Julia Korkmanin uusi kirja: Miksi muistin merkitys oikeussalissa on niin suuri, ja mitä se tekee oikeusturvalle?

Aiheeseen liittyvää

PETRI LAHTI: Hanoi Rocks päivä päivältä 1979-2024 (Readme.fi) 2024

Viime vuonna ilmestyi vastaava teos Hurriganesista ja varsin mielenkiintoinen sekin oli. Tämä on sitten vieläkin kiinnostavampi teos, koska Hanoin uraa tuli seurattua ekasta sinkusta ja Soundin Homo-Makkonen-otsikosta (1/1981) lähtien. Lehtileikkeitäkin on sen verran, että nämä suomalaiset, suurimmaksi osaksi tyhjänpäiväiset, mitä tässäkin on mainittu, ovat aika tuttuja.

Taapelitaivas voitti Toisinkoinen-palkinnon

Anu Kolmonen voitti Toisinkoinen-palkinnon romaanilla Taapelitaivas, joka käsittelee elämää syrjäytyneenä maaseudulla.

Taina Niemelle Savonia-palkintoehdokkuus!

Taina Niemi on saanut Savonia-palkintoehdokkuuden koukuttavalla esikoisromaanillaan Ämpärikesä. Teos käsittelee nuoruuden haasteita ja on täynnä toivoa.

Squarepusher – Dostrotime (Warp 2024)

IDM- ja braindance-genrejen yksi pioneereista Squarepusher on työstänyt korona lockdownien aikana Dostrotime-albumiaan meidän kaikkien onneksi.

Jaa somessa

Uudessa kirjassaan Muistin varassa – Oikeusprosessi ja totuus psykologi Julia Korkman valaisee muistin toimintaa käyttäen esimerkkinä useita, todellisia oikeustapauksia 1600-luvun noitaoikeudenkäynneistä Bodom-surmiin ja Olof Palmen murhaan.

Todistajan muistikuvat voivat olla oikeusprosessin keskeisin todiste. Muisti on kuitenkin luonteeltaan muovautuva, oikukas ja joskus suorastaan epäluotettava. Voidaanko oikeudenkäynnin lopputulos ratkaista muistikuvan varassa?

Julia Korkman

Kansi Anna Makkonen, kirjailijakuva Miikka Pirinen.

Oikeuspsykologi Julia Korkman vastaa tähän ja moniin muihin kysymyksiin uudessa kirjassaan Muistin varassa – Oikeusprosessi ja totuus. Teos valaisee muistin toimintaa. Miten kaksi eri ihmistä voi muistaa saman tapahtuman täysin eri tavalla? Mikä olisi paras tapa saada esiin mahdollisimman luotettava todistajanlausunto?

Korkman analysoi todistajien kuulusteluissa käytettäviä keinoja ja tarjoaa konkreettisia parannusehdotuksia oikeusjärjestelmään.

Miten tietoinen olet siitä, että kirjasi saa meidät kyseenalaistamaan itsemme ja muistomme?

-Jos ihmiset ovat siinä luulossa että muisti on luotettava, niin uskon, että tällainen hiukan ravisteleva kokemus on heille vain hyväksi. Toivon myös, että ihmiset jotka työssään käsittelevät muiden muistikuvia pysähtyisivät pohtimaan, kuinka varovaisia heidän tulisi olla.


Mikä on vahvin kollektiivinen muistosi?

-Yksi varhaisimmista lienee Nicolai Ceaușescun teloitus. Muistan, miten järkyttynyt olin kun teloitus näytettiin tv-uutisissa eräänä lapsuuteni jouluna vuonna 1989. Minulla on myös muistikuvia teloitusta seuranneista keskusteluista, ja kuinka ihmettelin sitä, että televisiossa haastateltavat ihmiset olivat niin iloisia.

Julia Korkman
Julia Korkman: Muistin varassa – Oikeusprosessi ja totuus ilmestyy 11.10. painettuna ja e-kirjana. Äänikirja ilmestyy 20.10. 


Olet työssäsi ollut tekemisissä julmien tapausten kanssa

-Muun muassa vakavia henkilöihin kohdistuvia rikoksia ja lasten seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia.

Miten varmistat, etteivät todisteet ja kuulustelut jää mieleen kummittelemaan?

-Luulen että itse asiaan keskittyminen toimii hyvänä suojakeinona. Kun teen työtä jonkin tapauksen parissa, keskityn siihen, mitä tietoa tapauksesta on ja miten se suhtautuu aiheeseen liittyvään tutkimustietoon. Jotkut tapaukset tosin tunkeutuvat tämän järkiperäisen suojamuurin läpi. Itselläni tällainen oli Ruotsissa paljon puhuttu Kevin-tapaus, jonka esitutkinta-aineistoa kävin melko perusteellisesti läpi.


Julia Korkman on kansainvälisesti tunnustettu oikeuspsykologian dosentti ja tutkija, jota muisti on aina kiehtonut. Hän on työskennellyt lukuisissa oikeustapauksissa asiantuntijana ja pohtinut todistajanlausuntojen luotettavuuden arviointiin liittyviä kysymyksiä.

Saatavilla sidottuna.

Lähde Kustantamo S&S

spot_img