Arvostelussa Sonqo-yhtyeen single ”Didn’t you like it bumpy?”

Aiheeseen liittyvää

THE VAPORS: Crazy/Together (Hiljaiset Levyt HIKS-088) 7″ 2024

The Vapors koottiin alunperin Englannissa 1978 ja sai suurimman hittinsä vuonna 1980 biisistä Turning Japanese, joka oli listaykkönen Australiassa ja kolmonen Englannissa. Biisi löytyy monelta punkkokoelmalta ja dvd:ltä, vaikkei se todellakaan mitään punkkia ole. Itse pidin enemmän bändin Jam-maisemmista biiseistä kuten Waitin' For The Weekend ja News At Ten.

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Kroonisen kivun kuvaus pysäyttää – Tervetuloa sairaiden valtakuntaan

Hanna Bervoetsin romaani 'Tervetuloa sairaiden valtakuntaan' on samaistuttava kuvaus kroonisesta sairaudesta ja sen tuomista haasteista.

Fyysikon pohdintoja energiahoitojen roolista hyvinvoinnissa

Johanna Blomqvistin kirja Kvanttifysiikasta energiahoitoihin – Fyysikon matka mieleen ja paranemiseen kuvaa energiahoitomenetelmien ja kvanttifysiikan yhdistäviä tekijöitä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 06/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Jaa somessa

Tällaisella saatteella meitä lähestyi Sonqo-yhtye:

”Sonqon ensimmäinen single ’Didn’t you like it bumpy?’ on teemaltaan maanisesti etenevä rock, joka neuvoo ottamaan elämän ylä- ja alamäistä ilon irti. Tie voi välillä olla kivinen, mutta tasaisesti rullaavan liukuhihnan päivittäinen tuijotus saattaa hyvinkin supistaa näkökenttää ja sammuttaa liekin.

Sonqo on tuore suomalainen bändi, jonka musiikki heijastelee syviä, arkojakin tunteita, välillä mustaakin pimeämmän huumorin avustuksella. Yhtye naulaa kappaleiden tunnelmat tajuntaan laulaja-sanoittaja Nipin vahvalla äänellä ja tulkinnalla sekä iskevällä soitolla. Bändin kitaristin Kissan sävellykset ovat muhineet jo pitkään pinnan alla, ja nyt on tullut aika niiden esittämiselle. Sonqon jäsenten moninainen musiikillinen tausta on tuonut kappaleiden äänimaisemaan laajan kirjon erilaisia vaikutteita ja ulottuvuuksia.

Astu sisään, pöytä on katettu. Jos teistä kuulijoista yksikin löytää jotakin, mihin samaistua, mistä saada voimaa, iloa, lohtua tai nautintoa, olemme onnistuneet.

Täydellä sydämellä

Sonqo”

Kun saate on näin hyvin tehty, niin minun roolini helpottuu huomattavasti. Toki edellyttäen, että olen samaa mieltä yhtyeen oman näkemyksen kanssa. Ja olenhan minä.

Maanisesti etenevä rock on oiva yleiskuvaus tästä kappaleesta, mutta ihan ensimmäisenä nostaisin silti esiin laulaja Hanna ”Nippi” Koukun vahvan lauluäänen. Tämän genren piirissä on jopa ihan menestyneitä yhtyeitä, jossa edes mieslaujalalla ei ole näin paljon voimaa ja ilmeikkyyttä äänessään ja Hannan laulu todellakin on tämän biisin eniten mieleeni jäävä elementti.

Sonqo-yhtyeen logo

Toki myös soittopuoli on kunnossa. Kappaleen aloittaa tyylikkään yksinkertainen kitarariffi, joka pelkällä kitaralla soitettuna rakentaa hienon draamankaaren säkeistöön. Sitten koko bändi tulee mukaan ja biisi lähtee kulkemaan kuin se kuuluisa juna, jossa se toimiva vessakin sijaitsee.

Sekä rumpalin, että kitaristin virkaa hoitava Sami ”Kissa” Niinikoski osaa asiansa molemmissa tehtävissä, enkä voi haukkua bändin muitakaan soittajia osaamattomuudesta. Vahvaa perustekemistä.

Havaitsen kappaleessa hienoja sovituksellisia ratkaisuja. Näistä mainittakoon C-osa, joka hitaampitempoisena ja eteerisempänä osiona laskee hetkellisesti intensiteettiä sen verran, että viimeinen kertosäe kuulostaa entistäkin energisemmältä. Tuotantopuoli on myös kunnossa eli sen enempää soundeja kuin miksausta on turha nostaa esille. Ne siis toimivat.

”Kissa” on toiminut tuottajana ja vastaa myös kappaleen sävellyksestä. Sävellys on hyvä ja kertosäe suorastaan korvamato, popmaiset elementitkään eivät ole hänelle vieraita.

Summa summarum, jos minun pitää mainita tekijä, joka erottaa Sonqo-yhtyeen muista saman genren bändeistä, on vastaus Hanna ”Nippi” Koukku. Laulaja tarvii toki tuekseen toimivan yhtyeen ja sehän hänellä on. Tahtoisin kuulla Sonqo-yhtyeestä lisää tulevaisuudessa.

”Astu sisään, pöytä on katettu. Jos teistä kuulijoista yksikin löytää jotakin, mihin samaistua, mistä saada voimaa, iloa, lohtua tai nautintoa, olemme onnistuneet. ”

Astuin sisään katettuun (vai syntisten-) pöytään, pidin kuulemastani kovasti. Löysin lyriikoista samaistumispintaa ja totean, että Sonqo voi todellakin kokea onnistuneensa!

Tekijätiedot

Hanna ”Nippi” Koukku – Laulu, san & sov
Sami ”Kissa” Niinikoski – Kitarat, rummut & sävellys
Eemeli Utunen – Basso
Roland Möller – Koskettimet

Tuottaja: Sami ”Kissa” Niinikoski

Sonqo netissä

Instagram: @sonqo_band_official
Facebook: https://www.facebook.com/sonqoband
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC7CDcfvYBR_K3lcw2Q7eqNg

– K. Lukkarila

spot_img
Tällaisella saatteella meitä lähestyi Sonqo-yhtye: ”Sonqon ensimmäinen single ’Didn’t you like it bumpy?’ on teemaltaan maanisesti etenevä rock, joka neuvoo ottamaan elämän ylä- ja alamäistä ilon irti. Tie voi välillä olla kivinen, mutta tasaisesti rullaavan liukuhihnan päivittäinen tuijotus saattaa hyvinkin supistaa näkökenttää ja sammuttaa liekin.Sonqo...Arvostelussa Sonqo-yhtyeen single "Didn’t you like it bumpy?"