Kaunokirjallisuuden Finlandia Jukka Viikilälle

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto on myönnetty Jukka Viikilän romaanille Taivaallinen vastaanotto. Se on vahvan omakohtainen tarina avosydänleikkaukseen joutuvasta kirjailijasta sekä romaanin vastaanotosta.

Kaunokirjallisuuden Finlandian valitsi kuuden ehdokaskirjan joukosta elokuvaohjaaja Zaida Bergroth. Hän perusteli valintaansa mm. näin:

Tämä teos on kielellisen tarkkuutensa ja havaintojensa omaperäisyyden ja osuvuuden ansiosta ainutlaatuinen. Sen fragmentaarinen, kokeellinen rakenne on yllättävän luonnollinen, ja lukemisen jälkeen olo on kevyt, mutta ravittu. (…) Sain kuin lahjaksi ajatuksia ja havaintoja, jotka mielessäni edelleen elävät ja muuttavat muotoaan. Poikkeuksellinen rakenne, poikkeuksellista, terävää ajattelua – lukijana ilahduin siitä, että romaanin voi todella kirjoittaa näinkin.

Jukka Viikilän Taivaallinen vastaanotto

Taivaallinen vastaanotto -romaanissa kirjailija Jan Holm joutuu pikaiseen leikkaukseen: veri hänen sydämessään on kiertänyt väärään suuntaan ties kuinka kauan. Holm julkaisee sairaalasta päästyään omakohtaisen romaanin, jonka nimi on ”Taivaallinen vastaanotto”. Pian siitä ja sen kirjoittajasta on jokaisella mielipide.

Viikilän romaani koostuu tätä kuvitteellista teosta kommentoivien lukijoiden pohdinnoista, näkemyksistä, mielenjohteista ja teoksesta inspiroituneista teksteistä. Lisäksi se sisältää sitaatteja mainitusta teoksesta. Romaanin tekstit luovat yhdessä monisäikeisen maailman, jossa keskeisiä teemoja ovat kuolevaisuus ja seksuaalisuus sekä kauneuden ja hellyyden kaipuu.

Jukka Viikilä on helsinkiläinen kirjailija ja dramaturgi. Hän on kirjoittanut runoutta, lyhytproosaa ja romaaneja, kuunnelmia ja käsikirjoituksia ja toiminut dramaturgina teattereissa. Taivaallinen vastaanotto on Viikilän toinen romaani. Edellinen, Akvarelleja Engelin kaupungista (Gummerus), sai kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2016.

Kaunokirjallisuuden Finlandia on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaasta suomalaisesta romaanista. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. Tämän vuoden Finlandia-ehdokaslautakunnan puheenjohtajana toimi kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ja jäseninä päätoimittaja Antti Kokkonen sekä keskustakirjaston johtaja Anna-Maria Soininvaara.

Lähde Kustannusosakeyhtiö Otava

spot_img