Ajankohtainen sosiaalialan dystopia kysyy, miten hyvinvointia tuotetaan tunnin määräajassa

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 28/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 27/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Atomic Berries uudelleenlämmittää vuodentakaista eurojyystöään

Taas on se hetki, kun Atomic Berries -yhtye julkaisee uutta musiikkia. Nyt oma lehmä ojassa tai ainakin hyvin voideltuna, juuri silmäilemäsi artikkeli kertoo, mistä...

Tamperelainen Past Bedtime julkaisi uuden singlen Imprisoned

Past Bedtime on tamperelainen, vuonna 2023 perustettu metalcore-yhtye, jonka...

Jokainen perheestäni on tappanut jonkun – synkän humoristinen uutuus

Benjamin Stevensonin Jokainen perheestäni on tappanut jonkun on täynnä mustaa huumoria ja yllättäviä käänteitä. Kirja tarjoaa uniikin kertojaratkaisun ja vangitsevia hahmoja.

Jaa somessa

Sosiaalialalla työskentelevä Airio haluaa kuvata dystooppisessa romaanissaan, mihin jatkuva puhe tuottavuudesta ja tehokkuudesta voi pahimmillaan johtaa.

Elina Airion Metsässä juoksee nainen on viiltävä esikoisromaani, jossa uupunut perhevalmentaja käy kotikäynneillä pahoinvoivan äidin luona.

”Jälleen minun on laskettava sen varaan, että jollain toisella minua ennen on vielä ollut aikaa pysähtyä ja kysyä, mitä sinulle kuuluu. Jossakin esihenkilöstö kuolaa kalenterini äärellä ja laskee minuutteja.”

Perhevalmentaja käy ostopalveluna kodissa, jossa lyyraviikuna pörhistelee tyytyväisenä mutta äiti Mimi ei voi hyvin. Hiljalleen kahden lapsen äiti avautuu avunannolle, mutta miten hyvinvointia tuotetaan tunnin määräajassa ja kuinka pitkälle riittää palvelukoordinaattorilta saatu vanhemmuusmalli?

Elina Airio käsittelee esikoisteoksessaan Metsässä juoksee nainen äärimmäisen ajankohtaisia teemoja, kuten äitien mielenterveyttä, uupumusta ja univelkaa, sekä sote-alan työntekijöiden ahdinkoa. Sosiaalialalla työskentelevä Airio kirjoitti romaanin dystopiaksi, koska halusi kuvata, mihin suuntaan pahimmillaan alan työolot voisivat mennä.

Elina Airion esikoisromaani

”Tämä teos on fiktiota ja eräänlainen kauhukuva siitä, mitä työ voisi pahimmillaan olla. Meidän pitäisi poistaa kaikenlainen tuottavuuspuhe sote-alan maailmasta, jossa ihmiset pitää kohdata ihmisinä”,

Airio sanoo.

Naiset hoivaavat ja miehet tienaavat

”Hoivatyötä päivisin tekevä pienten lasten äiti kirjoittaa enimmäkseen öisin. Moni muukin äiti joutuu raivaamaan itselleen omaa aikaa juuri öistä”,

Airio huomauttaa.

”Haluan tällä kirjalla antaa yönsä valvoville lohtua ja jonkun, joka ottaa kädestä kiinni.”

Airio toivoo, että kirjaan tarttuisivat etenkin hyväpalkkaiset miehet.

”Suomen työmarkkinat ovat todella sukupuolittuneet, eikä lapsenhoitovastuu jakaudu kodeissa tasaisesti. Fakta on se, että yhteiskuntaamme pyörittävät pienituloiset, hoivatyötä tekevät naiset.”

Sosiaalialalla työskentelevä esikoiskirjailija Elina Airio (s. 1991 Nokialla) on opiskellut kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Airio asuu perheensä kanssa Helsingissä ja liikakastelee kotikaksion vallanneita viherkasveja.

Elina Airio: Metsässä juoksee nainen
204 sivua
Myös äänikirjana, lukija Sanna Majuri

Julkaisijan sivut: https://www.gummerus.fi

Lähde Gummerus

spot_img