Jotain tuttua, jotain vierasta – Porvoon museon joulu vie kävijät 1700-luvulle

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #40: POPEDA – Svoboda

Juho Rintarunsala on Etelä-Pohjanmaalta, Teuvan kunnasta maailmaa tähyävä lyyrikko,...

Viikon Kovin Biisi: VKB 03/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Vic Hyland – Music, Magic and NLP (Softwood Books 2023)

Musiikki on mielestäni vähän niin kuin magiaa, parhaimmillaan sillä voi vaikuttaa kuuntelijan tunnetiloihin tai saada jopa lihakset liikkeelle. Muusikko, opettaja, terapeutti ja kitaristi Vic Hyland on kirjoittanut inspiroivan ja käytännönläheisen teoksen luovuudesta ja kuinka maagisella maailmankatsomuksella on paljon annettavaa musiikille.

The Orphan bändin debyyttialbumi Hard On For Chaos ulkona nyt

The Orphanin debyytti-albumi Hard On For Chaos on Pohjoisen...

PETRI LAHTI: The Rolling Stones – 60 vuotta Rollareita (Readme.fi) 2024

Tämä Rollari-kirja keskittyy yhtyeen keikkoihin Suomessa ja mitä täällä heistä kirjoitettiin. Kun ottaa huomioon, että bändi oli Suomessa ensi kerran jo 1965 ja millainen tämä maa on ollut vielä 80-luvullakin, niin tottakai huvittavia tapauksia mukana on.

Jaa somessa

Porvoon museon Holmin talossa esittelyssä 1700-luvun porvarisperheen jouluvalmistelut ja juhlatarjoilut. Ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua vanhoihin suomalaisiin joulutapoihin ja perinteisiin.

Porvoon museon Holmin talossa esitellään 1700-luvun porvarisperheen jouluvalmisteluja ja juhlatarjoiluja. Yleisimmät suomalaiset jouluperinteet juontavat juurensa 1800-luvulle, joten joulukuusi loistaa poissaolollaan 1700-luvun varakkaan porvarin kodissa.

1700-luvun joulun keskipiste on saliin katettu juhlapöytä. Kinkut, laatikot ja rosollit ovat suomalaisille edelleen tuttuja, mutta pinaattimuhennosta ja aladobia ei todennäköisesti enää monen joulukattauksesta löydy.

Porkkanalaatikko, syksyn viimeiset omenat ja lautasliinan alle piilotetut vehnäsämpylät olivat juhlaherkkua. Joulu on kristillisen kirkon suurin juhla ja Porvoon keskiaikainen tuomiokirkko on ollut keskeinen osa porvoolaisten joulunviettoa läpi vuosisatojen. Jouluna on ollut pitkään tapana auttaa vähäosaisia, joita muistettiin esimerkiksi leivillä ja kynttilöillä.

Vaikka joululahjaperinne alkoi jo 1700-luvulla, voi myös siihen liittyvien vanhojen tapojen tunnistaminen olla vaikeaa nykyaikaiselle ihmiselle. 1700-ja 1800-luvuilla lahjapaketteihin kirjoitettiin rimmaavia värssyjä, joissa annettiin vihje lahjasta ja sen antajasta. Eikä lahjoja tuonut säkissään joulupukki, vaan ne saatettiin vain heittää yllättäen ovesta sisään.

Lähde Porvoon museoyhdistys ry, Porvoon Museo

spot_img