto julkistaa kaikille avoimen kilpailun , jolla pyritään löytämään poikkeuksellisia ja toteuttamiskelpoisia ehdotuksia taideteoksista Aalto-yliopiston Works -kortteliin.

Art Odyssey 2021 – taidematka avaruuden etäisyyksiin ja mielen syvyyksiin

Art Odyssey 2021 on science fictionista innoituksensa saanut kirja- ja näyttelykokonaisuus, joka esittelee kahdeksan nykytaiteilijan scifi-henkisiä videoteoksia ja veistoksia.

Valotaiteilija Kari Kola rakensi ikonisen Stonehengen lumesta

Valotaiteilija Kari Kola on tiiminsä kanssa rakentanut Stonehengen lumesta 1:1 mittakaavassa puutarhaansa Joensuuhun.

Jaa somessa

Kuvataiteilija Anna Niskanen käyttää grafiikassaan valokuvaukseen pohjautuvaa menetelmää. Näyttelyssä A Dune is a Wave nähdään grafiikan vedosten lisäksi veistoksia. Näyttely on esillä Vaasan Taidehallissa 9.10.–28.11.2021.

Helsinkiläinen kuvataiteilija Anna Niskanen tekee valokuvaan pohjautuvia grafiikan vedoksia ja veistoksia. Niskasen työskentelyssä on myös digitaalisia työvaiheita, mutta lopputulokset nojaavat valokuvauksen perinteisiin analogisiin tekotapoihin.

Anna Niskanen taidenäyttely
Anna Niskanen: Good Luck, Good Luck, 2021.

Näyttelyn nimi A Dune is a Wave viittaa aistikokemuksiin taiteilijan varhaislapsuudessa.

”Kun olin nelivuotias näin ensimmäistä kertaa hiekkadyynejä perheeni lomamatkalla Tanskan länsirannikolla. Isäni selitti minulle, kuinka ne olivat syntyneet, mutta en muista mitä hän sanoi. Siitä huolimatta nähdessäni dyynin, ajattelen sitä hetkeä rannalla ja uskon syvästi ymmärtäväni mitä katson”,

kuvailee Niskanen.

Aalto-yliopistosta valokuvataiteen maisteriksi vuonna 2017 valmistunut Anna Niskanen käyttää grafiikassaan vanhaa valokuvan vedostusmenetelmää syanotopiaa, jossa valoherkkä emulsio levitetään halutulle pinnalle, valotetaan auringonvalossa ja pestään vedellä.

”Auringonvalo polttaa paperille sinisiä jälkiä muistoista, joita olen kerännyt kulkiessani. Ne ovat valokuvia ja ekofakteja, pyrkimyksiä tarrautua hetkeen ja paikkaan”,

Niskanen kertoo.

Taiteilija jatkaa toteamalla, että toistamalla lapsuutensa tapoja etsiä muotoja ja kuluttaa aikaa, hän tuntee jälleen saman löytämisen onnen. Lapsena hän keräsi neliapiloita mummolan terassipöydän alta. Neliapilat ovatkin pääosassa vastavalmistuneessa teoksessa Good Luck, Good Luck (2021), joka nähdään muiden teosten ohella Vaasan taidehallin näyttelyssä 9.10.–28.11.2021.

Viime vuosina Anna Niskanen on esittäytynyt näyttelyillään Suomessa ja ulkomailla, kuten Kiinan Lianzhou Foto Festivalilla ja Mäntän Kuvataideviikoilla 2019. Yksityisnäyttelyitä hän on pitänyt Porvoon Taidehallissa, Galleria Huudossa ja Íslensk Grafík –galleriassa. Tänä vuonna hän on ollut mukana ryhmänäyttelyssä Wäinö Aaltosen Museossa ja Kenen Luonto? -hankkeessa.

Hänen teoksiaan on Valtion taideteostoimikunnan kokoelmassa sijoitettuna uuteen Ulkoministeriön Merikasarmiin. Lisäksi hän on Punavuoressa sijaitsevan Kosminen-taidetilan perustajajäsen.

Osa näyttelyn teoksista on valmistettu residensseissä Reykjavíkin SÍM:issä ja Kööpenhaminan FIDA:ssa. Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto, FIDA-ohjelma, Suomen Tanskan kulttuuri-instituutti ja Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design.

Lähde Vaasan kaupunki – Vasa stad

spot_img