Tiedekioski rakentuu vihdoin keskustakirjasto Oodiin

Aiheeseen liittyvää

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Z-sukupolvi – Nuorten syvä lojaalius Venäjän valtiolle paljastuu

Ian Garnerin 'Z-sukupolvi' -kirja tarjoaa kylmäävän näkymän Venäjän nuorten syvään juurtuneeseen, valtion tukemaan fasismin ihannointiin.

Haastattelussa kotimuusikko mrkeyboard

Tällä kertaa tutustumme innokkaaseen musiikinsoittajaan, mrkeyboardiin! Hän on kotimuusikko ja innokas musiikin harrastaja.

Valtimonteatterin Vaginamonologit – Ajankohtaisemmat kuin koskaan

Valtimonteatterin Vaginamonologit valottaa naisten ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksia rohkealla ja ajankohtaisella tavalla.

Runouden taikaa Kulttuurikeskus PiiPoon Runo-olohuoneessa

Kulttuurikeskus PiiPoossa juhlitaan Kirsi Kunnaksen juhlavuotta interaktiivisella Runo-olohuone-näyttelyllä.

Jaa somessa

Toistuvasti koronapandemian takia peruttu Tiedekioski nousee Oodin aulaan 13.–14.1.2023. Tiedekioski on tutkijoiden ja kansalaisten kohtaamispaikka, jonne voi pysähtyä kuuntelemaan lyhyitä tietoiskuja tai jäädä keskustelemaan päivystävien tutkijoiden kanssa.

Ensimmäistä kertaa järjestettävän tiedetapahtuman teemana on Mieli.

Mielialat, mielipiteet, mielenmaisemat – mitä kaikkea tarkoitamme mielellä? Entä mitä mielestä voidaan oppia eri tieteenalojen keinoin? Aiheeseen erikoistuneet tutkijat käsittelevät Tiedekioskilla teemaa lukuisista näkökulmista. Luvassa on 16 tietoiskua ja kahden päivän edestä mieltä avartavia keskusteluja.

Rakennus

Aivotutkija Riitta Hari kyseenalaistaa Tiedekioskin perjantain ohjelmassa totuttuja käsityksiä mielen yksityisyydestä. Osoittaako kykymme ymmärtää toisia ihmisiä, ettei mielemme olekaan täysin suljettu muilta? Filosofi Elisa Aaltola käsittelee vuorostaan eläinten mieliä. Tiesitkö esimerkiksi, että mehiläiselläkin on todennäköisesti tunteita? Entä mitä yhteiskunnallisia seurauksia eläinten mielellä on?

Lauantaina filosofi–tutkija Pärttyli Rinne pohtii, millainen on rakastava mieli. Ihmismieli kykenee rakastamaan lähes mitä vaan, mutta miksi ja miten? Päivän päätteeksi dosentti Marke Ahonen tarkastelee, miten mielen hyvinvoinnista huolehdittiin antiikin maailmassa. Sekä lääkärit että filosofit tarjosivat tällöin mielen hoitokeinoja, joskin erilaisista lähtökohdista.

Tiedekioski on Suomen suurimman tiedetapahtuman Tieteen päivien oheistapahtuma. Tutustu tietoiskujen aikatauluihin ja päivystäviin tutkijoihin osoitteessa tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2023/tiedekioski.

Tiedekioskin konseptista ja ohjelmasta vastaavat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Koneen Säätiö, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Suomen ympäristökeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Nuorisotutkimusseura.

Lähde Tieteellisten seurain valtuuskunta

spot_img