Amos Rex: Amos Rexin kevään avaa laaja kansainvälinen ryhmänäyttely Maanala

Aiheeseen liittyvää

PETRI LAHTI: Hanoi Rocks päivä päivältä 1979-2024 (Readme.fi) 2024

Viime vuonna ilmestyi vastaava teos Hurriganesista ja varsin mielenkiintoinen sekin oli. Tämä on sitten vieläkin kiinnostavampi teos, koska Hanoin uraa tuli seurattua ekasta sinkusta ja Soundin Homo-Makkonen-otsikosta (1/1981) lähtien. Lehtileikkeitäkin on sen verran, että nämä suomalaiset, suurimmaksi osaksi tyhjänpäiväiset, mitä tässäkin on mainittu, ovat aika tuttuja.

Taapelitaivas voitti Toisinkoinen-palkinnon

Anu Kolmonen voitti Toisinkoinen-palkinnon romaanilla Taapelitaivas, joka käsittelee elämää syrjäytyneenä maaseudulla.

Taina Niemelle Savonia-palkintoehdokkuus!

Taina Niemi on saanut Savonia-palkintoehdokkuuden koukuttavalla esikoisromaanillaan Ämpärikesä. Teos käsittelee nuoruuden haasteita ja on täynnä toivoa.

Squarepusher – Dostrotime (Warp 2024)

IDM- ja braindance-genrejen yksi pioneereista Squarepusher on työstänyt korona lockdownien aikana Dostrotime-albumiaan meidän kaikkien onneksi.

Jaa somessa

Teokset vievät meidät maankamaran luoliin ja onkaloihin, mytologisiin kuoleman valtakuntiin, kirjallisuuden kaninkoloihin ja jalkojemme alla olevan maan hyödyntämisen jälkiin.

Amos Rexin Maanala-ryhmänäyttely tutkii neljän eri teeman kautta sitä, miten taiteilijat ovat läpi vuosisatojen kuvanneet maailmoja jalkojemme alla. Laajassa näyttelyssä on esillä yli 100 teosta 62 taiteilijalta.

Maanala on esillä 2.4.–21.8.2022

Mariele Neudecker (s. 1965), Over and Over, Again and Again, 2004
Mariele Neudecker (s. 1965), Over and Over, Again and Again, 2004, Trondheim kunstmuseum, Photo: David Lambert

Mariele Neudecker (s. 1965), Over and Over, Again and Again, 2004, Trondheim kunstmuseum, Photo: David Lambert

Maanalassa sekä nykytaide- että historialliset teokset piirtävät meille monipuolisen ja monipolvisen kuvan maanalaisista todellisuuksista. Näyttelyssä on mukana maalauksia, veistoksia, valokuvataidetta, installaatioita ja videotaidetta. Näyttelyn vanhin teos on 1600-luvulta ja uusimmat taas valmistuivat juuri tätä näyttelyä varten.

“Näyttely tutkii monimutkaista suhdettamme maanalaiseen sekä sen roolia elämässämme ja mielikuvituksessamme. Näyttelyn teemat tuovat esiin erilaisia tulkintoja maanalaisesta ja sitä, miten aihe on vanginnut taiteilijoiden mielikuvitusta kautta vuosisatojen. Romantiikan ajan taiteilijoita on vedonnut tulivuorien ja luolien veistoksellinen muoto ja majesteettinen läsnäolo, kun taas nykytaiteilijat ovat kiinnostuneet meidän vaikutuksestamme maanalaiseen sekä sen hyödyntämisestä johtuvista seurauksista. Aiheella on siis taiteessa hyvin pitkä perinne”,

näyttelyn kuraattori Anastasia Isakova kuvailee.

Näyttelyn teemoissa liikutaan niin satujen, uskonnon, tieteen kuin luonnonkin parissa. Maanalan neljä teemaa ovat Geologia: luolat ja onkalot, Mytologiat: laskeutuminen maanalaiseen, Alas kaninkoloon: tarinoiden syvyydestä ja Ihmisen jälki: tutkimus ja hyödyntäminen.

Näyttelyn kuraattorit ovat Anastasia Isakova ja näyttelykonseptin luonut Pontus Kyander.

Maanalaiseen maailmaan

Teokset vievät meidät maan alle maailmaan, joka on arvoituksellinen, jännittävä, houkutteleva, vaarallinen ja salaperäinen. Maanpinnan alta ei löydy pelkästään maata, mineraaleja ja juuria. Siellä on myös tulivuorten hehkuvaa magmaa, maanalaisia vesisuonia, tutkimattomia luolia, kaninkoloja, katakombeja ja metrotunneleita.

Maanalan aikana yleisö voi osallistua näyttelyn aiheista ammentaville teemaopastuksille, ja kesäkuussa Amos Rex tarjoaa lastenvaunujen kanssa liikkuville omia opastuksia. Museon taidepajatila Studio Rex muuttuu luolaksi, jossa kaikkia kävijöitä kutsutaan yhteen pohtimaan miten näyttelyn tarina voisi jatkua, tai sai aikoinaan alkunsa.

Ryhmänäyttelyn taiteilijat

Roma Auskalnyte, Felipe de Ávila Franco, Per Barclay, Antoine-Louis Barye, Ursula Biemann, Louise Bourgeois, Tom Claassen, J. F. Clemens / Nicolai Abildgaard, Johan Christian Dahl, Tacita Dean, A K Dolven, Gustave Doré, Cho Duck-Hyun, Cecilia Edefalk, Magnus Enckell, Anna Estarriola, Akseli Gallen-Kallela, Helene Garberg, Ane Graff, Håkon Gullvåg, Inma Herrera, Nicola Hicks, Leif Holmstrand, Peter Johansson, Per Kirkeby, Jussi Kivi, John Augustus Knapp, Britta Marakatt-Labba, Lucila Mayol, Elina Merenmies, Gustav Metzger, Felix Nadar, Joar Nango & Ken Are Bongo, Ernesto Neto, Mariele Neudecker, Tuula Närhinen, João Penalva, Giovanni Battista Piranesi, Tal R, Eduard Riou, Pipilotti Rist, Auguste Rodin, Nina Roos, Hans Rosenström, Martinus Rørbye, Geir Harald Samuelsen, Sten Are Sandbeck, Nedko Solakov, Axel Straschnoy, Pascale Marthine Tayou, John Tenniel, Katja Tukiainen, Marianna Uutinen, Marko Vuokola, Jens Ferdinand Willumsen, Per Wizén, Joseph Wright of Derby, YOUNG-HAE CHANG HEAVY INDUSTRIES

Toukokuussa Lasipalatsin aukiolla esitetään japanilaisen kuvanveistäjän Tadashi Kawamatan Pesä, joka on kierrätysmateriaaleista rakennettu veistoskokonaisuus. Teos kiinnittyy Lasipalatsin rakennukseen ja on kuin vieras olio tutussa ympäristössä.

Taidemuseon kotisivut: https://www.amosrex.fi

Lähde Amos Rex

spot_img