Kolme sukua, kaksi vuosisataa, yksi kansakunta

Aiheeseen liittyvää

THE VAPORS: Crazy/Together (Hiljaiset Levyt HIKS-088) 7″ 2024

The Vapors koottiin alunperin Englannissa 1978 ja sai suurimman hittinsä vuonna 1980 biisistä Turning Japanese, joka oli listaykkönen Australiassa ja kolmonen Englannissa. Biisi löytyy monelta punkkokoelmalta ja dvd:ltä, vaikkei se todellakaan mitään punkkia ole. Itse pidin enemmän bändin Jam-maisemmista biiseistä kuten Waitin' For The Weekend ja News At Ten.

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Kroonisen kivun kuvaus pysäyttää – Tervetuloa sairaiden valtakuntaan

Hanna Bervoetsin romaani 'Tervetuloa sairaiden valtakuntaan' on samaistuttava kuvaus kroonisesta sairaudesta ja sen tuomista haasteista.

Fyysikon pohdintoja energiahoitojen roolista hyvinvoinnissa

Johanna Blomqvistin kirja Kvanttifysiikasta energiahoitoihin – Fyysikon matka mieleen ja paranemiseen kuvaa energiahoitomenetelmien ja kvanttifysiikan yhdistäviä tekijöitä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 06/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Jaa somessa

Palkitun historiateoksen jatko-osassa kulisseina ovat Suomen historian käännekohdat, mutta pääosaan nousee tavallisten suomalaisten elämä.

Vuonna 1828 Rantasalmella tilattoman tytär Leena polvistui ensimmäiselle ehtoolliselleen. Myöhemmin hän nai talollisen pojan, ja suku jatkui.

Perttu Immonen

Tähän sukuun kuuluu myös historioitsija Perttu Immonen, joka on seurannut kolmen suvun vaiheita 1500-luvulta 1800-luvulle jo ensimmäisessä kirjassaan Suomen rahvaan historia – nyt edetään 1800-luvulta vuosituhannen vaihteeseen.

Immosen oman suvun lisäksi tarinaa kuljettavat kaksi muuta sukua: yksi sukukertomus lähtee liikkeelle Huittisista ja toinen Helsingistä.

Immonen punoo sukujen vaiheet mehevästi kertoen keisariaikaan, itsenäistymiseen, teollistumiseen, 1800-luvun lopulla alkaneeseen huimaan teknologiseen kehitykseen, sotiin ja yhteiskunnan kehitykseen. 1800-luvun maanviljelijät ja käsityöläiset vaihtuvat vuosituhannen vaihteen tutkijoiksi, puhelimen ja radion kaltaiset uutuudet löytävät tiensä syrjäkylillekin, sodat koettelevat sukuja eri tavoin ja elintaso nousee, kunnes 1990-luvun lama ja EU asettavat suomalaiset jälleen uuden eteen.

Historian käännekohtien taustalla myllertävät isommat muutokset, jotka vaikuttavat suoraan kansan elämäntapaan: koululaitos mullistaa sosiaalisen liikkuvuuden eivätkä elinkeinot ja säädyt enää periydy, maaseutu tyhjenee ja maatalouden kehämäinen vuodenkierto jää syrjään nopean teknologisen kehityksen kieltä.

Runsaasti kuvitettu suurteos yhdistelee sujuvasti historian suuria linjoja ja yksityiskohtia suomalaisten arjesta. Samalla piirtyy esiin huikaiseva kuva suomalaisesta kansasta, sen historiasta, kipupisteistä ja ilonaiheista.

Perttu Immonen on tutkija ja kirjoittaja, joka on tehnyt maisterintutkinnot psykologiasta ja Suomen historiasta. Hänen aiempi teoksensa Suomen rahvaan historia sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2018.

Lähde Atena

spot_img