VA: Bonus Beats – Rare & Unreleased Finnish Electro 1990-2002 (Cold Blow Records 2025)

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 05/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

JUHA VUORINEN: Andalusialainen mäyräkoira (Bazar) 2024

Puerto Anuksen jatko-osa, jossa mennään vieläkin sekopäisemmille maisemille. Kuitenkin, kuten melkein lähes aina Vuorisen kirjoissa, tässäkin on seassa tiedon jyväsiä. Tällä kertaa saamme tietopankin Salvador Dalista. Herra Dali on tässä mennyt mäyräkoiran ruumiiseen ja antaa sieltä käsin telepaattisia viestejä pääosassa olevalle Tapsa Mäkilälle. Andalusialainen koirahan oli Dalin ja Luis Bunuelin varsin omituinen 16 minuuttia kestävä mykkäelokuva vuodelta 1929. Sen pääosan esittäjät tappoivat myöhemmin itsensä.

KARI SUIHKONEN: Meitä on minussa monta (Hiljaiset Levyt HIKI-088) LP 2025

Tämähän voisi olla kamalaa sekameteliä. Jotain tällaista ajattelin ensin. Syy on se, kun mietin omia levyttäneitä ja demon tehneitä bändejä. Jos ne koottaisiin yhteen, siellä olisi ainakin poppia, 77-punkkia, hardcorea ja akustista hempeilyä. Latauksessa oli kolme biisiä ja kaksi vakuutti sen verran, että tämä LP piti saada.

Kulta-aura: Romaani Sigurd Wettenhovi-Aspan Elämästä

Asko Jaakonahon romaani Kulta-aura tuo esiin Sigurd Wettenhovi-Aspan värikkään elämän yhdistettynä runsaaseen historialliseen taustaan.

VA – How Bleep Is Your Love? (Meltdown Deejays 2025)

Meltdown Deejays aloittaa Eetterin vuoden 2025 kovalla neljän biisin kokoelmalla, jossa neljä artistia esittelee käsityksensä nyt taas nousussa olevasta bleep-soundista.

Jaa somessa

Erkko Lehtinen yhdessä Cold Blow Recordsin kanssa ovat laittaneet kädet syvälle saveen suomalaisen underground-kulttuurin eteen ja julkaisseet kokoelmalevyn joka sivistää kansaa samaan tapaan kuin Mikko Mattlar Svartilla julkaistuila harvinaisemman kotimaisen synthpopin ja discon kokoelmilla Satan in Love ja Dance for Your Life. Nyt sukelletaan suomalaisten elektro-pioneerien töihin, näitä ei ole kuulleet aiemmin varmasti kuin paatuneimmat konemusapäät.

Suomessa elektro musiikkisuuntauksena iski 90-luvulla ympäri maata Detroitista, Saksasta, Hollannista ja UK:sta virranneilta import-levyiltä. Tämä kokoelma keskittyy noista vaikuitteista ammennettuun intoon luoda jotain yhtä futuristista ja DIY-henkistä ääntä. Levyllä esiintyy paljon kotimaisen konemusaskenen suuria vaikuttajia aivan alkuvuosiltaan sekä hieman myöhemmin elektron uuteen aaltoon liittyneitä tuottajia. Takakansi on myös hyvin informatiivinen, todella huolella kuratoitu paketti.

Levy alkaa Suomen ensimmäisen tekno-biisin titteliä kantavalla B-Rockin My Mind Is Going:illa. Kyseessä on legendaarisen Mono Junkin ensimmäinen alter ego, ja näkemys on vahvana jo tässä ensimmäisessä tuotoksessa. Todella kova, ajaton teknon ja elektron estetiikalla pelaava raita. Orchestra Guacamole eli Mika Vainio & Jaakko Salovaara funkkaavat wonkysti Theme for ”The Lost Diamonds”-biisillä. Turussa on osattu jo 1993 tehdä taikoja studiossa. A-puolen kolmas raita on Mr.Velcro Fastenerin aiemmin julkaisematon Robotic Appliances vuodelta 1997, mikä edustaa perinnetietoista Kraftwerkista kumpuavaa inspiraatiota.

B-puolen aloittaa Jori Hulkkonen Whispersillä, mikä on alunperin vuonna 2000 julkaistu Ranskassa Laurent Garnierin F-Communicationsilla. Aivan upeaa deep housen ja breakbeatin välimaastossa kulkeva raita, ansaitsee uudelleenjulkaisun helposti. Itselle oli ennalta tuntematon teos. Markus & Kristian versioivat Kraftwerkia kulttibiisillään Hän malli on, biisi on julkaistu maxina joskus aikoinaan rajoitettuna painoksena, joten olemme ansainneet tämän! Tässä on ihan radiohitti-ainesta, mutta on jäänyt todella pienen piirin tietoisuuteen. Spektor rokkailee Rubic´s Cubella chiptunen bitcrushatuilla saundeilla kuin Commodore 64-pelissä konsanaan.

C-puolella Perttu Häkkisen ja Jaakko Kestilän luotsaama instituutio Imatran Voima todistaa elektron sanomaa bängerillä nimeltä It´s Time To Testify. C- ja D-puoli edustavat uudempaa koulukuntaa nopeammilla temmoilla ja rave-estetiikalla, tämä oli aikaa kun Koneisto oli vuoden kovimpia festivaaleja elektro oli muuntumassa pikkuhiljaa electroclashiin päin 2000-luvun alkuvuosina. Decepticons ja Dr. Robotnik edustavat samaa skeneä aiemmin julkaisemattomilla biiseillään We Are The Decepticons ja Own Commands.

D-puolen aloittaa dream-team Feng Shui feat. Monsieur jossa on jäseniä Op:l Bastardsista, Nu Sciencestä, Huoratronista ja Polytronista. Biisissä kuulee jo vähän tulevaisuuden K/X/P:tä kraut-tyyppisellä junnauksellaan. Warp:illakin julkaissut Brothmostates päräyttelee hieman IDM-henkisellä Naeae Eletrok-raidallaan. Niin kuumottavan hyvää psykedeelistä elektroa että oksat pois.

Kokoelman päättää 8bit chiptunen kuningas Tero (aiemmin tunnettiin nimellä Tero64) napakasti nimetyllä biisillä Music. Sopiva videopelityylinen ralli nitomaan kaiken genren kantasoundiin, mikä liittyy vahvasti futuristisiin sci-fi- ja tietokone-ohjatun elämän dystooppisiin visioihin.

Bonus Beats on todellakin mainio kultuuriteko Erkolta ja Cold Blow:lta, kannattaa ottaa haltuun pala suomalaista musiikkihistoriaa. Toki vinyylin kautta nautittuna.

https://coldblowrecords.bandcamp.com/album/bonus-beats-rare-unreleased-finnish-electro-1990-2002

Raita joka tekee erityisen vaikutuksen: B-Rock – My Mind Is Going

Mikko Ihalainen

spot_img