EHYT: Selvitys: Nuorten digipelaamisen vaikutukset heijastuvat myös urheiluseurojen arkeen

Aiheeseen liittyvää

Julkisivujen takaa paljastuu työmaaelämän värikäs historia

Tuomas Marjamäen kirja 'Julkisivun takaa' tuo lukijoille yli 300 julkisivuremonttien tarinaa koomisista kommelluksista traagisiin tapahtumiin.

Vuoden 2023 kaunein kirja on valittu

Liisa Kallion Kädellisten sukua – Piirroksia ihmisyydestä on valittu vuoden 2023 kauneimmaksi kirjaksi. Kirja on ihailtava esimerkki taitavasta suunnittelusta ja käsityöstä.

Tampereella starttaa uusi queer-tapahtumien sarja – [KVÄÄR] kokoaa yhteisön Tavara-asemalle

Tampere saa toukokuussa uuden queer-yökerhon, [KVÄÄR]-tapahtumien sarjan, joka viettää ensimmäisiä hetkiään Tavara-asemalla.

Dylan Thomasin ’Taiteilijan omakuva nuoruuden koiravuosilta’ saatavilla suomeksi

Dylan Thomasin novellitaide avautuu suomeksi Ville-Juhani Sutisen suomennosvalikoimassa, tuoden tarinoita lapsuuden Walesista ja Lontoon aikuiselämästä.

Uusi kirja valottaa Devan Shimoyaman taidekäsityksiä

Devan Shimoyaman teos 'Fade Cut' uudelleenkuvittelee afroamerikkalaisen parturikulttuurin queer-fantasiaksi ja on esillä Serlachius-museo Göstassa.

Jaa somessa

Urheiluseuratoimijoiden mielestä pelaaminen näkyy sekä haittoina että hyötyinä nuorten arjessa.

Digipelaaminen on yleistä myös joukkuelajeja harrastavien nuorten keskuudessa. Nuorten pelaamisen hallintaan ja pelikasvatukseen on tärkeää kiinnittää enemmän huomiota.

Selvitys

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n SPORTTI-hankkeen teettämässä selvityksessä kävi ilmi, että urheiluseuratoimijat ovat huomanneet digitaalisen pelaamisen vaikutusten näkyvän nuorten arjessa. Selvityksessä kysyttiin 12–17-vuotiaiden nuorten urheiluvalmentajien ja -seuratoimijoiden tietoja ja näkemyksiä nuorten digi- ja rahapelaamisesta sekä päihteiden käytöstä.

Kyselyyn vastanneista seuratoimijoista 79 % raportoi joukkueessaan olevan nuoria, jotka harrastavat säännöllisesti digipelaamista ja 36 % raportoi nuorten pelaavan digipelejä myös joukkueen tapahtumien aikana, esimerkiksi harjoitus- tai ottelutapahtumissa.

”Tulokset osoittivat digipelaamisen kuuluvan tiiviisti nuorten urheilijoiden arkeen. Siitä syystä pelaamisen hallinta ja pelikasvatus on tänä päivänä tärkeää huomioida myös nuorten urheiluvalmennuksessa”,

kommentoi SPORTTI-hankkeen projektipäällikkö Jari Hätinen.

Selvityksessä digipelaamisen nähtiin aiheuttavan yleisemmin haittoja kuin hyötyjä nuoren elämään. Seuratoimijoista 73 % raportoi nuorten pelaamisen aiheuttaneen ongelmia joukkueen arjessa ja 59 % raportoi pelaamisen hyödyllisistä puolista.

Selvityksestä käy ilmi, että nuorten urheilijoiden digipelaamisen yleisimpiä haittoja ovat uni- ja keskittymisvaikeudet sekä ajankäyttöön liittyvät ongelmat.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

”Osa pelaajista on arjessa väsyneitä, koska uni saattaa jäädä vähiin”, kerrottiin kyselyn vastauksissa. Vieraan kielen oppiminen ja lisääntynyt sosiaalinen kanssakäyminen nousivat esiin digipelaamisen hyötyinä. ”Joukkuehenki kasvaa, kun pelaavat yhdessä pelimatkoilla”, kuului vastauksissa.

”Runsas pelaaminen voi aiheuttaa ongelmia nuoren hyvinvoinnille ja haitata esimerkiksi urheilijan urheilusuoritukseen valmistautumista ja suorituksesta palautumista. Lohdullista on kuitenkin se, että tiedostamalla pelaamiseen liittyvät haitat, ovat ne usein myös ehkäistävissä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että opetellaan tauottamaan pelaamista. Harjoitus- ja ottelutapahtumissa keskitytään laitteiden naputtelun sijaan urheiluun ja iltaisin maltetaan lopettaa pelaaminen hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa”,

toteaa Hätinen.

”On kuitenkin hyvä muistaa, että silloin kun nuoren pelaaminen on ajankäytöllisesti hallussa ja pelit ovat sisällöltään sopivia, voi pelaaminen olla monin tavoin hyödyllistä ajanvietettä nuorelle. Se näkyi myös ilahduttavan monissa vastauksissa”,

jatkaa Hätinen

Selvityksessä kysyttiin 12–17-vuotiaiden jalkapallon, jääkiekon, koripallon, lentopallon ja salibandyn parissa toimivien urheiluseuratoimijoiden tietoja ja mielipiteitä nuorten digi- ja rahapelaamisesta sekä päihteiden käytöstä. Kyselyyn vastattiin anonyymisti 10.11.2021–3.12.2021 välisenä aikana. Yhteensä 318 urheiluseuratoimijaa vastasi kyselyyn.

Vastaajista 92 % oli joukkueiden toimihenkilöitä, kuten valmentajia ja joukkueenjohtajia ja loput vastaajista oli seurojen toimihenkilöitä, kuten toiminnanjohtajia ja valmennuspäälliköitä.

EHYT ry:n kotisivut: https://www.ehyt.fi

Lähde Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

spot_img