Mandoliinin maailmanhistoria – nyt yksissä kansissa

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 23/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Dogjaw iskee takaisin tuplasinglellä – pureutumista luokkaeroihin ja sisäiseen kaaokseen

Helsinkiläinen hevipunk-yhtye Dogjaw tekee paluun uudella, kaksiteräisellä julkaisullaan, "Yhteiskunnan...

HAPE – Microdots (EABE 2025)

Virolainen HAPE julkaisee toisen eepeensä viime vuotisen debyyttinsä Night Life jälkeen suomalaisella EABE-levymerkillä. Nyt hänen elekotrossaan on sävyjä 70-luvun progesta ja synteetisaattori-musiikista.

Emotion Visa: Suomipunk

Jälleen on lisää skenepisteitä jaossa! Tällä kertaa skene on...

PAETKAA-raportti – Algoritmisen synteesin ilta – Bar Ö, Turku

Huom. Toimittajan raportoimat kokemukset ovat subjektiivisia. Artistiin liittyvät faktat...

Jaa somessa

Sauli Heikkilän tietokirja Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroilta kammareihin on julkaistu Aviadorin kustantamana.

Uusimmassa kirjassaan Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroista kamarimusiikkiin Sauli Heikkilä tarkastelee tämän monipuolisen kansansoittimen matkaa sotarintamalta studioihin ja konserttisaleihin.

Mandoliini on jousisoitin, joka juontaa juurensa antiikin Kreikkaan. Keskiajalla se tunnettiin viuluna. Sana mandoliini tulee italian kielen sanasta manodola, joka tarkoittaa käsiviulua.

Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroista kamarimusiikkiin

Mandoliinia on käytetty konserttiteoksissa barokin ajoista lähtien, ja sen suosio virtuoosisoittimena on kasvanut 1900-luvulla uusien musiikkityylien, kuten brasilialaisen ja amerikkalaisen roots-musiikin myötä.

Vaikka voi olla vaikea uskoa, mandoliinin juuret ovat Napolissa, ja Suomessa siitä tuli suosittu kansansoitin. Sotilaat ottivat ”maniskan” mukaansa sotaan, koska sitä oli helppo kuljettaa. Mandoliinin soittajia alettiin kouluttaa vasta hiljattain – itse asiassa lähes yksinomaan kansanmusiikin koulutusohjelmissa ja kursseilla.

Mandoliinin uranuurtajana Suomessa toimi mestarisoittaja, opettaja ja säveltäjä Heikki Lahti (1934-2019). Hänen elämäntyönsä on saanut ansaitsemansa huomion tässä Sauli Heikkilän toimittamassa kirjassa, joka esittelee myös muita suomalaisia mandoliinimestareita.

Sauli Heikkilä (s. 1959) on etnisten musiikkikulttuurien asiantuntija ja Kansanmusiikki-lehden päätoimittaja. Hän on aiemmin julkaissut muun muassa teoksen Kiehtova kurkkulaulu (Aviador 2018).

HEIKKILÄ, SAULI
Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroilta kammareihin
240 sivua
Sidottu, kovakantinen
ISBN 9789523811263
Ilmestymisaika: Kesäkuu 2022

Lähde Aviador Kustannus

spot_img