Valotaidefestivaali Lux Helsinki käynnistyy huomenna

Aiheeseen liittyvää

Hellsinki Metal Festival

11-12.8.2023 Nordis Antti Sorsa Kim Strömsholm Uudet metallifestivaalit ovat aina tervetulleita, varsinkin...

Hate Forest – Innermost

Innermost (2022) on Hate Forestin kuudes täysimittainen albumi. Tämä ukrainalainen kulttiyhtye käytännössä koostuu Roman Saenkosta, joka on paremmin tunnettu samasta maasta kotoisin olevasta Drudkhista.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Talvinen Helsinki tarjoaa parastaan, kun Lux Helsinki kutsuu tunnelmoimaan ja ihailemaan valotaidetta ympäri kaupunkia 4.–8.1.2023 klo 17–22.

Valotaide nousee jälleen kansalliseksi puheenaiheeksi, kun Lux Helsinki käynnistyy huomenna 4.1.2023.

Lucid Creates
Lucid Createsin BEAM-teos Liverpoolin River of Light -festivaalilla 2022. Kuva: Jody Hartley

Tapahtumassa nähdään yli 30 teoksen myötä laaja läpileikkaus laadukkaasta kansainvälisestä ja kotimaisesta valotaiteesta. Yksi reitti vaihtuu tänä vuonna kolmeksi teoskokonaisuudeksi, jotta taiteelle jää enemmän tilaa ja kävijäkokemus olisi kiireetön.

Kokonaisuudet sijaitsevat keskustassa, Ruoholahdessa ja Suvilahdessa. Keskustan teoskokonaisuus alkaa Kansalaistorilta ja kulkee Hesperianpuiston läpi aina Olympiastadionin urheilu- ja kulttuurikeskus TAHTOON asti.

Mäntymäen kentän valtaa brittiläisen Lucid Createsin 30 metriä pitkä ja yhdeksän metriä korkea LED-valoinstallaatio BEAM. Yhteistyössä Polestarin kanssa toteutettava teos käyttää vaihtuvia värejä ja ääntä kuljettaakseen kokijan toiseen aikaan ja paikkaan – tällä kertaa päästöttömään lähitulevaisuuteen. Tutustu keskustan teoskokonaisuuteen. 

Kaisu Koivisto ja Anna Nykyri
Kaisu Koiviston ja Anna Nykyrin teos Turkoosi.

Ruoholahden teoskokonaisuus kulkee Ruoholahdentorilta Kaapelitehtaalle. Kaapeliaukiolla nähdään Kaisu Koiviston ja Anna Nykyrin Itämeri-aiheinen videoinstallaatio Turkoosi.

Teos tarkastelee veden väriä, johon vaikuttavat muun muassa rehevöityminen ja sinilevä.

Kuvakerroksissa on nähtävissä mikroskoopin avulla kuvattua eliömaailmaa, vesikasveja, aaltoja ja merieläimiä. Tutustu Ruoholahden teoskokonaisuuteen. 

Suvilahden teoskokonaisuudessa päästään ulkoalueen lisäksi nauttimaan valotaiteesta Kattilahallissa ja betonisessa kaasukellossa.

Tae Gon Kim
Tae Gon Kimin The Dresses Durhamin Lumière-festivaalilla 2013. Kuva: Matthew Andrews

Kattilahallissa koetaan eteläkorealaisen Tae Gon Kimin The Dresses, jonka aavemaisen kauniit valomekot loistavat vaihtuvissa väreissä. Jokainen esillä oleva mekko kertoo oman tarinansa. Tutustu Suvilahden teoskokonaisuuteen. 

Kolmen teoskokonaisuuden lisäksi valotaide levittäytyy Lux Helsingin aukioloaikoina myös Kanneltaloon, Malmitaloon, kulttuurikeskus Stoaan ja Vuotaloon.

Tutustu aluetalojen teoksiin. Kaapelitehtaan Valssaamossa ja Puristamossa voi tutustua galleriamittakaavan valotaiteeseen Lux In -näyttelyssä, joka aukesi eilen ja on avoinna 8.1. asti päivittäin klo 15–22. 

Myös Lux Korkeasaaressa pääsee ottamaan varaslähdön valotaiteen ihailussa. Valot syttyivät eläinten saarella jo 26.12., ja teokset ovat koettavissa 8.1. asti päivittäin klo 10–19.

Lux Korkeasaareen on erillinen pääsymaksu, ja jokaisesta pääsylipusta sekä vuosikortilla tehdystä vierailusta lahjoitetaan euro lumileopardien suojelutyöhön. Lux Helsinki on esteetön ja maksuton koko perheen tapahtuma 4.–8.1.2023 klo 17–22.

Lux Korkeasaareen 26.12.2022–8.1.2023 klo 10–19 on erillinen pääsymaksu. Festivaalin järjestää ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö.

Lux Helsingin taiteellisena johtajana toimii Juha Rouhikoski, jonka lisäksi kuraattoritiimiin kuuluvat Immanuel Pax, Lari Suominen, Mia Kivinen ja Ilkka Paloniemi. Lux Helsingin kumppaneita ovat Korkeasaaren eläintarha, Italian kulttuuri-instituutti, Polestar ja Yle.

Lähde Helsingin Tapahtumasäätiö

spot_img