Yhteisteos Lullaby for Mariupol tuo ukrainalaiset uuden musiikkiteatterin huiput Roman Grygorivin ja Illia Razumeikon Suomeen

Aiheeseen liittyvää

PETRI LAHTI: Hanoi Rocks päivä päivältä 1979-2024 (Readme.fi) 2024

Viime vuonna ilmestyi vastaava teos Hurriganesista ja varsin mielenkiintoinen sekin oli. Tämä on sitten vieläkin kiinnostavampi teos, koska Hanoin uraa tuli seurattua ekasta sinkusta ja Soundin Homo-Makkonen-otsikosta (1/1981) lähtien. Lehtileikkeitäkin on sen verran, että nämä suomalaiset, suurimmaksi osaksi tyhjänpäiväiset, mitä tässäkin on mainittu, ovat aika tuttuja.

Punk-yhtye Crackwhore iskee jälleen – Uusi single ”War on Drugs”

Punk-yhtye Crackwhore on iskenyt jälleen, julkaisten kiistanalaisen ja aikaa kuvaavan singlen "War on Drugs". Nyt ja tässä on musiikkimaailman puhutteleva uutuus, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Verdin Requiem ja Rocklegendoja Tampere-talossa Keväällä

Tampere-talon kevät houkuttelee musiikin ystäviä Verdin teoksella ja legendaarisilla rockartisteilla. Kansainvälinen ja kotimainen musiikkielämys tarjoaa kaikea oopperasta rockiin.

Squarepusher – Dostrotime (Warp 2024)

IDM- ja braindance-genrejen yksi pioneereista Squarepusher on työstänyt korona lockdownien aikana Dostrotime-albumiaan meidän kaikkien onneksi.

Jaa somessa

Kaikille Venäjän hyökkäyksen uhreille omistettu teos. Helmikuuta 2022 Roman Grygoriv ja Illia Razumeiko sävelsivät mikrotonaaliselle banduralle kappaleen Mariupol tuolloin vielä rauhallisessa Kiovassa. Pari päivää myöhemmin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja jatkoi sotaansa Ukrainaa vastaan.  

Mariupol on vuodesta 2014 lähtien ollut Ukrainan vastarinnan symboli. Kaupungista on tullut julma esimerkki humanitaarisesta katastrofista. 22.

Kuva
Opera aperta
Kuva: Darina Rodionova

Kolme viikkoa myöhemmin Grygoriv ja Razumeiko esittivät Mariupolin seitsemän tunnin mittaisena sävellysinstallaationa. Lähetys striimattiin televisio- ja radioyhtiö VEZHA T:n studiolta Ivano-Frankivskista, mihin säveltäjät olivat siirtyneet Kiovasta.

Toukokuussa teos muokattiin Opera Apertan taiteilijoiden kanssa muunneltavaksi Lullaby for Mariupol -esityskonseptiksi, jossa mikrotonaaliset jousisoittimet yhdistetään perinteisiin ukrainalaisiin eri alueiden kehtolauluihin. Teoksen sävellyksestä vastaavat Grygoriv ja Razumeiko, etnomusikologisesta tutkimuksesta Marichka Styrbulova.

Lokakuussa Grygoriv ja Razumeiko vetävät Suomessa Global music -koulutusohjelman opiskelijoille työpajan, jossa he luovat maisteriopiskelijoiden kanssa uuden tulkinnan ajankohtaisesta teoksesta.

Kuva Darina Rodionova

Yhteistyön tuloksena syntyvä Lullaby for Mariupol esitetään Global Fest -festivaalilla 16.12.2022 opiskelijoista ja ukrainalaisista muusikoista koostuvan kokoonpanon kanssa.

Joulukuun esitys on omistettu kaikille Venäjän hyökkäyksen uhreille. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa muusikoiden välisiä inter- ja transkulttuurisia kokemuksia sekä pohtia muun muassa sitä, mikä on taiteen rooli tällaisessa tilanteessa ja mikä on oma roolimme sodan ja kärsimyksen aikana?

Global Fest -festivaali järjestetään 14.-16.12.2022. Koko ohjelmisto ja aikataulu julkaistaan marraskuussa 2022. 

Lähde Espoon Kaupunginteatteri

spot_img