Kristiina Wallin: Vaikeampaa on olla näkemättä unia

Aiheeseen liittyvää

Tampereella musisoidaan syksyllä uuteen tahtiin

Suomen suurin yksityinen musiikkikoulu laajentaa toimintaansa Tampereelle, ja musiikinopetus aloittaa syksyllä 2024.

Viikon Kovin Biisi: VKB 18/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Tapio Kujala valittu Taideyliopiston vararehtoriksi

Tapio Kujala valittiin Taideyliopiston koulutuksesta vastaavaksi vararehtoriksi. Valinnassa korostettiin hänen johtamiskokemustaan ja laajoja verkostoja.

Teurastamon kesä tarjoilee monipuolista ohjelmaa Helsingissä

Teurastamon kesä täyttyy moninaisista tapahtumista Helsingin sydämessä, joista nauttivat kaikenikäiset kaupunkilaiset.

Laozi ja tekemättömyyden filosofia syntytaolaisuuden sydämessä

TaoLinin syväluotaava teos, Laozi ja tekemättömyyden taito, avaa ovia kiinalaisen ajattelun ja taolaisuuden maailmaan.

Jaa somessa

Vaikeampaa on olla näkemättä unia

Kuuntelen vuosia / kuuntelen poissoloasi. Olet mykkä alue minussa, mutta kirjoitan silti. Etäisyyydestä huolimatta olemme samaa. Olemme kahden erillisyyden muodostama ykseys: sykähtelevä kuvio.

Äiti ja tytär. Ursula ja Veera.


Kristiina Wallinin esikoisromaani

Kristiina Wallin on aikaisemmin julkaissut runokirjoja, ja runomaisuus näkyykin hänen esikoisromaanissaan Vaikeampaa on olla näkemättä unia. Kirjan kieli on kaunista ja kuvailevaa, eikä lukija ole aina aivan varma mikä on totta ja mikä minäkertojan kuvitelmaa.

Kristiina Wallin
Kristiina Wallin (Kuva: Henrietta Soininen)

Kirjan minäkertoja, Veera, on muuttanut vieraaseen kaupunkiin selvittämään muistojaan ja sitä, mitä tapahtui neljäkymmentä vuotta sitten kun hänen äitinsä Ursula katosi. Muisto muistolta hän lähtee ratkomaan äidin katoamiseen johtaneita tapahtumia.

Välillä kirjassa näkökulma vaihtuu ja palaamme vuosiin 1975 ja 1976 seuraamaan Ursulan näkökulmasta mitä tapahtui ennen hänen katoamistaan. Ursula oli laitoshoidossa skitsofrenian tai vastaavan mielenterveydellisen häiriön takia, ja lukija tempautuu mukaan hänen harhakuvitelmiinsa samalla tavalla kuin Veeran sekaviin muistoihin lapsuudesta.

Vaikeampaa on olla näkemättä unia kertoo lapsen kaipuusta äitiin sekä omaisen tuskasta, kun läheinen katoaa, eikä hänen kohtalonsa ole tiedossa. Se kertoo myös rakkaudesta – äidin rakkaudesta ttytärtään kohtaan ja tyttären tarpeesta olla rakastettu.

Vähitellen kirjan edetessä Veeran muistojen ja Ursulan takaumien ansiosta lukijalle muodostuu kuva siitä, mitä perheelle oikein tapahtui vuosina 1975 ja 1976.

Saatavilla painettuna ja e-kirjana.

– S. Niittyniemi

spot_img
Vaikeampaa on olla näkemättä unia "Kuuntelen vuosia / kuuntelen poissoloasi. Olet mykkä alue minussa, mutta kirjoitan silti. Etäisyyydestä huolimatta olemme samaa. Olemme kahden erillisyyden muodostama ykseys: sykähtelevä kuvio." Äiti ja tytär. Ursula ja Veera. Kristiina Wallinin esikoisromaani Kristiina Wallin on aikaisemmin julkaissut runokirjoja, ja runomaisuus näkyykin hänen esikoisromaanissaan...Kristiina Wallin: Vaikeampaa on olla näkemättä unia