Arvostelussa: Jalo-Apa – Hoppari

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #40: POPEDA – Svoboda

Juho Rintarunsala on Etelä-Pohjanmaalta, Teuvan kunnasta maailmaa tähyävä lyyrikko,...

Viikon Kovin Biisi: VKB 03/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Vic Hyland – Music, Magic and NLP (Softwood Books 2023)

Musiikki on mielestäni vähän niin kuin magiaa, parhaimmillaan sillä voi vaikuttaa kuuntelijan tunnetiloihin tai saada jopa lihakset liikkeelle. Muusikko, opettaja, terapeutti ja kitaristi Vic Hyland on kirjoittanut inspiroivan ja käytännönläheisen teoksen luovuudesta ja kuinka maagisella maailmankatsomuksella on paljon annettavaa musiikille.

The Orphan bändin debyyttialbumi Hard On For Chaos ulkona nyt

The Orphanin debyytti-albumi Hard On For Chaos on Pohjoisen...

PETRI LAHTI: The Rolling Stones – 60 vuotta Rollareita (Readme.fi) 2024

Tämä Rollari-kirja keskittyy yhtyeen keikkoihin Suomessa ja mitä täällä heistä kirjoitettiin. Kun ottaa huomioon, että bändi oli Suomessa ensi kerran jo 1965 ja millainen tämä maa on ollut vielä 80-luvullakin, niin tottakai huvittavia tapauksia mukana on.

Jaa somessa

Jalo-Apa on itsenäinen artisti, joka on tehnyt musiikkia täysin itseoppineena vuodesta 2017 alkaen.

[yasr_visitor_multiset setid=1]

Apa on tuottanut biisinsä itse alusta loppuun ja lisää tästä löytyy nettisivuilta. Apa pyörittää kotistudiota nimellä Studio Inkovaha ja kuuluu artistina Kangasalalaisen Nousu Recordsin riveihin (www.nousurecords.fi).

”Hoppari ei ole vain kappale, joka kertoo musta itsestäni. Hoppari on anthem Hiphopin neljälle elementille. Biisissä käsitellään miten päädyin aikoinaan tämän hienon kulttuurin pariin ja painotetaan sitä, vaikka ikää tulee niin aatteet eivät ole muuttuneet. Jo hieman unohdettu termi ”Hoppari” on aika saada takaisin ihmisten mieleen, koska se on kunnianosoitus tätä kulttuuria kohtaan.”

Jalo-Apa -artisti

Kuuntelen kappaleen jo pelkästään mielenkiintoa herättäneen saatteen vuoksi. Vaikken ymmärrä hiphop-musiikista juuri mitään, niin silti tunnistan Jalo-Apan sanoissa vilahtavat artistit (Coolio, Cypress Hill, House of Pain, Wu-Tang Clan) ja näistä jopa Cypress Hillin olen todistanut livenäkin, vuoden 2000 Nummirockissa. Cypress Hill toki teki minuunkin ison vaikutuksen, mutta hopparia ei minusta siitä huolimatta tullut.

Hoppari-biisi on ensimmäinen kuulemani, joka avaa hiphopista mitään tietämättömälle (minulle) yhden artistin syntytarinan. Sitä sanotaan, että kaikki vaikuttaa kaikkeen ja vaikka minäkin olen joutunut tai saanut Gangsta’s Paradiseä kuunnellä eräänkin kerran vasten tahtoisesti, niin arvostan silti sitä, että jollekin se on kolahtanut isosti ja ollut merkittävässä roolissa oman artisti-identiteetin synnyssä.

Huomaan tuntevani aivan liian vähän tätä kulttuuria ja siihen mahdollisesti liittyviä alalajeja. Olen toki radio- ja TV-kanavilla soivien mainstream-hoppareiden kyllästämä, mutta sen olen tiennyt koko ajan, että radioystävällinen hiphop ei ehkä ole enää sitä DIY-kulttuuria, josta hiphopissakin alunperin on ollut kyse.

Itse sävellyksestä en osaa sanoa juuri mitään, mutta kappaleen sanoma avasi minulle ihan uuden perspektiivin hiphop-kulttuuriin ja en voi kuin olla kiitollinen tästä kokemuksesta.

Jalo-Apa Spotifyssä: https://open.spotify.com/artist/0RdXVdFdUvUXO6rXQMcv0x

– K. Lukkarila

spot_img