Rudi -bändikatsaus

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 35/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

The Record of My Life #35: Nine Inch Nails – The Downward Spiral (Nothing records 1994)

Tiedättehän ne albumit, joita ei tarvitse edes laittaa soimaan ja silti se musiikki soi alitajunnassa ja lyriikat tulee vahvasti ajatuksiin, koska olet kuunnellut levyä niin paljon oikeassa herkkyyskaudessa ja ajassa? Minulle Nine Inch Nailsin The Downward Spiral on juuri sellainen. Harvemmin sitä enää kuuntelen, mutta levyn kansikuva ja tunnelmat palaavat mielen looppailuun usein.

Kotimaiset konemusiikki-levymerkit: X-Rust Organization

Oikeastaan X-Rust on enemmän konemusiikki-järjestö kuin varsinainen levymerkki, mutta ovat julkaisseet sen verran vakuuttavan määrän elektronista musiikkia vinyylinä että kuuluu myös tähän sarjaan ehdottomasti! Kalle Karvanen ja Eemeli Lehto vastailivat haastatteluuni järjestön edustajina Turusta.

Arvostelussa Brazen Forgery – Karelia Suite

Turun seudulla pandemiaeristyksessä syksyllä 2021 kypsynyt metalliprojekti Brazen Forgery...

Kellaribändit – keikkajärjestäjän kaksiteräinen miekka

Autotalleissa ja treeniksillä ryskää koko joukko potentiaalisia bändejä, jotka...

Jaa somessa

Rudi syntyy

Pihtiputaan ylpeys Ratsia hajosi syksyllä 1981 koettuaan alkuvuodesta rajun muodonmuutoksen punkista brittiläiseen uusromantiikkaan tai Joy Division -tyylisiin bändeihin. Yhtyeen LP Jäljet ilmestyi seuraavana vuonna, mutta oli siis tehty jo 1981. Tyylinmuutoksen myötä yhtyeestä oli lähtenyt basisti Ari ”Rudi” Lukkarinen ja samalla kun miksaili ja roudaili entistä bändiään, kehitteli omaansa.

Ratsian, joka oli ollut maan yksi useammin keikkailevista bändeistä, keikat alkoivat pikkuhiljaa vähetä, kun uusi tyyli ei oikein uponnut ihmisiin ja kitaristi Juha Aunola ja rumpali Pasi Kuusjärvi alkoivat vapaa-aikanaan soitella Rudin kanssa. Kun Ratsia oli lopullisesti kuopattu oli aika keskittyä uuteen yhtyeeseen.

Laulaja-kitaristiksi otettiin savonlinnalainen Jussi Kettu (Juha Kosonen) ja yhtyeen nimeksi tuli Arin ytimekäs lempinimi Rudi. Jussi vastasi alkuun kaikista biiseistä ja yhtye sai ehkäpä loppujen lopuksi liiankin hyvän startin, kun 1982 ilmestynyt single Taivas saa odottaa oli kova hitti ollen esim. puoli vuotta Joka miehen listan kärjessä.

Singlen tuotti Kari Hipponen, joka oli tuottanut myös Ratsian LP:n Elämän syke, hän soittaa myös pianoa ja on taustalauluissa. Biisi onkin ihan selvä hitti haikeine sanoineen ja tarttuvine kertosäkeineen. Sen on myöhemmin levyttänyt mm. Yö. B-puolen Viimeiset kiusaukset on skapoljentoineen ihan kiva ralli, mutta etenkin tässä tapauksessa selvä B-puoli.

Ja vesi nousee

Aloitus oli siksi ehkä liiankin kova, koska siitä ei enää paremmaksi pistetty, ei lähellekään.

Rudi -yhtye
(c) Photo by discogs.com

Seuraava single Ja vesi nousee/Espanjalainen uni ei ole suinkaan huono, mutta tuon huiman aloituksen jälkeen se ei herättänyt juuri minkäänlaista huomiota, taisin muutaman kerran kuulla A-puolen radiosta.

