Arvostelussa: Jalo-Apa – Hoppari

Aiheeseen liittyvää

Minerva Kustannus: Muotiluomuksia natseille

Lucy Adlingtonin kirja Auschwitzin ompelijattaret kertoo vaikuttavan tositarinan naisista, jotka ompelivat natseille viimeisen muodin mukaisia asuja säästyäkseen kuolemalta.

Säädöt-yhtyeen debyyttisingle tylyttää seksuaaliseen häirintään syyllistyneitä

Punkistakin ammentavan bändin Olkaa tyytyväisii -kappale kertoo seksuaalisesta häirinnästä, jota on kokenut yli puolet alle 35-vuotiaista naisista.

Kirjailijaliiton 10 000 euron arvoiset palkinnot jaettu

Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto myönnetään kirjailija Maarit Verroselle ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinto kirjailija Harri István Mäelle.

Boreal Nuance: Northern Crown julkaistaan 20.5.2022 – maailman muuttuessa kappale sai uuden merkityksen

Ajoittain grungehtava mutta aina melodinen jyväskyläläisbändi äänitti kappaleen hyvissä ajoin. 

Jaa somessa

Jalo-Apa on itsenäinen artisti, joka on tehnyt musiikkia täysin itseoppineena vuodesta 2017 alkaen.

Sanat
3
Sävellys
3
Kokonaisuus
3
Arvosana
 yasr-loader

Apa on tuottanut biisinsä itse alusta loppuun ja lisää tästä löytyy nettisivuilta. Apa pyörittää kotistudiota nimellä Studio Inkovaha ja kuuluu artistina Kangasalalaisen Nousu Recordsin riveihin (www.nousurecords.fi).

”Hoppari ei ole vain kappale, joka kertoo musta itsestäni. Hoppari on anthem Hiphopin neljälle elementille. Biisissä käsitellään miten päädyin aikoinaan tämän hienon kulttuurin pariin ja painotetaan sitä, vaikka ikää tulee niin aatteet eivät ole muuttuneet. Jo hieman unohdettu termi ”Hoppari” on aika saada takaisin ihmisten mieleen, koska se on kunnianosoitus tätä kulttuuria kohtaan.”

Jalo-Apa -artisti

Kuuntelen kappaleen jo pelkästään mielenkiintoa herättäneen saatteen vuoksi. Vaikken ymmärrä hiphop-musiikista juuri mitään, niin silti tunnistan Jalo-Apan sanoissa vilahtavat artistit (Coolio, Cypress Hill, House of Pain, Wu-Tang Clan) ja näistä jopa Cypress Hillin olen todistanut livenäkin, vuoden 2000 Nummirockissa. Cypress Hill toki teki minuunkin ison vaikutuksen, mutta hopparia ei minusta siitä huolimatta tullut.

Hoppari-biisi on ensimmäinen kuulemani, joka avaa hiphopista mitään tietämättömälle (minulle) yhden artistin syntytarinan. Sitä sanotaan, että kaikki vaikuttaa kaikkeen ja vaikka minäkin olen joutunut tai saanut Gangsta’s Paradiseä kuunnellä eräänkin kerran vasten tahtoisesti, niin arvostan silti sitä, että jollekin se on kolahtanut isosti ja ollut merkittävässä roolissa oman artisti-identiteetin synnyssä.

Huomaan tuntevani aivan liian vähän tätä kulttuuria ja siihen mahdollisesti liittyviä alalajeja. Olen toki radio- ja TV-kanavilla soivien mainstream-hoppareiden kyllästämä, mutta sen olen tiennyt koko ajan, että radioystävällinen hiphop ei ehkä ole enää sitä DIY-kulttuuria, josta hiphopissakin alunperin on ollut kyse.

Itse sävellyksestä en osaa sanoa juuri mitään, mutta kappaleen sanoma avasi minulle ihan uuden perspektiivin hiphop-kulttuuriin ja en voi kuin olla kiitollinen tästä kokemuksesta.

Jalo-Apa Spotifyssä: https://open.spotify.com/artist/0RdXVdFdUvUXO6rXQMcv0x

– K. Lukkarila

spot_img