Mandoliinin maailmanhistoria – nyt yksissä kansissa

Aiheeseen liittyvää

Jouni Tossavaisen valokuvarunoja esillä Turun näyttelyssä

Turun Kirjan talossa esitellään Jouni Tossavaisen uusia valokuvarunoja huhtikuussa.

Kansainvälinen tanssin päivä herättää Suomen eloon tanssin taian kautta

Kansainvälistä tanssin päivää juhlistetaan ympäri Suomea monipuolisilla esityksillä ja tapahtumilla.

TEOS 2024 -tapahtuma siirtyy toukokuulle ja laajentaa valokuvataiteeseen

TEOS 2024 esittelee yli tuhat nykytaideteosta Helsingissä ja laajentaa tarjontaansa valokuvataiteeseen. Tapahtuma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden taidekokoelman aloittamiseen tai sen laajentamiseen.

Heather Morrisin uusin kirja Nousevan auringon sisaret kuvaa musiikin voimaa vankileirin olosuhteissa

Heather Morrisin teos Nousevan auringon sisaret ammentaa toimintansa toisen maailmansodan japanilaiselta vankileiriltä, missä musiikki loi toivoa.

Viikon Kovin Biisi: VKB 14/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Jaa somessa

Sauli Heikkilän tietokirja Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroilta kammareihin on julkaistu Aviadorin kustantamana.

Uusimmassa kirjassaan Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroista kamarimusiikkiin Sauli Heikkilä tarkastelee tämän monipuolisen kansansoittimen matkaa sotarintamalta studioihin ja konserttisaleihin.

Mandoliini on jousisoitin, joka juontaa juurensa antiikin Kreikkaan. Keskiajalla se tunnettiin viuluna. Sana mandoliini tulee italian kielen sanasta manodola, joka tarkoittaa käsiviulua.

Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroista kamarimusiikkiin

Mandoliinia on käytetty konserttiteoksissa barokin ajoista lähtien, ja sen suosio virtuoosisoittimena on kasvanut 1900-luvulla uusien musiikkityylien, kuten brasilialaisen ja amerikkalaisen roots-musiikin myötä.

Vaikka voi olla vaikea uskoa, mandoliinin juuret ovat Napolissa, ja Suomessa siitä tuli suosittu kansansoitin. Sotilaat ottivat ”maniskan” mukaansa sotaan, koska sitä oli helppo kuljettaa. Mandoliinin soittajia alettiin kouluttaa vasta hiljattain – itse asiassa lähes yksinomaan kansanmusiikin koulutusohjelmissa ja kursseilla.

Mandoliinin uranuurtajana Suomessa toimi mestarisoittaja, opettaja ja säveltäjä Heikki Lahti (1934-2019). Hänen elämäntyönsä on saanut ansaitsemansa huomion tässä Sauli Heikkilän toimittamassa kirjassa, joka esittelee myös muita suomalaisia mandoliinimestareita.

Sauli Heikkilä (s. 1959) on etnisten musiikkikulttuurien asiantuntija ja Kansanmusiikki-lehden päätoimittaja. Hän on aiemmin julkaissut muun muassa teoksen Kiehtova kurkkulaulu (Aviador 2018).

HEIKKILÄ, SAULI
Mandoliinin maailmanhistoria Kaksoisvirroilta kammareihin
240 sivua
Sidottu, kovakantinen
ISBN 9789523811263
Ilmestymisaika: Kesäkuu 2022

Lähde Aviador Kustannus

spot_img