Onko ryyppääminen onnistuneen keikan elinehto?

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 35/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

The Record of My Life #35: Nine Inch Nails – The Downward Spiral (Nothing records 1994)

Tiedättehän ne albumit, joita ei tarvitse edes laittaa soimaan ja silti se musiikki soi alitajunnassa ja lyriikat tulee vahvasti ajatuksiin, koska olet kuunnellut levyä niin paljon oikeassa herkkyyskaudessa ja ajassa? Minulle Nine Inch Nailsin The Downward Spiral on juuri sellainen. Harvemmin sitä enää kuuntelen, mutta levyn kansikuva ja tunnelmat palaavat mielen looppailuun usein.

Kotimaiset konemusiikki-levymerkit: X-Rust Organization

Oikeastaan X-Rust on enemmän konemusiikki-järjestö kuin varsinainen levymerkki, mutta ovat julkaisseet sen verran vakuuttavan määrän elektronista musiikkia vinyylinä että kuuluu myös tähän sarjaan ehdottomasti! Kalle Karvanen ja Eemeli Lehto vastailivat haastatteluuni järjestön edustajina Turusta.

Kellaribändit – keikkajärjestäjän kaksiteräinen miekka

Autotalleissa ja treeniksillä ryskää koko joukko potentiaalisia bändejä, jotka...

Arvostelussa Brazen Forgery – Karelia Suite

Turun seudulla pandemiaeristyksessä syksyllä 2021 kypsynyt metalliprojekti Brazen Forgery...

Jaa somessa

Jorma Mattila & Ulkopuoliset -yhtyeen kitaraosasto jäkittämässä keikan alkua odottellessa.
Soundcheck on tehty, mutta keikan alkamiseen on vielä aikaa. Pitäisiköhän odotellessa kietaista pari?

Alkoholi jännityksen poistajana ja hyvän keikkafiiliksen lähteenä.

Tässä kirjoituksessa puhun soittajista muusikoina ja keikkailusta työnä, vaikka puritaanit varmasti purevatkin hammasta kuullessaan moisia termejä käytettävän tuiki tavallisista harrastelijoista. Meitä nöyriä ja tyystin tuntemattomia soittajapoikia-, tyttöjä- ja muita on hyvä nostaa silloin tällöin hiukan ylöspäin ettemme me tyystin maadu ja unohdu.

Keikoilla moni musikantti törmää ehtimiseen samaan dilemmaan: kuinka paljon olisi hyvä juoda alkoholia ennen lauteille menoa? Tässä asiassa koulukuntia on useampia, ovathan jotkut tiettävästi jopa raivoraittiita. Muusikon työn siunaus ja kirous on kuitenkin siinä, että työpaikalla saa halutessaan olla humalassa, eikä kukaan paheksu. Ainakaan kovin moni.

Uskoakseni monilla muilla työpaikoilla on toisin. Aivan varmasti tulee hitsarille pahaa silmää jos tämä tinttaa pienet ennen tärkeää työsuoritusta. Tai jos sairaanhoitaja yrittää tärisevin käsin asettaa kanyylia osumatta suoneen vielä viidennelläkään yrittämällä. Entä jos bussikuskit ajelisivat tuhannen päissään? Sehän olisi jo laitontakin ja lisäksi moisella toiminnalla saattaisi koko joukon ihmisiä vaaraan. Muusikko sen sijaan… kenelle siitä muka on harmia, jos solisti hiukan sammaltaa; uskaltaapa ainakin heittäytyä, kun estot ovat kadonneet jonnekin kemikaalitaivaan hyhmäisiin humalapilviin. Vaikka onhan osa meistä selvinpäinkin varsin estottomia.

Mikä sitten on oikea tapa toimia? Pari kaljaa lieventää monella jännitystä ja ainoastaan parantaa fiilistä soiton vielä kärsimättä, joilla kuilla suoritus tulee suoraan selkärangasta, eikä kovempikaan kumara vielä vie soitosta terää. On myös niitä jotka vetävät kunnon lärvit, ja sen sitten myös näkee ja kuulee. Yhtä koulukuntaa edustavat tyypit, joiden mielestä fiilis on tärkeämpää, kuin virheetön soitto.

Henkilökohtaisesti oma hiippakunta on vielä vahvasti hakusessa. Yhtään keikkaa en ole liian kovan kännin takia onnistunut pilaamaan, mutta kieltämättä joskus jännityksen eliminointi on lähtenyt hiukan lapasesta, eikä soitto ole ollut aivan timanttia. Toisaalta tuopin tai kahden myötä on usein tuntunut siltä, että suoritustaso ainoastaan paranee.

Lavallahan sitten ehtii tujauttaa vaikka mitä; ei se kuitenkaan ehdi päähän asti kihota, ainakaan normaalimittaisen setin aikana. Ja saapahan ainakin hyvät nousut; ei ole sitten niin kiire kiskoa itseään karonkkakuntoon keikan viipyillessä aamuyön haminoille. Vaikka kuulemma on olemassa myös muusikoita, jotka eivät ollenkaan dokaa, eivät edes keikkojen jälkeisessä adrenaliinimyrskyssä.

Itse suosin jatkossakin tuopillista tai paria, korkeintaan seitinohuita.

Kukin tapojensa mukaan.

– Ilkka Heikkinen

spot_img