Tämäkin single ilmestyi v. 1982. Ennen LP:n tekoa yhtyeeseen otettiin mukaan saksofonisti/kosketinsoittaja Timo ”Guru” Kuronen, joka oli aiemmin ollut valkeakoskelaisessa Sika-yhtyeessä. LP äänitettiin helmi-maaliskuussa 1983 ruutanalaisessa Pro studiossa, joka oli vanha lato ja siellä enimmäkseen äänitettiin hardcore-levyjä (koska paikka oli halpa), mutta esim. Pellen Laulava idiootti on tehty samassa paikassa.

LP sai nimekseen Taivas saa odottaa ja siinä on vain 9 biisiä, joista 3 on julkaistu aiemmilla sinkuilla. Tosin Gurun myötä ne ovat täysin erilaisia. Vain ensisinglen B-puoli Viimeiset kiusaukset puuttuu. Levyn avaa nimibiisi huomattavasti kesympänä versiona, singlen särökitarat ovat kokonaan poissa. Ei tämäkään silti huono ole. Uusista biiseistä parhaimmiksi nousevat Taidan olla minä ja Syvää humalaa.

Levyn on tuottanut Guru ja sillä on todella ohuet soundit. No, se ei ollut mikään kaupallinen menestys ja kesään mennessä Rudi oli hajonnut. Tai oikeastaan Jussi ja Ari jäivät kahdestaan juomaan Aperitaa ja miettimään kumpi soittaa kitaraa ja kumpi bassoa, kuten Jussi eräässä Soundissa totesi. Aunola on myöhemmin soitellut ainakin Doc Jerry-yhtyeessä, joka julkaisi 2011 CD:n Life bucket.

Kuusjärvi lopetti soitot kokonaan, ainakin julkisesti ja keskittyi myymään yhtyeitä Dex-viihteessä, jossa oli aiemminkin työskennellyt (yhtiö oli myynyt myös Rudia) ja on siellä luultavasti tänäkin päivänä. Guru taas on myöhemmin levyttänyt mm. yhtyeissä Tajakka ja Tabletit sekä Professorin koira.

Uusi alku

Pelastusarmeija hei hei maailma -levyn kansi
Rudin single Pelastusarmeija/Hei hei maailma (kansi)

Jossain vaiheessa vuotta 1984 Rudi kuitenkin yllättäen palasi, kun kaksikko oli saanut seurakseen kitaristi Pasi Huopalaisen, joka parhaiten tunnettiin Pelle Miljoona & NUSin kitaristina, sekä rumpali Repa Rantsilan (Reijo Kauppila), joka aiemmin oli soitellut yhden singlen tehneessä Osake 7:ssä. Yhtyeen levy-yhtiöksi tuli oudosti hardcorepunkkiin keskittynyt Propaganda ja kesällä 1985 oli ulkona uusi Costello Hautamäen tuottama single Pelastusarmeija/Hei hei maailma.

A-puoli on Jerry Jeff Walkerin Salvation army band suomeksi ja tuollainen aika perusrytkytys, B-puolen Arin sävellys ja hänen ja Jussin sanoitus on paljon parempi. Se on tuollainen vanhalla punkvauhdilla etenevä ralli viinan kiroista. Samoissa sessioissa äänitettiin myös englanninkieliset versiot singlen A-puolesta ja Taivas saa odottaa-biiseistä (kuten myös vanha soulrytkytys In the night time), joiden piti ilmestyä singlenä, mutta saivat odottaa julkaisuaan vuoteen 2003, jolloin ne julkaistiin Jussi Ketun kokoelman mukana.

