Yhteisteos Lullaby for Mariupol tuo ukrainalaiset uuden musiikkiteatterin huiput Roman Grygorivin ja Illia Razumeikon Suomeen

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #40: POPEDA – Svoboda

Juho Rintarunsala on Etelä-Pohjanmaalta, Teuvan kunnasta maailmaa tähyävä lyyrikko,...

Viikon Kovin Biisi: VKB 03/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Vic Hyland – Music, Magic and NLP (Softwood Books 2023)

Musiikki on mielestäni vähän niin kuin magiaa, parhaimmillaan sillä voi vaikuttaa kuuntelijan tunnetiloihin tai saada jopa lihakset liikkeelle. Muusikko, opettaja, terapeutti ja kitaristi Vic Hyland on kirjoittanut inspiroivan ja käytännönläheisen teoksen luovuudesta ja kuinka maagisella maailmankatsomuksella on paljon annettavaa musiikille.

The Orphan bändin debyyttialbumi Hard On For Chaos ulkona nyt

The Orphanin debyytti-albumi Hard On For Chaos on Pohjoisen...

PETRI LAHTI: The Rolling Stones – 60 vuotta Rollareita (Readme.fi) 2024

Tämä Rollari-kirja keskittyy yhtyeen keikkoihin Suomessa ja mitä täällä heistä kirjoitettiin. Kun ottaa huomioon, että bändi oli Suomessa ensi kerran jo 1965 ja millainen tämä maa on ollut vielä 80-luvullakin, niin tottakai huvittavia tapauksia mukana on.

Jaa somessa

Kaikille Venäjän hyökkäyksen uhreille omistettu teos. Helmikuuta 2022 Roman Grygoriv ja Illia Razumeiko sävelsivät mikrotonaaliselle banduralle kappaleen Mariupol tuolloin vielä rauhallisessa Kiovassa. Pari päivää myöhemmin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja jatkoi sotaansa Ukrainaa vastaan.  

Mariupol on vuodesta 2014 lähtien ollut Ukrainan vastarinnan symboli. Kaupungista on tullut julma esimerkki humanitaarisesta katastrofista. 22.

Kuva
Opera aperta
Kuva: Darina Rodionova

Kolme viikkoa myöhemmin Grygoriv ja Razumeiko esittivät Mariupolin seitsemän tunnin mittaisena sävellysinstallaationa. Lähetys striimattiin televisio- ja radioyhtiö VEZHA T:n studiolta Ivano-Frankivskista, mihin säveltäjät olivat siirtyneet Kiovasta.

Toukokuussa teos muokattiin Opera Apertan taiteilijoiden kanssa muunneltavaksi Lullaby for Mariupol -esityskonseptiksi, jossa mikrotonaaliset jousisoittimet yhdistetään perinteisiin ukrainalaisiin eri alueiden kehtolauluihin. Teoksen sävellyksestä vastaavat Grygoriv ja Razumeiko, etnomusikologisesta tutkimuksesta Marichka Styrbulova.

Lokakuussa Grygoriv ja Razumeiko vetävät Suomessa Global music -koulutusohjelman opiskelijoille työpajan, jossa he luovat maisteriopiskelijoiden kanssa uuden tulkinnan ajankohtaisesta teoksesta.

Kuva Darina Rodionova

Yhteistyön tuloksena syntyvä Lullaby for Mariupol esitetään Global Fest -festivaalilla 16.12.2022 opiskelijoista ja ukrainalaisista muusikoista koostuvan kokoonpanon kanssa.

Joulukuun esitys on omistettu kaikille Venäjän hyökkäyksen uhreille. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa muusikoiden välisiä inter- ja transkulttuurisia kokemuksia sekä pohtia muun muassa sitä, mikä on taiteen rooli tällaisessa tilanteessa ja mikä on oma roolimme sodan ja kärsimyksen aikana?

Global Fest -festivaali järjestetään 14.-16.12.2022. Koko ohjelmisto ja aikataulu julkaistaan marraskuussa 2022. 

Lähde Espoon Kaupunginteatteri

spot_img