Ariel Neulaniemi: Elämänmakuisia tarinoita kitaran kotiutumisesta kirkkoon

Aiheeseen liittyvää

Aikamatka suoraan 80-luvulle, Metal Force – Forget Your Dream

Pietarsaarelaisen suomihevin pioneeriorkesteri Metal Forcen vuonna 1987 äänitetty demokasetti...

Viikon Kovin Biisi: VKB 03/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

The Orphan bändin debyyttialbumi Hard On For Chaos ulkona nyt

The Orphanin debyytti-albumi Hard On For Chaos on Pohjoisen...

PETRI LAHTI: The Rolling Stones – 60 vuotta Rollareita (Readme.fi) 2024

Tämä Rollari-kirja keskittyy yhtyeen keikkoihin Suomessa ja mitä täällä heistä kirjoitettiin. Kun ottaa huomioon, että bändi oli Suomessa ensi kerran jo 1965 ja millainen tämä maa on ollut vielä 80-luvullakin, niin tottakai huvittavia tapauksia mukana on.

Dharma Guns sukeltaa painajaisiin uudella Twin Peaks -henkisellä singlellään

Skandinavian action rock -bändi Dharma Guns on julkaissut uuden singlen The Vipers....

Jaa somessa

Ariel Neulaniemi on koonnut suomalaisen kristillisen populaarimusiikin vaiheikkaat vuosikymmenet yksiin kansiin uutuusteokseensa Suomigospelin tarina.

Gospelmusiikin alku oli erikoinen: Amerikkaan Afrikasta tuotujen orjien jälkeläiset omaksuivat sortajiensa kristillisen uskon ja alkoivat siihen sovitetun musiikin avulla ilmaista elämänsä tuntoja. Spirituaalien rinnalle kehittyivät aikanaan blues, jazz sekä rock’n’roll. 1960-luvulla uusi musiikki alkoi löytää väyläänsä myös suomalaiseen kristilliseen nuorisoliikkeeseen.

Perinteisissä piireissä uutta musiikkia vierastettiin ja paheksuttiin. Suomigospel onkin kulkenut pitkän polun sähköikitaran synnillisyydestä raskaaseen rokkiin ja 1970-luvun yhteiskuntajulistuksesta kristilliseen konemusaan. Yleisöön on tullut muitakin kuin rippikoululaisia ja tuotanto on siirtynyt seurakuntien nuorisotyön harteilta ohjelmatoimistoille. Vuosikymmenien aikana kristillinen nuorisomusiikki on aikuistunut ja keski-ikäistynyt. Se on positiivinen asia, Neulaniemi toteaa.

Suomigospelin ympärillä on ollut monenlaisia näkemyksiä siitä, kuinka evankelioivaa tai yhteiskunnallista gospelin sanoman pitäisi olla. Musiikki on heijastellut herätysliikkeiden ja yleiskirkollisuuden välisiä keskusteluja. Gospelmusiikki on sekä erottanut että yhdistänyt tekijöitä ja kokijoita. Kirjassa vilahtelee paljon tuttuja nimiä aina Heikki Silvennoisesta Mikko Kuustoseen ja Timo Harakasta Juha Tapioon.

Ariel Neulaniemi tuntee aiheensa läpikotaisin ja kutsuu omaa suhdettaan suomigospeliin lukkarinrakkaudeksi. Hänen taustallaan on paitsi oma muusikon ura, myös lähes 20 vuoden työura kristillisessä Radio Deissä. Se oli hyvä massakausi: radioon tuli haastateltua lukuisia artisteja, joilta kuuli, miten asiat oikein menivät. Tietämykseni genrestä syveni ja lähtökohta kirjalle oli maukas, Neulaniemi toteaa. Kirja on hyvää dokumentointia jälkipolville, koska kerrottavaa on paljon. Samalla teos on palvelus suomigospelin lukuisille tekijöille, muusikoille ja mahdollistajille. Tarinoihin liittyy paljon vereslihaa.

Ariel Neulaniemi on toimittaja ja laulaja-lauluntekijä, joka asuu perheineen Seinäjoella.

Ariel Neulaniemi, Suomigospelin tarina. Kirjapaja 2024. 286 s. Kansi Satu Sinikumpu. ISBN 978-952-354-989-0. Kl 78.8962. Ilmestyy elokuussa 2024.

Lähde Kirjapaja

spot_img