Tiedekioski rakentuu vihdoin keskustakirjasto Oodiin

Aiheeseen liittyvää

pothOles – It’s Been a While (Common Labour 2024)

Common Labour-levymerkki palaa vuosien tauon jälkeen tuomalla label-isännän PothOlesin uutta syvää house-musiikkia kuulijoille vinyylimuodossa. Deep housea genren klassisessa merkityksessään tarjoillaan neljän kappaleen voimin.

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 26/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Mitkä kirjat ovat suosituimpia pääkaupunkiseudulla tänä kesänä?

Pääkaupunkiseudun kirjastojen kesälukemistasuositut: dekkarit ja Finlandia-ehdokkaat. Oodi on Helsingin matkailuvetonaula.

Ruisrockin festaritunnelma huipussaan: Iloinen ja ikimuistoinen viikonloppu

Ruisrock-festivaali toi Ruissaloon 105 000 juhlijaa ja yli 100 upeaa artistia. Tapahtuma oli täynnä musiikkia ja unohtumattomia hetkiä.

Jaa somessa

Toistuvasti koronapandemian takia peruttu Tiedekioski nousee Oodin aulaan 13.–14.1.2023. Tiedekioski on tutkijoiden ja kansalaisten kohtaamispaikka, jonne voi pysähtyä kuuntelemaan lyhyitä tietoiskuja tai jäädä keskustelemaan päivystävien tutkijoiden kanssa.

Ensimmäistä kertaa järjestettävän tiedetapahtuman teemana on Mieli.

Mielialat, mielipiteet, mielenmaisemat – mitä kaikkea tarkoitamme mielellä? Entä mitä mielestä voidaan oppia eri tieteenalojen keinoin? Aiheeseen erikoistuneet tutkijat käsittelevät Tiedekioskilla teemaa lukuisista näkökulmista. Luvassa on 16 tietoiskua ja kahden päivän edestä mieltä avartavia keskusteluja.

Rakennus

Aivotutkija Riitta Hari kyseenalaistaa Tiedekioskin perjantain ohjelmassa totuttuja käsityksiä mielen yksityisyydestä. Osoittaako kykymme ymmärtää toisia ihmisiä, ettei mielemme olekaan täysin suljettu muilta? Filosofi Elisa Aaltola käsittelee vuorostaan eläinten mieliä. Tiesitkö esimerkiksi, että mehiläiselläkin on todennäköisesti tunteita? Entä mitä yhteiskunnallisia seurauksia eläinten mielellä on?

Lauantaina filosofi–tutkija Pärttyli Rinne pohtii, millainen on rakastava mieli. Ihmismieli kykenee rakastamaan lähes mitä vaan, mutta miksi ja miten? Päivän päätteeksi dosentti Marke Ahonen tarkastelee, miten mielen hyvinvoinnista huolehdittiin antiikin maailmassa. Sekä lääkärit että filosofit tarjosivat tällöin mielen hoitokeinoja, joskin erilaisista lähtökohdista.

Tiedekioski on Suomen suurimman tiedetapahtuman Tieteen päivien oheistapahtuma. Tutustu tietoiskujen aikatauluihin ja päivystäviin tutkijoihin osoitteessa tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2023/tiedekioski.

Tiedekioskin konseptista ja ohjelmasta vastaavat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Koneen Säätiö, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Suomen ympäristökeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Nuorisotutkimusseura.

Lähde Tieteellisten seurain valtuuskunta

spot_img