Jotain tuttua, jotain vierasta – Porvoon museon joulu vie kävijät 1700-luvulle

Aiheeseen liittyvää

Arvostelussa Brazen Forgery – Karelia Suite

Turun seudulla pandemiaeristyksessä syksyllä 2021 kypsynyt metalliprojekti Brazen Forgery...

Kaikki on jazzia – Rinneradio Laternassa 14.9.24

Komean uran tehnyt jazz-electronica fuusiobändi RinneRadio on kovassa live-iskussa. Tampereen Laterna on palannut tänä vuonna keikkapaikkojen kastiin ja ympäristönä oikein mainio tällaisille jazz-eventeille.

PUNK LUREX: Sotilaat kaduilla (Hiljaiset Levyt) digisingle 2024

Jaahas, eihän siitä ole kuin 12 vuotta, kun Punk Lurex julkaisi uutta musaa. Onko bändi sitten muuttunut? Sikäli nyt ainakin, ettei alkuperäisistä ole mukana kuin laulaja-basisti Tiina. Kitaristi Kukkakin on ollut kauan mukana. Musiikillisesti muutosta ei juuri huomaa, paitsi että yhtye ei enää horju niin kuin joskus ennen.

Tervetuloa Gothic Modern -näyttelyn tiedotustilaisuuteen keskiviikkona 2.10.2024

Gothic Modern -näyttely tutkii modernin taiteen käännekohtia keskiajan ja renessanssin innoittamana ja tuo esiin taiteilijoiden kyvyn käsitellä syviä inhimillisiä tunteita.

Iik! Varokaa mörköjä! – Tarjoaa lempeää jännitystä Mauri Kunnaksen tyyliin

Mauri Kunnaksen uusi kirja täynnä hauskaa pelkoa ja iloa. Halloweenin salat paljastuvat!

Jaa somessa

Porvoon museon Holmin talossa esittelyssä 1700-luvun porvarisperheen jouluvalmistelut ja juhlatarjoilut. Ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua vanhoihin suomalaisiin joulutapoihin ja perinteisiin.

Porvoon museon Holmin talossa esitellään 1700-luvun porvarisperheen jouluvalmisteluja ja juhlatarjoiluja. Yleisimmät suomalaiset jouluperinteet juontavat juurensa 1800-luvulle, joten joulukuusi loistaa poissaolollaan 1700-luvun varakkaan porvarin kodissa.

1700-luvun joulun keskipiste on saliin katettu juhlapöytä. Kinkut, laatikot ja rosollit ovat suomalaisille edelleen tuttuja, mutta pinaattimuhennosta ja aladobia ei todennäköisesti enää monen joulukattauksesta löydy.

Porkkanalaatikko, syksyn viimeiset omenat ja lautasliinan alle piilotetut vehnäsämpylät olivat juhlaherkkua. Joulu on kristillisen kirkon suurin juhla ja Porvoon keskiaikainen tuomiokirkko on ollut keskeinen osa porvoolaisten joulunviettoa läpi vuosisatojen. Jouluna on ollut pitkään tapana auttaa vähäosaisia, joita muistettiin esimerkiksi leivillä ja kynttilöillä.

Vaikka joululahjaperinne alkoi jo 1700-luvulla, voi myös siihen liittyvien vanhojen tapojen tunnistaminen olla vaikeaa nykyaikaiselle ihmiselle. 1700-ja 1800-luvuilla lahjapaketteihin kirjoitettiin rimmaavia värssyjä, joissa annettiin vihje lahjasta ja sen antajasta. Eikä lahjoja tuonut säkissään joulupukki, vaan ne saatettiin vain heittää yllättäen ovesta sisään.

Lähde Porvoon museoyhdistys ry, Porvoon Museo

spot_img