Onneksi, sillä vaikka he kovasti kehuivat Heaven will wait -versiota, niin tosiasiassa se on aika onneton rallienglannilla laulettu veto. Hyvin pian Repa lähti bändistä Stalkerin (yhdellä sinkulla) kautta Pelle Miljoona & Linnunlauluun, jonka kanssa teki 2 LP:tä ennen kuin lähti Smackin kanssa Yhdysvaltoihin ja sen jälkeen soitteli paikallisissa bändeissä 30 vuotta ennen kuin palasi Suomeen ja Pelle & Rockersiin.

Varastaa elääkseen, elää varastaakseen

Uudeksi rumpaliksi tuli Huopalaisen kanssa Aapeli Kissala Antipatiassa soittanut Mika Hollström ja yhtye valmistautui tekemään toista LP:tään Varastaa elääkseen elää varastaakseen. Sitä mentiin tekemään MSL-studiolle vuonna 1986. Julkaisijana oli Megafon Records. Levy on huomattavasti rankempisoundinen kuin edeltäjänsä ja myös biisit ovat ns. enemmän rockia.

Singlen biisit ovat mukana uusina versioina ja kolmestatoista biisistä 3 on covereita, tuo Pelastusarmeija, CCR:n Lodi (Luoja) ja Irwinin Kadun kasvatti. Tällä levyllä muutaman biisin teossa on mukana myös Ari Lukkarinen. Tuottajana toimi Costello, Heikki Vilenius ja Rudi. Siltä lohkaistiin myös single Tänään/Minua koskee. Itse pidän levystä kovasti, mutta ostava yleisö ei ja se siirtyikin hyvin pian alelaareihin.

Jussi Kettu - Tuli rautatie

Tästä syystä ja siitä, että yhtye asui eri puolilla Suomea (Lappeenranta – Kuopio – Jyväskylä – Joensuu) Rudi hajosi aika pian LP:n jälkeen tehden kuitenkin yhden keikan vuonna 1987. Jussi Kettu teki pian akustisen soololevyn Tuli rautatie Megamanialle, levy ei ole täysin akustinen ja siinä vierailevat muut rudilaiset paitsi Ari. Mukana on myös Eeki Mantere, jonka yhtyeeseen Kettu liittyikin ja he tekivät LP:n Synnyin kiertämään ja pari singleä, toisen nimellä Eeki Mantere & Kadonneet Pojat.

Sittemmin hän on jatkanut soolouraansa ja julkaissut jokusen levyn, viimeisenä CD:n Yliannos bluesia vuonna 2010. Hollströmin seuraava yhtye oli VV/TV, joka julkaisi singlen vuonna 1992, kerran oltiin samalla keikalla myös hänen Harum Scarum-yhtyeensä kanssa. Huopalainen on esiintynyt ainakin Pelle Miljoona 50-vuotis synttäreillä 2005 ja on luonnollisesti myös sieltä kuvatulla DVD:llä.

Rudi Lukkarisella on ollut vuosien varrella moniakin yhtyeitä, viimeisimpänä akustinen Rudi & co, mutta uusia levytyksiä ei toistaiseksi ole tullut.

Discografia

  • 7″:Taivas saa odottaa/Viimeiset kiusaukset (Johanna JHNS 231) 1982
  • 7″Ja vesi nousee/Espanjalainen uni (Johanna JHNS 503) 1982
  • LP:TAIVAS SAA ODOTTAA (Johanna JHN 3017) 1983
  • 7″:Pelastusarmeija/Hei hei maailma (Propaganda PROS 050) 1985
  • 7″:Tänään/Minua koskee (Megafon MEG 006) 1986
  • LP:VARASTAA ELÄÄKSEEN ELÄÄ VARASTAAKSEEN (Megafon/Manhattan MEGLP 101) 1986

Kokoelmilla (vain jos ei ole julkaistu muualla):

  • Pelastusarmeija – Salvation Army Band – In the night time – Heaven will wait CD:llä JUSSI KETTU:Taivas saa odottaa (Pro-records PRO 2019) 2003

– V. Vahtera

spot_img