Kansallismuseon Kotiinpaluu-näyttelyn yleisöohjelmassa keskustelua, tekijäopastuksia ja elokuvafestivaali

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Jaa somessa

Suomen kansallismuseon Siidalle tekemään saamelaiskokoelman repatriaatio- eli palautusprosessiin kuuluva näyttely on Kansallismuseossa 27.2.2022 asti.

Yhteistyössä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa tehdyn Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyn ohjelmistokin syntyi yhteisölähtöisesti näyttelytyöryhmän kanssa. Työryhmä koostuu Saamelaismuseo Siidan ja Suomen kansallismuseon työtekijöistä sekä saamelaisyhteisön edustajista.

Komsio
Komsio. Kuva taustalla on Lada Suomenrinteen. Kuva: Omar El Mrabt, Museovirasto

Tekijän silmin -etäkierrokset 3. ja 8.12.2021 klo 18.30

Tekijät pääsevät valloilleen, kertomaan omin sanoin kokemuksestaan näyttelytyössä: mitkä ovat heidän kohokohtansa näyttelyssä, millaisia tunteita ja ajatuksia työ herätti. Kierrokset striimataan maksuttomasti, eli niitä on mahdollista seurata verkossa mistä päin maata ja maailmaa tahansa.

Äärellä-keskustelu: Duodji ja sen monet merkitykset lauantaina 4.12.2021 klo 15

Saamelaisyhteisölle palautetuista esineistä suurimman mielenkiinnon kohteina ovat käytännölliset arjen esineet. Esineet on tehty käyttöön ja ne kertovat rakkaudesta ja välittämisestä. Saamelaisten käsityö, duodji, heijastelee tekijäänsä, tunteita, sukupolvien historiaa. Millaisia keskusteluja ja mahdollisuuksia Saamelaismuseo Siidalle palautettu saamelaiskokoelma saamelaisille käsityön tekijöille, duojáreille, avaa? Mitä merkityksiä duodji pitää sisällään ja miten sen merkitys on muuttunut kautta aikojen, vai onko?

Äärellä-keskustelussa duodjista ovat keskustelemassa duodjitutkija, filosofian tohtori Sigga-Marja Magga ja Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelytyöryhmään kuuluva repatriaatiotutkija Eeva-Kristiina Nylander (ent. Harlin).

Skábmagovat x Kansallismuseo 22.1.2022

Saamenmaalla toteutettavan alkuperäiskansaelokuvafestivaali Skábmagovatin rinnakkaistapahtumassa Kansallismuseossa pureudutaan tammikuisena lauantaina 22.1.2022 alkuperäiskansojen tilanteeseen ja asemaan. Ohjelmassa on fiktiota, lyhytelokuvaa ja animaatiota sekä keskustelu tekijyydestä. Keskustelemassa ovat elokuvaohjaaja Katja Gauriloff ja taiteilija Marja Helander, jonka teos Maan sisällä linnut nähdään myös Kansallismuseon näyttelyssä. Laulaja-joikaaja Hildá Länsmanin ja harmonikkavirtuoosi Viivi Maria Saarenkylän duo Vildá esiintyy. Ohjelma ja aikataulu tarkentuvat.

Yhteistyössä: Skábmagovat, Goethe-Institut Finnland ja Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVI

Lähde Suomen kansallismuseo

spot_img