Tutkimus: Tässä ovat suomalaisten toivotuimmat juhannusbiisit

Aiheeseen liittyvää

Jouni Tossavaisen valokuvarunoja esillä Turun näyttelyssä

Turun Kirjan talossa esitellään Jouni Tossavaisen uusia valokuvarunoja huhtikuussa.

Kansainvälinen tanssin päivä herättää Suomen eloon tanssin taian kautta

Kansainvälistä tanssin päivää juhlistetaan ympäri Suomea monipuolisilla esityksillä ja tapahtumilla.

TEOS 2024 -tapahtuma siirtyy toukokuulle ja laajentaa valokuvataiteeseen

TEOS 2024 esittelee yli tuhat nykytaideteosta Helsingissä ja laajentaa tarjontaansa valokuvataiteeseen. Tapahtuma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden taidekokoelman aloittamiseen tai sen laajentamiseen.

Heather Morrisin uusin kirja Nousevan auringon sisaret kuvaa musiikin voimaa vankileirin olosuhteissa

Heather Morrisin teos Nousevan auringon sisaret ammentaa toimintansa toisen maailmansodan japanilaiselta vankileiriltä, missä musiikki loi toivoa.

Viikon Kovin Biisi: VKB 14/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Jaa somessa

Suomalaiset kokevat musiikin tärkeämmäksi osaksi juhannusta kuin perinteisen juhannuskokon.

Parhaat juhannusbiisit

Äänielämysbrändi Sonosin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten keskikesän suosikkikappaleet ovat Oskari Merikannon Kesäillan valssi, Mamban Vielä on kesää jäljellä, Valvomon Mikä kesä sekä Popedan Pitkä kuuma kesä. Tutkimus osoittaa, että suomalaisten mielestä onnistuneen juhannuksen takaavat hyvä ruoka (58 %), seura (55 %), sauna (46 %), kesämökki (29 %), hyvä juoma (28 %) sekä musiikki (16 %). Juhannuskokon koki tärkeäksi yllättäen vain 12 prosenttia ja juhannustansseista haaveili vain kolme prosenttia kyselyyn vastanneista. 

Sonos halusi tutkimuksella selvittää juhannuksen juhlimisen lisäksi suomalaisten kuuntelutottumuksia yleensä. Tutkimuksen mukaan 20 prosenttia suomalaisista kertoo kuuntelevansa kesällä enemmän musiikkia kuin muina vuodenaikoina ja 25 prosenttia kertoo kuuntelevansa keskimääräistä iloisempaa musiikkia kesäkuukausina. Suurin osa kuitenkin vastasi, että vuodenajat eivät vaikuta kuuntelutottumuksiin.

Kesämökillä musiikkia fiilistellään perinteisen radion kautta

Tutkimuksessa selvitettiin myös minkälaisia äänentoistolaitteita suomalaiset käyttävät kotona ja kesämökillä. Kymmenellä prosentilla vastaajista löytyy kotoa älykäs äänentoistojärjestelmä, kun taas mökiltä sellainen löytyy vain viidellä prosentilla. Suomalaisista 25 prosenttia toistaa musiikkia kotona suoraan kännykältä tai tietokoneelta, mökillä näin tekee 15 prosenttia. 

Perinteinen radio on selkeästi kesämökin ykkösväline musiikin kuunteluun. Liki 31 prosenttia kertoo kuuntelevansa mökillä radiota, kun taas 15 prosenttia kertoi käyttävänsä perinteistä radiota kotona. 26 prosenttia vastaajista kertoi käyttävänsä kannettavaa kaiutinta musiikin kuunteluun mökillä ja 15 prosenttia kotona. 

Sonosin äänielämysasiantuntija, myös Elton Johnista kertovan Rocketman-elokuvan äänimaailmaa suunnitellut Greg McAllister kehottaa huomioimaan äänentoiston osana sisustusta sekä kotona että mökillä. 

“Mielestäni monet aliarvioivat sen, kuinka iso merkitys äänellä on viihtyvyyden kannalta. Huonolaatuiset kaiuttimet eivät pysty toistamaan kappaleen kaikkia taajuuksia, jonka vuoksi ääni on heikko ja voi aiheuttaa häiritsevää särinää. Näin käy esimerkiksi silloin kun musiikkia toistetaan suoraan tietokoneelta tai puhelimelta, sillä laitteilla ei ole kykyä toistaa matalia äänitaajuuksia kovin hyvin”, McAllister sanoo. 

Sonosin älykaiuttimet ovat musiikki- ja elokuva-alan huippuammattilaisten kehittämiä, joten niiden ääni kuulostaa juuri siltä kuin sen on tarkoituskin. Sonosin tänä keväänä lanseerama pieni ja kannettava Sonos Roam -älykaiutin on nerokas täsmätuote kotiin ja mökille, sillä sen huolellisesti suunniteltu akustinen muotoilu tuottaa täyteläisen ja yksityiskohtaisen äänen, johon on totuttu vain suuremmilla kaiuttimilla. Kaiuttimen automaattinen Trueplay-viritysteknologia toimii sekä WiFi-yhteydellä että Bluetoothilla varmistaen, että Roam on aina viritetty antamaan paras mahdollinen kuuntelukokemus erilaisissa ympäristössä. 

* Tutkimuksen toteutti YouGov, ja siihen osallistui yli 1 000 vastaajaa ympäri Suomea. Vastaajista 51 % oli miehiä ja 49 % naisia.

spot_img