Tiedekioski rakentuu vihdoin keskustakirjasto Oodiin

Aiheeseen liittyvää

Kansainvälinen tanssin päivä herättää Suomen eloon tanssin taian kautta

Kansainvälistä tanssin päivää juhlistetaan ympäri Suomea monipuolisilla esityksillä ja tapahtumilla.

PROBLEMS?: Singles 1978-1983 (Stupido Twins TWINLP278) 2024

Kyllähän kaikki nyt ainakin nuo A-puolen biisit ovat kuulleet. Neljä ensimmäistä biisiä on ainakin klassista suomipunkkia, Ei tää lama päähän käy, Häirikkö oon, Tapan aikaa ja Tahdomme tilaa. Tietty se viideskin eli suurin hittinsä Katupoikien laulu; sitä ei tosin oikein enää jaksa kuunnella, sitä kuuli silloin ilmestyessään jo koko ajan ja vieläkin ihan kiitettävästi.

Monipuolista taidetta Helsingin juhlaviikoilla: Tanssia, klassikot ja basson voimaa

Monitaiteelliset Helsingin juhlaviikot esittelevät Akram Khanin tanssiteoksen ja Esa-Pekka Salosen johtaman sinfoniaorkesterin.

TEOS 2024 -tapahtuma siirtyy toukokuulle ja laajentaa valokuvataiteeseen

TEOS 2024 esittelee yli tuhat nykytaideteosta Helsingissä ja laajentaa tarjontaansa valokuvataiteeseen. Tapahtuma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden taidekokoelman aloittamiseen tai sen laajentamiseen.

Arppa, Kaseva ja kirjafestarit – Tampere-talon ohjelmaa loppuvuodelle

Marras-joulukuun vaihteessa Tampere-talo täyttyy kirjallisuuden ja suomihittien ystävistä.

Jaa somessa

Toistuvasti koronapandemian takia peruttu Tiedekioski nousee Oodin aulaan 13.–14.1.2023. Tiedekioski on tutkijoiden ja kansalaisten kohtaamispaikka, jonne voi pysähtyä kuuntelemaan lyhyitä tietoiskuja tai jäädä keskustelemaan päivystävien tutkijoiden kanssa.

Ensimmäistä kertaa järjestettävän tiedetapahtuman teemana on Mieli.

Mielialat, mielipiteet, mielenmaisemat – mitä kaikkea tarkoitamme mielellä? Entä mitä mielestä voidaan oppia eri tieteenalojen keinoin? Aiheeseen erikoistuneet tutkijat käsittelevät Tiedekioskilla teemaa lukuisista näkökulmista. Luvassa on 16 tietoiskua ja kahden päivän edestä mieltä avartavia keskusteluja.

Rakennus

Aivotutkija Riitta Hari kyseenalaistaa Tiedekioskin perjantain ohjelmassa totuttuja käsityksiä mielen yksityisyydestä. Osoittaako kykymme ymmärtää toisia ihmisiä, ettei mielemme olekaan täysin suljettu muilta? Filosofi Elisa Aaltola käsittelee vuorostaan eläinten mieliä. Tiesitkö esimerkiksi, että mehiläiselläkin on todennäköisesti tunteita? Entä mitä yhteiskunnallisia seurauksia eläinten mielellä on?

Lauantaina filosofi–tutkija Pärttyli Rinne pohtii, millainen on rakastava mieli. Ihmismieli kykenee rakastamaan lähes mitä vaan, mutta miksi ja miten? Päivän päätteeksi dosentti Marke Ahonen tarkastelee, miten mielen hyvinvoinnista huolehdittiin antiikin maailmassa. Sekä lääkärit että filosofit tarjosivat tällöin mielen hoitokeinoja, joskin erilaisista lähtökohdista.

Tiedekioski on Suomen suurimman tiedetapahtuman Tieteen päivien oheistapahtuma. Tutustu tietoiskujen aikatauluihin ja päivystäviin tutkijoihin osoitteessa tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2023/tiedekioski.

Tiedekioskin konseptista ja ohjelmasta vastaavat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Koneen Säätiö, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Suomen ympäristökeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Nuorisotutkimusseura.

Lähde Tieteellisten seurain valtuuskunta

spot_img