Lux Helsinki sai yleisön liikkeelle ja toi valon kaupunkiin

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 16/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Taideyliopisto tuo lavalle Tick, Tick… Boom! -musikaalin

Musikaali Tick, Tick… Boom! tuo Taideyliopiston opiskelijat lavalle ja tarjoaa 90-luvun rockmusiikin sävyttämän elämäntarinan.

Weekend Festival paljastaa päälavan esiintyjät – ohjelma nyt täydellinen

Weekend Festival tuo elektronisen tanssimusiikin huiput eloisaan Espooseen. Pääesiintyjiä ovat Nicky Romero, R3HAB, Tiësto, Alan Walker ja monet muut.

Murhia Pohjanmaalla -sarja saavuttaa Pohjoismaat ja Viron

Nilla Kjellsdotterin Murhia Pohjanmaalla -sarjan uusin osa leviää uusille markkinoille. Vaasan poliisista kertovien kiehtovien tarinoiden pariin pääsevät pian myös norjalaiset, tanskalaiset ja virolaiset lukijat.

Beethovenin ’Fidelio’ resonoi Tampereella Susanna Mälkin tahtipuikon alla

Susanna Mälkki johtaa Beethovenin Fidelio-oopperan konserttiversion Tampere-talossa, mukana suomalaiset tähtilaulajat.

Jaa somessa

Ympäri kaupunkia hajautetussa tapahtumassa vieraili arviolta yhteensä noin 120 000 ihmistä.

Lux Helsinki loi lumeen peittyneeseen kaupunkiin valotaiteella taianomaisen tunnelman aikavälillä 5.–9.1.2022. Valotaide otti turvaväliä ja toikin tällä kertaa iloa ympäri kaupunkia, kun yhteensä 24 teosta levittäytyi keskustasta aina Kannelmäkeen ja Vuosaareen asti. Dan Acherin Borealis nousi yhdeksi kaikkien aikojen ihastelluimmista Lux Helsinki -teoksista.

Perinteeksi muodostuneesta yhteisöllisesti käveltävästä reitistä jouduttiin luopumaan ja teoksia sekä siirtämään että perumaan vain viikko ennen tapahtuman alkua, jotta yleisölle pystyttiin heikentyneessä koronatilanteessa takaamaan turvallinen, ruuhkaton kokemus sekä riittävät etäisyydet. Eri teospaikoilla toteutetun yhteenlasketun arvion mukaan kävijöitä oli yhteensä noin 120 000. Lux Helsingin ohjelmaan kuuluva, toista kertaa järjestetty Lux Korkeasaari houkutteli valotaiteen ja eläinten pariin ennätysyleisön, jonka avulla uhanalaisten lumileopardien suojelutyöhön lahjoitettiin noin 30 000 euroa.

”Sen sijaan, että Lux olisi yhtenä iltana kierrettävä kokemus, siitä tuli monelle useamman illan kaupunkisuunnistus. Tämä sopi lopulta hyvin rajoitusten sulkeman loppiaisviikonlopun piristykseksi”,

Lux Helsinkiä järjestävän Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula kertoo.
Lux Helsinki -tapahtuma 2022
Sveitsiläisen Dan Acherin Borealis Olympiastadionilla. Kuva: Otso Kähönen

Tänä vuonna Lux Helsinki rakentui itse räätälöidyistä ja reititetyistä kokemuksista, ja moni tutustui tapahtuman avulla ihan uusiin kulmiin kotikaupungissaan. Erilaisia Lux Helsinki -kokemuksia oli lähes yhtä monta kuin kävijöitäkin: yleisö kertoi tapahtuman sosiaalisen median kanavissa nauttineensa valotaiteesta niin jäätä pitkin, raitiovaunulla, suksilla, naapurien kanssa vuokratulla pikkubussilla, pulkalla kuin lumilaudallakin liikkuen. Vaikka moni jäi kaipaamaan ennalta suunniteltua reittiä ja festivaalimaista elämyksellisyyttä, tuotiin lukuisissa yleisöpalautteissa esille sitä, kuinka voimaannuttavalta ja toivoa antavalta valotaiteen kokeminen juuri tässä ajassa tuntui.

Yksi Lux Helsingin ihastelluimpia teoksia oli Dan Acherin Borealis, joka taikoi revontulet Olympiastadionin ylle. Sään ja tuuliolosuhteiden mukaan alati muuntuva, henkeäsalpaavan kaunis teos sai ajan- ja paikantajun lähes katoamaan stadionilla. Kuvia sekä videopätkiä sinisen, punaisen ja vihreän sävyissä hehkuvasta teoksesta julkaistiin sosiaalisessa mediassa tapahtuman aikana tuhatpäin.

“Valotaiteessa korostuu kauneus ja on ilahduttavaa, että tämä taiteen tärkein ominaisuus sai jälleen tuottaa helsinkiläisille unohtumattomia muistoja. Tässäkin ajassa Lux onnistui yhdistämään ajankohtaiset taideteokset ja kaupunkiympäristön iloa tuottavaksi mutta yllätykselliseksi kokemukseksi”,

Nikula toteaa.

Lux Helsingin kumppaneita ovat Sun Effects Oy, STEK ry, Korkeasaaren eläintarha, Italian kulttuuri-instituutti, Eduskunta, Kauppakeskus Citycenter, Kauppakeskus Forum, UPM-Kymmene, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö, Helen, Varma ja Kulttuurikeskus Stoa.

Lähde Helsingin Tapahtumasäätiö

spot_img