Ukrainalais-virolainen maailmanmusiikin yhtye Svjata Vatra esiintyy tukikonserteissa Tampereella ja Helsingissä

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 18/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Tapio Kujala valittu Taideyliopiston vararehtoriksi

Tapio Kujala valittiin Taideyliopiston koulutuksesta vastaavaksi vararehtoriksi. Valinnassa korostettiin hänen johtamiskokemustaan ja laajoja verkostoja.

Teurastamon kesä tarjoilee monipuolista ohjelmaa Helsingissä

Teurastamon kesä täyttyy moninaisista tapahtumista Helsingin sydämessä, joista nauttivat kaikenikäiset kaupunkilaiset.

Visuaalisen taiteen kehityshanke Vauhdittamo aloittaa Vaasassa

Suomen Kulttuurirahaston visuaaliseen taiteeseen keskittyvä Vauhdittamo-hanke starttaa Vaasassa sparraten pohjalaisia taiteilijoita ja tarjoten yleisöluentoja.

Malilainen musiikin legenda Oumou Sangaré palaa Suomeen pitkästä aikaa

Maliasta kotoisin oleva Grammy-palkittu Oumou Sangaré tuo syvän lauluäänensä ja karismaattisen läsnäolonsa Helsingin Savoy-teatteriin syyskuussa.

Jaa somessa

Konserttien tuotto lahjoitetaan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon Ukrainan sodan vuoksi kärsivien ihmisten auttamiseksi.

Yksi Viron tunnetuimmista etnomusiikin kokoonpanoista, ukrainalais-virolainen Svjata Vatra, esiintyy tukikonserteissa Tampereella ja Helsingissä 21. ja 22. huhtikuuta.

Svjata Vatra on ukrainan kieltä ja tarkoittaa suomeksi Pyhä tuli.

Svjata Vatra (suom. Pyhä Tuli) on kuulunut yli 15 vuotta Viron suosituimpiin ja arvostetuimpiin maailmanmusiikin kokoonpanoihin. Yhtyeen keulahahmo ja vokalisti on ukrainalaissyntyinen Ruslan Trochynskyi.

Trochynskyi on moni-instrumentalisti, säveltäjä ja musiikinopettaja, jonka soitinarsenaaliin Svjata Vatrassa kuuluvat vetopasuuna ja viikatteenterä. Häntä täydentävät säkkipillin ja perinteisten puupuhaltimien monitoimimies Juhan Suits, kitaristi Oliver Kilk, basisti Ats Tani ja rumpali Karl-Heinrich Arro. Tampereen ja Helsingin konserteissa toisena laulusolistina on Ruslanin tytär Rute Trochynskyi.

Svjata Vatra

Svjata Vatran musiikki on tanssittavaa ja mukaansa tempaavaa slaavilaisbaltialaista etnoa, jota yhtye kutsuu tulifolkiksi. Svjata Vatra on ehdottomasti livebändi, jota on vaikea luokitella yksittäisen musiikkisuuntauksen tai genren alle.

Vaikutteita yhtye on hakenut ukrainalaisesta ja virolaisesta kansanmusiikista, rockista, funkista sekä perinteisistä slaavilaisista melodioista. Ohjelmistoon on viime vuosina tullut mukaan balladeja, joita varsinkin isä ja tytär, Ruslan ja Rute, tulkitsevat herkästi sekä ukrainaksi että viroksi.

Ruslan Trochynskyi ja Svjata Vatra

Ruslan Trochynskyi on tällä hetkellä tunnetuin Virossa asuva ukrainalainen. Hän on syntynyt Donetskissa ja muuttanut vuonna 2005 Viroon. Hänellä on yhä sukulaisia Donetskin ohella mm. Kiovassa, Lvivissä ja Odessassa. Hän on saanut Viroon kansalaisuuden.

Trochynskyi ja Svjata Vatra ovat esiintyneet lukemattomia kertoja Viron eri televisiokanavilla sekä konserteissa ja muissa tapahtumissa. Yhtye on kiertänyt myös maailmaa etnomusiikin festivaaleilla ja tapahtumissa.

Svjata Vatra on levyttänyt seitsemän albumia: Svjata Vatra (2006), Kalyna (2008), Zilja Zelenen’ke (2010), Svirlyi schljah (2013), Vabadus/Svoboda (2015), Muutused / Zimny (2018) sekä Maailm, Sa Muutud / Svit, Ty Minjaeschsja (2020).

Ruslan Trochynskyi ja Svjata Vatra muodostavat tärkeän linkin Virossa asuville ukrainalaisille sekä sodan jaloista Viroon ja Suomeen saapuneille pakolaisille. Trochynshkyi on myös tunnettu ja arvostettu henkilö sekä Suomen ukrainalaisten että suomalaisten Viron ystävien joukossa.

”Pyrimme tuomaan musiikillamme lohtua sodan vuoksi kotimaansa ja läheisensä jättäneille ukrainalaisille sekä kaikille ihmisille, jotka ovat heidän tukenaan näinä päivinä. Kodittomiksi joutuneet ja syyttä kärsivät ihmiset tarvitsevat meidän apuamme. Olemme kiitollisia, että myös suomalaiset haluavat tukea Ukrainan kansaa näinä vaikeina hetkinä”,

Svjata Vatran jäsenet kertovat.

Tampereen ja Helsingin tukikonsertit ovat syntyneet Svjata Vatran ystävien aloitteesta, lukemattomien vapaaehtoisten avustamana sekä yhdistysten, yritysten ja mm. Tampereen kaupungin tuella. Konserttien tuotto lahjoitetaan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon Ukrainan sodan vuoksi kärsivien ihmisten auttamiseksi.

Tuulensuun Palatsi, Tampere, torstai 21.4. klo 18

Svjata Vatran konsertti järjestetään Tampereella Tuulensuun Palatsissa, Hämeenkatu 30, torstaina 21.4. kello 18 alkaen. Pääsylipun hinta 25 euroa. Lippujen ennakkomyynti SVYL Verkkopuodista verkkopuoti.svyl.fi.

Musiikkiteatteri Kapsäkki, Helsinki, perjantai 22.4. klo 19

Virolais-ukrainalaisen musiikin ja Ukrainan ystävien ilta järjestetään Helsingissä Musiikkiteatteri Kapsäkissä, Hämeentie 68, perjantaina 22.4. klo 19 alkaen. Konsertissa musisoi Svjata Vatran lisäksi virolainen harmonikkataiteilija Maimu Jõgeda.

Eino Leinon runon Terve Ukraina! lausuu näyttelijä Olli Ikonen. Leelo Tungalin virontaman runon Jõudu, Ukraina esittää kirjailija Kai Aareleid. Konserttilipun hinta on 25 euroa.

Musiikkiteatteri Kapsäkin konsertin jälkeen on Ukrainan ystävyysillalllinen konserttipaikan kupeessa olevassa Bistro K -ravintolassa. Tarjolla on ukrainalaista borssikettoa ja virvokkeita. Konsertin ja illallisen yhteislippu on 40 euroa.

Pääsylipun konserttiin (25 €) sekä konsertti & illallinen -yhteispaketin (40 €) voi ostaa ennakkoon Lippupisteen verkkokaupasta tai puhelinpalvelusta p. 0600 900 900 (1,98 € / min +pvm).

Lähde Viisi Tähteä

spot_img