The Protex -bändikatsaus

Aiheeseen liittyvää

TIMO KALEVI FORSS:Leevi And The Leavings – Hittitehtaan Tarina (Like, 2022)

Leevi oli sellainen yhtye, jota ei kakarana hurjana punkkarina voinut kuunnella, tai ainakaan sellaista ei voinut myöntää.

Tulenkulkijat: En enää jaksa hengittää

Upeinta tässä teoksessa on laulajan kaihoisasta jopa suoranaiseen raivoon yltyvä preesens ja tämä pakottaa minut kuuntelemaan kappaleen useampaan kertaan sekä...

Arvostelussa Behind This Guilt – No More Masks

Mikään ei häiritse kuuntelukokemusta ja paikka paikoin homma soundaa jopa TODELLA hyvältä.

Arvostelussa SIMON HALFON – Oasis: Supersonic (Like, 2021)

Yleensä en ole kauheasti kiinnostunut, kun elämäkerroissa puhutaan tyyppien lapsuudesta, mutta tämä teki siinäkin poikkeuksen, vaikka tyypillinen ryysyistä rikkauksiin -tarina onkin.

Puhos Loves People -festivaali kutsuu sinut monimuotoiseen Itä-Helsinkiin

Puotinharjun Puhoksella vietetään jokavuotista korttelijuhlaa lauantaina 6.8.

Jaa somessa

Protex on näitä alkuajan punkbändejä Pohjois-Irlannin Belfastista ja perustettiin 1978.

Inspiraationsa bändi sai, kun Clashin PITI soittaa Belfastissa vuonna 1977. Clash saapui paikalle, mutta keikka peruttiin viime hetkellä turvasyistä, mulla on legendaarinen kuvakin ollut seinällä, missä yhtye poseeraa aseistettujen sotilaiden keskellä. No kuitenkin, Aidan Murtagh (kitara & laulu) ja Owen McFadden (rummut) olivat soitelleet yhdessä koulubändissä The Incredible Boring Band ja mukaan otettiin David McMaster (kitara & laulu) ja Paul Maxwell (basso & laulu). Aidan oli/on yhtyeen pääbiisintekijä ja laulaja.

Protexin nimikin oli aluksi Protex Blue, joka on biisi Clashin ekalta LP:ltä. Protex ei kyllä oikeastaan ole mitään punkkia, vaan powerpoppia tyyliin Boys ja kumppanit ja laulut kertovatkin enimmäkseen tytöistä.

The Protex (punk)

He toimivat alunperin vuoteen 1981 tehden 4 singleä ja silloin julkaisemattoman LP:n. Tämän bändin kohdalla ymmärrän comebackin, koska hommat jäivät ikäänkuin kesken. He olivat ihan teinipoikia aloitellessaan. Eka keikka tehtiin Belfastissa 1978 Protex Blue nimellä ja pian sen jälkeen tuo Blue jäikin pois, koska heitä luultiin bluesbändiksi.

Downtown Radio session ja ahkeran keikkailun jälkeen Good Vibrationsin Terry Hooley kiinnostui heistä (Good Vibrationshan on laadun tae, eiks jeh?). He tekivät yhtiölle marraskuussa 1978 singlen Don’t ring me up/Just want (your attention) – Listening in, joka on tietenkin hieno popsingle tyyliin Boys, Records ja näitä muita. Se julkaistiin vielä samana vuonna myös Rough Tradella. Listening in ei muuten ole se Undertonesin biisi, vaan ihan oma biisi. 2013 se julkaistiin myös Japanissa 1977 Recordsin toimesta.

Single sai hyviä arvosteluja ja tehtiin taas yksi radio sessio Kid Jensen Showhun. Tästä iso Polydor kiinnostui ottamaan heidät yhtiölle. Eka sinkku I can’t cope/Popularity (1979) ei minusta ole lähelläkään sitä mitä nuo teinit olivat jo osoittaneet. Aika tavanomaista poppia, no nykyään tuokin toimii, mutta en minä sillon sitä kuullutkaan. Tai no kuulin, koska A-puoli päätyi kokoelmalle 20 of another kind. No siinä oli punkbändejä, jotka tiesin, mm. Lurkers, Sham 69 ja The Jam. Se oli myös espanjalaisella On the wave -kokoelmalla vuonna 1980 ja single julkaistiin myös Espanjassa.

