Mandoliinin maailmanhistoria – nyt yksissä kansissa

Aiheeseen liittyvää

TIMO KALEVI FORSS:Leevi And The Leavings – Hittitehtaan Tarina (Like, 2022)

Leevi oli sellainen yhtye, jota ei kakarana hurjana punkkarina voinut kuunnella, tai ainakaan sellaista ei voinut myöntää.

Tulenkulkijat: En enää jaksa hengittää

Upeinta tässä teoksessa on laulajan kaihoisasta jopa suoranaiseen raivoon yltyvä preesens ja tämä pakottaa minut kuuntelemaan kappaleen useampaan kertaan sekä...

Arvostelussa Behind This Guilt – No More Masks

Mikään ei häiritse kuuntelukokemusta ja paikka paikoin homma soundaa jopa TODELLA hyvältä.

Arvostelussa SIMON HALFON – Oasis: Supersonic (Like, 2021)

Yleensä en ole kauheasti kiinnostunut, kun elämäkerroissa puhutaan tyyppien lapsuudesta, mutta tämä teki siinäkin poikkeuksen, vaikka tyypillinen ryysyistä rikkauksiin -tarina onkin.

Petymys – Alasti EP

Petymys, tuo Helsinkiläinen kylmässä kolkossa kellarissa loisteputkien valossa äänekkäästi...

Jaa somessa

Sauli Heikkilän tietokirja Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroilta kammareihin on julkaistu Aviadorin kustantamana.

Uusimmassa kirjassaan Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroista kamarimusiikkiin Sauli Heikkilä tarkastelee tämän monipuolisen kansansoittimen matkaa sotarintamalta studioihin ja konserttisaleihin.

Mandoliini on jousisoitin, joka juontaa juurensa antiikin Kreikkaan. Keskiajalla se tunnettiin viuluna. Sana mandoliini tulee italian kielen sanasta manodola, joka tarkoittaa käsiviulua.

Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroista kamarimusiikkiin

Mandoliinia on käytetty konserttiteoksissa barokin ajoista lähtien, ja sen suosio virtuoosisoittimena on kasvanut 1900-luvulla uusien musiikkityylien, kuten brasilialaisen ja amerikkalaisen roots-musiikin myötä.

Vaikka voi olla vaikea uskoa, mandoliinin juuret ovat Napolissa, ja Suomessa siitä tuli suosittu kansansoitin. Sotilaat ottivat ”maniskan” mukaansa sotaan, koska sitä oli helppo kuljettaa. Mandoliinin soittajia alettiin kouluttaa vasta hiljattain – itse asiassa lähes yksinomaan kansanmusiikin koulutusohjelmissa ja kursseilla.

Mandoliinin uranuurtajana Suomessa toimi mestarisoittaja, opettaja ja säveltäjä Heikki Lahti (1934-2019). Hänen elämäntyönsä on saanut ansaitsemansa huomion tässä Sauli Heikkilän toimittamassa kirjassa, joka esittelee myös muita suomalaisia mandoliinimestareita.

Sauli Heikkilä (s. 1959) on etnisten musiikkikulttuurien asiantuntija ja Kansanmusiikki-lehden päätoimittaja. Hän on aiemmin julkaissut muun muassa teoksen Kiehtova kurkkulaulu (Aviador 2018).

HEIKKILÄ, SAULI
Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroilta kammareihin
240 sivua
Sidottu, kovakantinen
ISBN 9789523811263
Ilmestymisaika: Kesäkuu 2022

Lähde Aviador Kustannus

spot_img