Yhteisteos Lullaby for Mariupol tuo ukrainalaiset uuden musiikkiteatterin huiput Roman Grygorivin ja Illia Razumeikon Suomeen

Aiheeseen liittyvää

pothOles – It’s Been a While (Common Labour 2024)

Common Labour-levymerkki palaa vuosien tauon jälkeen tuomalla label-isännän PothOlesin uutta syvää house-musiikkia kuulijoille vinyylimuodossa. Deep housea genren klassisessa merkityksessään tarjoillaan neljän kappaleen voimin.

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 26/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Mitkä kirjat ovat suosituimpia pääkaupunkiseudulla tänä kesänä?

Pääkaupunkiseudun kirjastojen kesälukemistasuositut: dekkarit ja Finlandia-ehdokkaat. Oodi on Helsingin matkailuvetonaula.

Ruisrockin festaritunnelma huipussaan: Iloinen ja ikimuistoinen viikonloppu

Ruisrock-festivaali toi Ruissaloon 105 000 juhlijaa ja yli 100 upeaa artistia. Tapahtuma oli täynnä musiikkia ja unohtumattomia hetkiä.

Jaa somessa

Kaikille Venäjän hyökkäyksen uhreille omistettu teos. Helmikuuta 2022 Roman Grygoriv ja Illia Razumeiko sävelsivät mikrotonaaliselle banduralle kappaleen Mariupol tuolloin vielä rauhallisessa Kiovassa. Pari päivää myöhemmin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja jatkoi sotaansa Ukrainaa vastaan.  

Mariupol on vuodesta 2014 lähtien ollut Ukrainan vastarinnan symboli. Kaupungista on tullut julma esimerkki humanitaarisesta katastrofista. 22.

Kuva
Opera aperta
Kuva: Darina Rodionova

Kolme viikkoa myöhemmin Grygoriv ja Razumeiko esittivät Mariupolin seitsemän tunnin mittaisena sävellysinstallaationa. Lähetys striimattiin televisio- ja radioyhtiö VEZHA T:n studiolta Ivano-Frankivskista, mihin säveltäjät olivat siirtyneet Kiovasta.

Toukokuussa teos muokattiin Opera Apertan taiteilijoiden kanssa muunneltavaksi Lullaby for Mariupol -esityskonseptiksi, jossa mikrotonaaliset jousisoittimet yhdistetään perinteisiin ukrainalaisiin eri alueiden kehtolauluihin. Teoksen sävellyksestä vastaavat Grygoriv ja Razumeiko, etnomusikologisesta tutkimuksesta Marichka Styrbulova.

Lokakuussa Grygoriv ja Razumeiko vetävät Suomessa Global music -koulutusohjelman opiskelijoille työpajan, jossa he luovat maisteriopiskelijoiden kanssa uuden tulkinnan ajankohtaisesta teoksesta.

Kuva Darina Rodionova

Yhteistyön tuloksena syntyvä Lullaby for Mariupol esitetään Global Fest -festivaalilla 16.12.2022 opiskelijoista ja ukrainalaisista muusikoista koostuvan kokoonpanon kanssa.

Joulukuun esitys on omistettu kaikille Venäjän hyökkäyksen uhreille. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa muusikoiden välisiä inter- ja transkulttuurisia kokemuksia sekä pohtia muun muassa sitä, mikä on taiteen rooli tällaisessa tilanteessa ja mikä on oma roolimme sodan ja kärsimyksen aikana?

Global Fest -festivaali järjestetään 14.-16.12.2022. Koko ohjelmisto ja aikataulu julkaistaan marraskuussa 2022. 

Lähde Espoon Kaupunginteatteri

spot_img