Sen jälkeen bändi toimi Adam & the Antsin lämmittelijänä Englannin kiertueella ja muuttikin Lontooseen. Seuraava single tehtiin Animals-legenda Chas Chandlerin kanssa ja I can only dream/Heartache (1979) onkin huomattava parannus kumpaakin puolta myöden. A-puoli pääsi mukaan brasilialaiselle kokoelmalle The New Wave Times. Sitten seurasikin lämmittelijän paikka Boomtown Ratsin Englannin kiertueella ja piti olla myös USAssa ja Kanadassa, näihin maihin he menivät kuitenkin yksinään.

New Yorkin Hurrah Clubin keikalta on kuvattu 3 biisiä lyhytelokuvaan Sham Rock, mutta sitä ei ole koskaan virallisesti julkaistu. Yhtyeen Strange obsessions -biisi on muuten mukana leffassa Shellshock rock, joka on vajaan tunnin mittainen dokumentti Pohjois-Irlannin punkbändeistä, muita bändejä on mm. Stiff Little Fingers, Undertones ja Outcasts. Protexin biisi on äänitetty tammikuussa 1979 Belfastissa.

A Place In Your Heart -sinkku

Sitten alettiin tehdä Chandlerin kanssa LP:tä ja se saatiinkin valmiiksi, mutta Polydor ei julkaissut sitä ja julkaisuaan se sai odottaa 30 vuotta. Yksi single siltä kuitenkin julkaistiin, loistava päätös Protexin Polydoruralle, A place in your heart/Jeepster vuonna 1980. A-puoli on hienoa melodista poppia (tietty) ja B-puoli, joka ei LP:lle tullut, on se sama T.Rexin biisi, jonka Eaterkin levytti, hitaampana vain. A-puolen on tehnyt McMaster. Mutta tämäkään ei tyydyttänyt Polydoria, vaan yhtye tiputettiin yhtiöltä.

Tätä ennen Polydor julkaisi kuitenkin USAssa kokoelma-LP:n Made in Britain, jolla bändiltä on kolmen singlen A-puolen lisäksi muualla julkaisematon All I wanna do (is rock’n’roll) Protex teki jäähyväiskeikkoja Belfastin Pound Clubilla ennen kuin lopetti maaliskuussa 1981.

Yhtyeen comeback

En tiedä mitä äijät tässä välissä puuhailivat, eivät ainakaan musiikin kanssa juuri mitään. Mutta joka tapauksessa vuonna 2010 USAlainen Sing Sing Records julkaisi tuon 1980 tehdyn Strange Obsessions LP:n vinyylinä ja promo-CD:nä. Sinkkujen A-puolet I can’t copea lukuunottamatta ovat mukana (sekin on tuolla CD:llä), mutta Don’t ring me up on äänitetty uudestaan, koska sehän oli alunperin tehty toiselle yhtiölle.

Protex's LP Strange Obsessions

Ihmetyttää tämän aikoinaan hylkääminen, tosin äijät eivät siihen kuulemma itsekään kovin tyytyväisiä olleet. Tietenkään tämä ei olisi ollut mikään myyntimenestys, mutta sen verran hienoja popbiisejä tällä on, että olisi puolustanut paikkaansa powerpopgenressä. Don’t ring me up kuulostaa paremmalta ja tiukemmalta kuin alkuperäinen singleversio. Muita hyviä biisejä on mm. Private lives, You don’t know me, Forever tai oikeastaan mikä vain. Levy julkaistiin myöhemmin myös Japanissa.

Tämä johti siihen, että yhtye kasattiin uudestaan 2012. Alkuperäisistä tulivat mukaan McMaster ja Murtagh ja uusina Norman Boyd bassoon ja Gordie Walker rumpuihin. Boyd oli vaihtunut 2013 Andrew Curlissiksi ja tämä kokoonpano teki silloin kiertueet Japanissa ja Espanjassa. Japanin kiertueelta julkaistiin siellä 1977 Recordsin kautta rajoitettu 200 kappaleen CD Live in Tokyo helmikuussa 2014. Sama firma oli julkaissut jo 2013 vanhasta materiaalista singlen Forever/She knows – she’s right, jonka B-puoli on ennenjulkaisematon.

McMaster erosi bändistä vuonna 2014. Hänen tilalleen tuli bändissä aiemmin basistina ollut Norman Boyd. Basistiksikin vaihtui Nine Livesin John Rossi, joka myös jatkaa Nine Livesissa. 2016 levytettiin uusi albumi Tightrope, joka ilmestyi seuraavan vuoden helmikuussa Bachelor Recordsin kautta. Se on itävaltalainen firma. Kaikki biisit ovat Murtaghin tekemiä. Levy kärsii ehkä vähän ohuista soundeista, mutta musiikillisesti tämä olisi voitu julkaista vaikka tuolloin 80-luvulla. Itse asiassa suht samanlaiset soundit bändillä on aina ollut. Siis tämähän on edelleen hyvää musiikkia, outoa vaan on se, että edellisestä levytyksestä on n. 35 vuotta ja kaikki kuulostaa ihan samalta, vaikka soittajistakaan ei ole jäljellä kuin yksi, no hänhän ne biisit pääasiassa tekikin.

