Mielen aikakausi: Mielenkiintoisia näkökulmia psyykkiseen terveyteen työelämässä

Aiheeseen liittyvää

Arvostelussa The Cure – Songs Of A Lost World

Odotus on päättynyt: Curen uusi albumi asettuu taatusti bändin...

Tiiliskivi vai kepponen? – Besralta murskaava EP Equilibrium

Progressiivista post-metallia soittava Besra on julkaissut pyhäinpäiväksi neljä kappaletta...

Arvostelussa Alchemaster’s Apprentice – Electric Karelia

Alchemaster's Apprentice on vuonna 2013 Jyväskylässä perustettu orkesteri, ja...

Underworld – Strawberry Hotel (Virgin 2024)

Olen seurannut Underworldia aikalailla vuodesta 1994 dubnobasswithmyheadman-albumista saakka, tosin en kovin aktiivisesti viime vuosina. Olen nähnyt pari kertaa heidän kiivaan livensä ja pidän kovasti bändin estetiikasta. En silti kovasti osannut odottaa uutta albumia, mutta hyvä että keskityin kuuntelemaan sen ajatuksella koska Strawberry Hotel lunastaa väkevästi.

Jaa somessa

Ari Väänänenin kirja valaisee mielenterveyden roolia työelämässä suomalaisten tutkimusten pohjalta. Se ennustaa muutoksia tapaan käsitellä psyykkistä terveyttä.

Professori Ari Väänänenin teos ’Mielen aikakausi’ käsittelee psyykkistä terveyttä suomalaisessa työelämässä. Kirja pohjautuu yli viidentoista vuoden tutkimukseen työolosuhteiden muutoksista eri ammattiryhmissä vuodesta 1960 nykypäivään. Se tuo esiin kansainvälisiä keskusteluja työstä ja terveydestä maiden rajojen ylitse.

Teoksessa kuvataan, miten yhteiskunnan muutos on siirtänyt työntekijöitä fyysisistä tehtävistä interaktiivisempiin ja kognitiivisesti vaativampiin ympäristöihin. Kirjassa esitellään myös, kuinka tämän kehityksen myötä mielenterveyden merkitys on korostunut työelämässä.

Väänänenin mukaan psyykkisten ongelmien ilmeneminen ei ole pelkästään työelämän muutoksen tulosta, vaan koko yhteiskunnan muutos on vaikuttanut mielenterveyskriisin syntyyn. Hän viittaa ilmiötä ’psyykkisen terveyden tuottamiseksi’, joka on seurausta yhteiskuntamme kiristyvästä itsenäisyydestä ja yksilökeskeisyydestä.

Kirjassa ennustetaan, että nykyisten mielenterveyskäytäntöjen ja -käsitysten tilalle tulee uudenlaisia lähestymistapoja. Tämä muutos saattaa johtaa siihen, että vanhat ajatusmallit korvautuvat uudella, keskitytään yksilön kokemuksiin ja tunteisiin osana työhyvinvointia.

Lähde Työterveyslaitos

spot_img