La Passion de Simone kruunaa Kaija Saariahon 70-vuotisjuhlasyksyn, Loputon Käpylä -oopperan kantaesityksellä.

Aiheeseen liittyvää

Laulu-Miehet juhlistaa 110 vuotta kutsuen uusia säveltaiteilijoita

Suomen tunnettu mieskuoro Laulu-Miehet juhlistaa 110-vuotista historiaansa kutsumalla kuusi uutta säveltaiteilijajäsentä.

Särkänniemen kesä käynnistyy Cyan Kicksin tahdissa

Särkänniemen huvipuiston kesäkausi alkaa 30.4. Cyan Kicks esiintyy vappupäivänä ja uusi Retro-pelihalli avautuu toukokuussa.

Talvifestivaali vaikuttaa Ruka-Kuusamon talouteen yli miljoonalla eurolla

Ruka-Kuusamon talvifestivaalin taloudellinen vaikutus ylittää miljoonan euron rajan, ja se näkyy matkailijoiden rahankäytössä.

Weekend Festivalin CNNCT x Taco Bell -lavan artistit julki

Weekend Festival julistaa elektronisen tanssimusiikin huiput 2.–3.8.2024 Vermon tapahtumapuistoon, mm. Timmy Trumpetin ja Alan Walkerin.

Palkittu LANU!-kirjallisuusfestivaali juhlistaa kirjallisuutta myös liveyleisön edessä

LANU!-kirjallisuusfestivaali yhdistää virtuaalisen sekä livetapahtuman, keskittyen itseilmaisuun ja nuorten kirjallisuuteen.

Jaa somessa

Kaija Saariahon 70-vuotissyntymäpäivää on kunnioitettu syksyn aikana Suomessa kymmenin esityksin ja konsertein ympäri maan.

Juhlavuosi saa vielä elävän musiikillisen kruunun ennen vuoden vaihdetta, kun Musiikkitalossa nähdään 29.-30.12.

Oopera
La Passion de Simonen näyttämöllisen ensembleversion ohjaa Aleksi Barrière. Säveltäjä Kaija Saariahon 70-vuotisjuhlavuoden syksy huipentuu esityksiin Musiikkitalossa. Kuva Sakari Röyskö.

Saariaholle henkilökohtaisesti tärkeimmän näyttämöteoksen La Passion de Simone -oratorion kaksi esitystä. Lisäksi heti alkuvuodesta 26.1. Käpylän kirkossa kantaesityksensä saa Mikko Heleniuksen säveltämä moderni ja ajankohtainen ooppera Loputon Käpylä. Molemmat teokset nousevat lavalle Teatro Productionsin tuottamina.

La Passion de Simone -oratorio pohjautuu ranskalaisfilosofi Simone Weilin (1909–1943) ajatuksiin ja elämään. Teos sopii erityisen hyvin esitettäväksi vuoden viimeisiin päiviin, sillä se peilaa puhdistautumista vanhasta ja uuden alkua. Muodoltaan Bachin passioiden innoittaman oratorion voi kokea kollektiivisena myötäelämisen meditaationa, johon johdattavat sopraano Sayuri Araida, näyttelijä Isabelle Seleskovitch sekä vokaalikvartetti. 

Musiikkitalon esityksissä lavalla nähdään tuotannon kokonaiskonseptista vastaavan ranskalaislähtöisen La Chambre aux échos -ryhmän esiintyjien lisäksi suomalainen kamariorkesteri Avanti!

Kapellimestarina esityksissä toimii ranskalainen Clément Mao-Takacs, joka johti muun muassa kaikki tämän syksyn Innocence-menestysoopperan esitykset Suomen Kansallisoopperassa. La Passion de Simone -oratorion näyttämöohjauksesta vastaa Aleksi Barrière

”Pidän edelleen La Passion de Simonea itselleni tärkeimpänä näyttämöteoksena. Muut oopperani ovat saaneet enemmän suosiota, mutta tämän teoksen tinkimättömyys ja lempeys on syvällisin ja läpikuultavin asia jota haluan maailmaan välittää”,

Kaija Saariaho kertoo.

Loputon Käpylä – Taivaan ja helvetin avioliitto

Loputon Käpylä on säveltäjä Mikko Heleniuksen ja libretisti Miira Sippolan luoma ja Juulia Tapolan ohjaama uusi suomalainen ooppera.

Teos saa kantaesityksensä 26.1.2023 Helsingin Käpylän kirkossa, muut esitykset nähdään 27.-28.1.2023. Suurhankkeen mahdollistaa Oulunkylän seurakunta ja sen tavoitteena on nostaa esiin kiinnostavaa ja puhuttelevaa kulttuuria ja taidetta myös kirkkoympäristössä. Oopperan innoittajana on lisäksi vuonna 2020 vietetty Helsingin Käpylän kaupunginosan 100-vuotisjuhla. 

Idealtaan Loputon Käpylä pohjautuu runoilija ja kuvataiteilija William Blaken fragmentaariseen tekstikokoelmaan Taivaan ja helvetin avioliitto – yksilöllisen näkijän julistukseen historian murroskohdassa. Teksti vie kuulijan onnelliseen kaupunkikylään, joka ei pintaidyllistään huolimatta ole vapaa maailman vastakkainasetteluista. 

Rässä oopperassa on monia kerroksia, kuten elämässä. Mikään ei ole vain hyvää tai pahaa. Ihmisillä on loputon kaipuu onneen ja yhteyteen toisten kanssa, joskus se ei ole aivan helppoa ja tilanteet kärjistyvät, koetaan yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta. Käpylä on idyllinen kylä kaupungissa, silti sinnekin mahtuu kaikki elämän värit epätoivosta rakkauteen”,

kuvailee ohjaaja Juulia Tapola tulevaa kantaesitystä.
Ooppera
Loputon Käpylä -oopperan solisteja ja työryhmää harjoituksissa: sopraano Mia Heikkinen (vas.), baritoni Riku Pelo, säveltäjä Mikko Helenius, tuottaja Kaisa Näreranta ja ohjaaja Juulia Tapola.

Keskeisissä rooleissa Loputon Käpylä -oopperassa laulavat sopraano Mia Heikkinen, mezzosopraano Ann-Marie Heino ja baritoni Riku Pelo. Kapellimestarina toimii Kaapo Ijas ja orkesterina helsinkiläinen Soul Strings.

Loputon Käpylä -oopperan solisteja ja työryhmää harjoituksissa: sopraano Mia Heikkinen (vas.), baritoni Riku Pelo, säveltäjä Mikko Helenius, tuottaja Kaisa Näreranta ja ohjaaja Juulia Tapola.

La Passion de Simone Helsingin Musiikkitalossa:

  • To 29.12.
  • Klo 17.30 La Passion de Simone -teosesittely: 
  • Jarkko Hartikaisen haastateltavina Aleksi Barrière ja Kaija Saariaho

Klo 19.00 Musiikkitalon konserttisali: La Passion de Simone -oratorio 

  • Teoksen kesto 65 minuuttia, ei väliaikaa. 
  • Pe 30.12.
  • Klo 17.30 Paneelikeskustelu: Simone Weilin äärellä. 
  • Vieraina Kaija Saariaho, Aleksi Barrière, Mirja Hartimo ja Jarkko S. Tuusvuori. Tilaisuuden juontaa Jaakko Belt.

Lähde Teatro Productions Oy

spot_img