Wonder Why -single

Joku Shining star on esimerkiksi kaunis hitaampi kappale jonkun mainitakseni. Tätä ennen oli ilmestynyt taas vanhaa ennenjulkaisematonta materiaalia italialaisen Teenadelic Recordsin kautta. Hieno single Wonder why/Night of action (B-puoli on eri versio kuin Strange Obsessions-LP:llä). A-puoli oli kylläkin ilmestynyt kokoelmalla Now in session bändin jo hajottua 1982, mutta sitähän ei mistään saa, discogsin hintapyyntö on vaatimattomat 475 euroa. Tightropen myötä kierrettiin taas USAta, Espanjaa ja käytiin myös Portugalissa, Italiassa jne.

Tarkoitus oli saada uusi LP ulos jo 2018, mutta näinhän ei käynyt, Punkerama Records julkaisi kuitenkin uusiksi singlen Don’t ring me up ja B-puolella on akustinen versio samasta biisistä. Se julkaisi kyllä myös alkuperäisen singlen uusiksi, mutta vain koelevyt ovat olemassa. Kyllä yhtye keikkailee edelleen minkä koronalta voi ja 2021 tuli 12-tuumainen EP Don’t drag this on, jolla on 2 uutta biisiä, tuo akustinen versio edelliseltä sinkulta ja 3 livebiisiä, joista yksi on Everly Brothers-cover When will I be loved. En ole levyä kuullut, mutta eiköhän se samaa melodista poppia ole.

Uusi LP:kin on jo tehty ja ilmeisesti tämän julkaisun aikana jo julkaistukin, kansikuvankin olen nähnyt ja nimi on Wicked ways. Bändiltä on julkaistu myös muutamia bootlegeja, joissa on muulla julkaisemattomia biisejä ja niitä löytyy Youtubesta.

Discografia, ei uusinpainoksia

 • 7″:Don’t ring me up///Just want your attention – Listening in (Good Vibrations GOT6) 1978
 • 7″:I can’t cope/Popularity (Polydor 2059 124) 1979
 • 7″:I can only dream/Heartache (Polydor 2059 167) 1979
 • 7″:A place in your heart/Jeepster (Polydor 2059 245) 1980
 • LP:STRANGE OBSESSIONS (Sing Sing Records SING-016) 2010, USA
 • 7″EP:CAN’T LEAVE THOSE STRANGE OBSESSIONS TO REST EP (Punkerama Records PUNKERAMA 013) 2012
 • I can’t cope – Look out Johnny///Forever – Strange obsessions
 • 7″:Forever/She knows – she’s right (1977 Records 1977-S097) 2013, Japan
 • CD:LIVE IN TOKYO (1977 Records 1977-A043CD) 2014, Japan
 • 7″:Wonder why/Night of action (Teenadelic Records TND002) 2016, Italy
 • LP:TIGHTROPE (Bachelor Records BR-92) 2017, Austria
 • 7″:Don’t ring me up/Don’t ring me up (2018 acoustic version) (Punkerama Records PUNKERAMA 072) 2018
 • 12″EP:DON’T DRAG THIS ON EP (Punkerama Records PUNKERAMA 096) 2021
 • Don’t drag this on – You wasted my time – Don’t ring me up (acoustic)///Shining star (live) – Don’t ring me up (live) – When will I be loved (live)

Kokoelmilla

 • A place in your heart – I can only dream – I can’t cope – All I wanna do (is rock’nroll) LP:llä MADE IN BRITAIN (Polydor PD-1-6295, 2384 117) 1980, USA
 • Wonder why LP:llä NOW IN SESSION (Downtown Radio DTR-SC1) 1982
 • You got my number (why don’t you use it) CD:EP:llä TIME TO BE PROUD 9 (Time To Be Proud Records TTBP0017) 2013 (tämä on Undertones-cover, en tiedä koska äänitetty)
 • Shining star (unreleased session track) 2CD:llä A POCKETFUL OF HOPE

Yhtyeen viralliset kotisivut: http://www.protexmusic.com, jotka kertovat niiden olevan työstössä.

– V. Vahtera

spot_img