Mandoliinin maailmanhistoria – nyt yksissä kansissa

Aiheeseen liittyvää

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

POJAT: Nämä ajat (Hiljaiset Levyt HIKI-079) LP, 2023

Pojat oli omasta mielestäni paras Suomen ns. ramopunkbändeistä ilmestyttyään kuvioihin joskus vuonna 1990. Tekstit olivat nokkelia ja sävellykset tarttuvia ja vieraatkin palat yleensä suomennettu Ramoilta tai Boysilta. Omistan 2 ekaa LP:tä ja Pasi Virtanen -sinkun, mutta sitten kiinnostus vähän lopahti; mielestäni biisien taso laski tai se muuttui kertaamiseksi. Silloin tällöin keikalla nähdessäni oli kyllä kivaa ja viimeisin hankintani on Palaa-cd vuodelta 2003, jossa on loistava Mä uskon meihin -biisi.

The Blassics uskoo 10 vuoden jälkeen yhä käsityöläisyyteen

Kotimaisen afrofunkin ja -jazzin ylpeys juhlistaa uudella kokoelmalla Sounding Times studionsa ja levymerkkinsä monivivahteista taivalta.

Hellsinki Metal Festival

11-12.8.2023 Nordis Antti Sorsa Kim Strömsholm Uudet metallifestivaalit ovat aina tervetulleita, varsinkin...

The Protex -bändikatsaus

Protex on näitä alkuajan punkbändejä Pohjois-Irlannin Belfastista ja perustettiin vuonna 1978.

Jaa somessa

Sauli Heikkilän tietokirja Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroilta kammareihin on julkaistu Aviadorin kustantamana.

Uusimmassa kirjassaan Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroista kamarimusiikkiin Sauli Heikkilä tarkastelee tämän monipuolisen kansansoittimen matkaa sotarintamalta studioihin ja konserttisaleihin.

Mandoliini on jousisoitin, joka juontaa juurensa antiikin Kreikkaan. Keskiajalla se tunnettiin viuluna. Sana mandoliini tulee italian kielen sanasta manodola, joka tarkoittaa käsiviulua.

Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroista kamarimusiikkiin

Mandoliinia on käytetty konserttiteoksissa barokin ajoista lähtien, ja sen suosio virtuoosisoittimena on kasvanut 1900-luvulla uusien musiikkityylien, kuten brasilialaisen ja amerikkalaisen roots-musiikin myötä.

Vaikka voi olla vaikea uskoa, mandoliinin juuret ovat Napolissa, ja Suomessa siitä tuli suosittu kansansoitin. Sotilaat ottivat ”maniskan” mukaansa sotaan, koska sitä oli helppo kuljettaa. Mandoliinin soittajia alettiin kouluttaa vasta hiljattain – itse asiassa lähes yksinomaan kansanmusiikin koulutusohjelmissa ja kursseilla.

Mandoliinin uranuurtajana Suomessa toimi mestarisoittaja, opettaja ja säveltäjä Heikki Lahti (1934-2019). Hänen elämäntyönsä on saanut ansaitsemansa huomion tässä Sauli Heikkilän toimittamassa kirjassa, joka esittelee myös muita suomalaisia mandoliinimestareita.

Sauli Heikkilä (s. 1959) on etnisten musiikkikulttuurien asiantuntija ja Kansanmusiikki-lehden päätoimittaja. Hän on aiemmin julkaissut muun muassa teoksen Kiehtova kurkkulaulu (Aviador 2018).

HEIKKILÄ, SAULI
Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroilta kammareihin
240 sivua
Sidottu, kovakantinen
ISBN 9789523811263
Ilmestymisaika: Kesäkuu 2022

Lähde Aviador Kustannus

spot_img