Wimme & Rinne – Ivgu (Rockadillo records 2025)

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 23/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Dogjaw iskee takaisin tuplasinglellä – pureutumista luokkaeroihin ja sisäiseen kaaokseen

Helsinkiläinen hevipunk-yhtye Dogjaw tekee paluun uudella, kaksiteräisellä julkaisullaan, "Yhteiskunnan...

TAPANI BAGGE: Havana Black Ukkoskansan Soturit (Docendo 2025)

Onhan näitä ulkomaanvalloitusjuttuja ihan hauskakin lukea. Smack nyt tuli kai viimeksi luettua ja Hanoille kävi huonosti vähän eri tavalla. Ei nuo nykyään onnistuneetkin jutut, kuten HIM oikein kiinnosta, vaikka sen alkuaikojen kosketinsoittajan muistelmat luinkin. Tällaiset "maanläheisemmät" touhut kiinnostavammat enemmän.

HAPE – Microdots (EABE 2025)

Virolainen HAPE julkaisee toisen eepeensä viime vuotisen debyyttinsä Night Life jälkeen suomalaisella EABE-levymerkillä. Nyt hänen elekotrossaan on sävyjä 70-luvun progesta ja synteetisaattori-musiikista.

PAETKAA-raportti – Algoritmisen synteesin ilta – Bar Ö, Turku

Huom. Toimittajan raportoimat kokemukset ovat subjektiivisia. Artistiin liittyvät faktat...

Jaa somessa

Wimme ja Tapani Rinne levyttivät uuden seikkailu-albumin jazzin, ambientin, etnon ja joikujen ääniaalloilla. Toismaallista shamanismia ja ikiaikaista viisausperinnettä kaipaaville pakko-hankinta.

Levy alkaa Wimmen joikauksella ja drooni-textuurein lyhyessä introssa, kunnes Rinne pääsee klarinettinsa kanssa vauhtiin japanilaisen Kirilolan (ex-Girl) ja Wimmen duetossa Duohtavuohta. Rauhoittavaa ja tuntureita sekä japanilaista vuoristoa mieleen piirtävää ääntä.

Ikigai on kuin matka linnunradalle lapsekkaan leikkisässä duurissa, välillä tulee assosiaatioita Tori Amoksen ja Kate Bushin lauluista jostain syystä. Rings of Earth rakentuu rennosti luovassa virtauksessa mekaanisen rytmistruktuurin ja Wimmen äänen saattelemana folk-henkiseen tunnelmaan. Peace Machine progeilee upeasti rauhan asialla, tällainen ambient sopisi mielestäni tämän hetken maailmantilanteessa soundtrackiksi päättäjien kokous-saleihin. Unohtakaa tunteilla reagointi, jäitä hattuun, meditoikaa.

Guovssahasat-raidassa Wimme hypnotisoi saamelaisen shamaanin tapaan, kunnes Rinne päästää alamaailman aggressiiviset torvet vapaaksi ja Wimmen ääni muuttuu digeridoon kaltaiseksi efektien avulla. Hienoa taiteilua kontrastien kanssa, voimaa ja seesteisyyttä samassa paketissa.

After the Anthropocene droneilee sinemaattisesti Wimmen ottaen jonkun vesilinnun muodon (äänistä päätellen), maagista ja melankolisen kaunista audiota. Ihmisten aikakauden jälkeen, äiti Gaia ja luonto voi paremmin. Let the Rain Fall päättää levyn katkeransuloiseen sinfoniaan, mukana on jälleen Kirilola duetoimassa Wimmen kanssa. Piano ja puhaltimet kruunaavaat kokonaisuuden.

Ivgu on täydellinen orgaaninen kuuntelukokemus, joka maadoittaa keskittymiskyvyn levottomassa maailmassa. Lääkinnällistä musiikkia, tätä reseptiä voin suositella kaikille.

Raita joka tekee erityisen vaikutuksen – Guovssahasat

Mikko Ihalainen

spot_img