Arvostelussa: Jalo-Apa – Hoppari

Aiheeseen liittyvää

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

POJAT: Nämä ajat (Hiljaiset Levyt HIKI-079) LP, 2023

Pojat oli omasta mielestäni paras Suomen ns. ramopunkbändeistä ilmestyttyään kuvioihin joskus vuonna 1990. Tekstit olivat nokkelia ja sävellykset tarttuvia ja vieraatkin palat yleensä suomennettu Ramoilta tai Boysilta. Omistan 2 ekaa LP:tä ja Pasi Virtanen -sinkun, mutta sitten kiinnostus vähän lopahti; mielestäni biisien taso laski tai se muuttui kertaamiseksi. Silloin tällöin keikalla nähdessäni oli kyllä kivaa ja viimeisin hankintani on Palaa-cd vuodelta 2003, jossa on loistava Mä uskon meihin -biisi.

The Blassics uskoo 10 vuoden jälkeen yhä käsityöläisyyteen

Kotimaisen afrofunkin ja -jazzin ylpeys juhlistaa uudella kokoelmalla Sounding Times studionsa ja levymerkkinsä monivivahteista taivalta.

Hellsinki Metal Festival

11-12.8.2023 Nordis Antti Sorsa Kim Strömsholm Uudet metallifestivaalit ovat aina tervetulleita, varsinkin...

The Protex -bändikatsaus

Protex on näitä alkuajan punkbändejä Pohjois-Irlannin Belfastista ja perustettiin vuonna 1978.

Jaa somessa

Jalo-Apa on itsenäinen artisti, joka on tehnyt musiikkia täysin itseoppineena vuodesta 2017 alkaen.

Sanat
3
Sävellys
3
Kokonaisuus
3
Arvosana
 yasr-loader

Apa on tuottanut biisinsä itse alusta loppuun ja lisää tästä löytyy nettisivuilta. Apa pyörittää kotistudiota nimellä Studio Inkovaha ja kuuluu artistina Kangasalalaisen Nousu Recordsin riveihin (www.nousurecords.fi).

”Hoppari ei ole vain kappale, joka kertoo musta itsestäni. Hoppari on anthem Hiphopin neljälle elementille. Biisissä käsitellään miten päädyin aikoinaan tämän hienon kulttuurin pariin ja painotetaan sitä, vaikka ikää tulee niin aatteet eivät ole muuttuneet. Jo hieman unohdettu termi ”Hoppari” on aika saada takaisin ihmisten mieleen, koska se on kunnianosoitus tätä kulttuuria kohtaan.”

Jalo-Apa -artisti

Kuuntelen kappaleen jo pelkästään mielenkiintoa herättäneen saatteen vuoksi. Vaikken ymmärrä hiphop-musiikista juuri mitään, niin silti tunnistan Jalo-Apan sanoissa vilahtavat artistit (Coolio, Cypress Hill, House of Pain, Wu-Tang Clan) ja näistä jopa Cypress Hillin olen todistanut livenäkin, vuoden 2000 Nummirockissa. Cypress Hill toki teki minuunkin ison vaikutuksen, mutta hopparia ei minusta siitä huolimatta tullut.

Hoppari-biisi on ensimmäinen kuulemani, joka avaa hiphopista mitään tietämättömälle (minulle) yhden artistin syntytarinan. Sitä sanotaan, että kaikki vaikuttaa kaikkeen ja vaikka minäkin olen joutunut tai saanut Gangsta’s Paradiseä kuunnellä eräänkin kerran vasten tahtoisesti, niin arvostan silti sitä, että jollekin se on kolahtanut isosti ja ollut merkittävässä roolissa oman artisti-identiteetin synnyssä.

Huomaan tuntevani aivan liian vähän tätä kulttuuria ja siihen mahdollisesti liittyviä alalajeja. Olen toki radio- ja TV-kanavilla soivien mainstream-hoppareiden kyllästämä, mutta sen olen tiennyt koko ajan, että radioystävällinen hiphop ei ehkä ole enää sitä DIY-kulttuuria, josta hiphopissakin alunperin on ollut kyse.

Itse sävellyksestä en osaa sanoa juuri mitään, mutta kappaleen sanoma avasi minulle ihan uuden perspektiivin hiphop-kulttuuriin ja en voi kuin olla kiitollinen tästä kokemuksesta.

Jalo-Apa Spotifyssä: https://open.spotify.com/artist/0RdXVdFdUvUXO6rXQMcv0x

– K. Lukkarila

spot_img