Kristiina Wallin: Vaikeampaa on olla näkemättä unia

Aiheeseen liittyvää

Hannu Pöppösen Muurinmurtajat avaa luovien alojen markkinoiden nykytilaa Kiinassa

Hannu Pöppönen valaisee kirjassaan maan luovien alojen markkinoiden nykytilannetta.

Valotaiteilija Kari Kola rakensi ikonisen Stonehengen lumesta

Valotaiteilija Kari Kola on tiiminsä kanssa rakentanut Stonehengen lumesta 1:1 mittakaavassa puutarhaansa Joensuuhun.

Eddie And The Hot Rods -bändikatsaus

Eddie And The Hot Rods perustettiin alkuvuodesta 1975 Essexissä ja oli ensimmäisiä punkin mukanaan tuomia bändejä, vaikka bändillä ei oikeastaan ollut muuta yhteistä ko. tyylin kanssa kuin energia.

Kertomus tarinoita inhoavasta pojasta, joka joutuu keskelle seikkailua lukutaidon hävittäneessä maailmassa

Veera Salmen uutuus on mielikuvituksellinen seikkailu yhteiskunnassa, jossa vain harvat osaavat lukea.

Haaveiden huvila viihdyttää ja ohjaa perheen pieniä sanataiteen pariin

Tittamari Marttisen sanataideopas Haaveiden huvila on hauska ja virikkeellinen matka lapsille kirjoittamiseen, lukemiseen ja kirjoihin.

Jaa somessa

Vaikeampaa on olla näkemättä unia

Kuuntelen vuosia / kuuntelen poissoloasi. Olet mykkä alue minussa, mutta kirjoitan silti. Etäisyyydestä huolimatta olemme samaa. Olemme kahden erillisyyden muodostama ykseys: sykähtelevä kuvio.

Äiti ja tytär. Ursula ja Veera.


Kristiina Wallinin esikoisromaani

Kristiina Wallin on aikaisemmin julkaissut runokirjoja, ja runomaisuus näkyykin hänen esikoisromaanissaan Vaikeampaa on olla näkemättä unia. Kirjan kieli on kaunista ja kuvailevaa, eikä lukija ole aina aivan varma mikä on totta ja mikä minäkertojan kuvitelmaa.

Kristiina Wallin
Kristiina Wallin (Kuva: Henrietta Soininen)

Kirjan minäkertoja, Veera, on muuttanut vieraaseen kaupunkiin selvittämään muistojaan ja sitä, mitä tapahtui neljäkymmentä vuotta sitten kun hänen äitinsä Ursula katosi. Muisto muistolta hän lähtee ratkomaan äidin katoamiseen johtaneita tapahtumia.

Välillä kirjassa näkökulma vaihtuu ja palaamme vuosiin 1975 ja 1976 seuraamaan Ursulan näkökulmasta mitä tapahtui ennen hänen katoamistaan. Ursula oli laitoshoidossa skitsofrenian tai vastaavan mielenterveydellisen häiriön takia, ja lukija tempautuu mukaan hänen harhakuvitelmiinsa samalla tavalla kuin Veeran sekaviin muistoihin lapsuudesta.

Vaikeampaa on olla näkemättä unia kertoo lapsen kaipuusta äitiin sekä omaisen tuskasta, kun läheinen katoaa, eikä hänen kohtalonsa ole tiedossa. Se kertoo myös rakkaudesta – äidin rakkaudesta ttytärtään kohtaan ja tyttären tarpeesta olla rakastettu.

Vähitellen kirjan edetessä Veeran muistojen ja Ursulan takaumien ansiosta lukijalle muodostuu kuva siitä, mitä perheelle oikein tapahtui vuosina 1975 ja 1976.

– S. Niittyniemi

spot_img