Gruth – Noemata (Midira 2025)

Aiheeseen liittyvää

Ameeban uljaat 25 vuotta ug-hiphopin pulssilla

Ameeba oli yhteydessä Emotion Zineen juhlavuotensa suunnitelmista, repressejä ja kaikenlaista jännää on luvassa.

TAPANI BAGGE: Havana Black Ukkoskansan Soturit (Docendo 2025)

Onhan näitä ulkomaanvalloitusjuttuja ihan hauskakin lukea. Smack nyt tuli kai viimeksi luettua ja Hanoille kävi huonosti vähän eri tavalla. Ei nuo nykyään onnistuneetkin jutut, kuten HIM oikein kiinnosta, vaikka sen alkuaikojen kosketinsoittajan muistelmat luinkin. Tällaiset "maanläheisemmät" touhut kiinnostavammat enemmän.

POJAT: Kuka sä oot/Elämä on punk (Hiljaiset Levyt HIKS 092) 2025

Kuka sä oot on Pelle Miljoona & Unabomberin biisi vuodelta 2009. Ja koska se on minusta viimeinen Pellen todella hyvä biisi, tähän oli vaikea aluksi suhtautua. Mutta kyllä tähän tottui ja nyt pidän biisistä todella. Siihen on saatu uusia sävyjä ja sointukuvioitakin.

Harry Harrison : Dreaming in Yellow – the Story of the DiY Sound System (2022 Velocity Press)

Dreaming in Yellow kronikoi laajasti brittiläisen freeparty-kulttuurin kulta-ajoista ja niihin johtaneista ilmöistä yhden skenen pioneeri sound systemin näkökulmasta.

Viikon Kovin Biisi: VKB 23/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Jaa somessa

Kotimainen Gruth on ilahduttavan tinkimätön avantgarde-drone-mies jälleen uudella Brasiliassa nauhoittamallaan albumillaan.

Pienenä kasettipainoksena julkaistava Noemata koostuu kahdesta noin 25 minuutin ääniteoksesta (Noema IIssa suuressa osassa Alberto Iannuzzin saksofoni), joissa liikutaan abstraktin dronemassan aalloilla. Abstrakti tulee olemaan siis tämä arvostelukin.

Psyykkeemme liikkuu poukkoillen kokemuksiemme ja toiveidemme seassa paeten sitä tyhjyyttä jota kaikki ihmiset kokevat sisällään. Joten ymmärrämme kaiken ylösalaisin ja edestakaisin erehtyen että olemme jotenkin kypsiä, emmekä oikeastaan huomaa ettei ole olemassa mitään niin puuduttavan yksitoikkoista kuin sisäinen tarpeemme vaihtelulle.

Tarvitsemme äärimmäistä keskittymiskykyä ja intensiivistä tahtoa rikkoaksemme itsemme ulos ilmiöiden seinämästä joka ympäröi meitä ja jota luulemme todellisuudeksi. Useimmat maalaavat seinämänsä eri väreillä ja sitten luulevat olevansa vapaita.

Erityislaatuista on se että ulospääsy on jo olemassa sisällämme: yhteenkuuluvuus toisiimme. Yhteenkuuluvuuden ääni on toisteinen drooni, joka kutsuu luoksemme sitä mikä on kaiken tuntemamme ja ymmäryksemme toisella puolella. On haastavaa olla häiriintymättä ja olla antautumatta edestakaiselle mielen liikkeelle ja päästä toiselle puolelle. Mutta kun keskitymme yksitoikkoiseen yhteenkuuluvuuden ääneen yhtäkkiä jotain pientä muutosta tapahtuu.

Kun mielemme vedetään luomamme todellisuuden taakse, löydämme toisen maailman tämän näytelmän muuttuessa vain luurangoksi. Alamme havaita kaiken alla lepääviä prinsiippejä, kudelmia jotka toistuvat aika ajoin ja pikkuhiljaa äänen toisteisuus alkaa näyttäytyä kaikessa. Yhtäkkiä ilmentymät eivät ole enää este, vaan apu matkallamme.

Ja sitten kaikki ympärillämme alkaa puhua yhteenkuuluvuuden äänellä.

Mikko Ihalainen

spot_img