Arvostelussa Tapani Rinne & Juha Mäki-Patola: Open

Aiheeseen liittyvää

Epämmattimainen mestari Jake Luupää sooloili toisen metallisinglensä

Emotion Zinen jo lähes vakiovieraaksi kutsuttava Jake Luupää on...

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Elämäni keikka: Provinssirock 2011, System of a Down (Ilkka Heikkinen)

Jos pitäisi nimetä yksi tietty keikka, joka on jäänyt elähdyttävästi mieleen, ei allekirjoittaneen tarvitsisi miettiä pitkään.

Viikon Kovin Biisi: VKB 27/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

I, Cursed julkaisi uuden Death Holograms EP:n

Porin / Ulvilan seudulta kotoisin oleva, vihaista ja raivokasta...

Jaa somessa

[yasr_visitor_multiset setid=1]

Open on suomalaisten veteraanimuusikoiden, Tapani Rinteen ja Juha Mäki-Patolan, yhteistyönä syntynyt albumi, joka esittelee uraauurtavaa pohjoismaista ambient-jazzia. Albumi on eräänlainen tutkimusmatka elokuvalliseen, tunnelmalliseen ja genrevapaaseen äänimaailmaan, joka on sävytetty samettisella saksofonisoundilla ja tummilla kosketinpohjilla. Levyn julkaisee Hush Hush Records, joka on mainion KEXP-radiokanavan DJ:n Alex Ruderin johtama levy-yhtiö. Julkaisupäiväksi on ilmoitettu 11. maaliskuuta 2022, mutta sinkkulohkaisut Open Part 1, Fall ja Brevity, on jo julkaistu aiemmin.

Ennen yhteistyötä Tapani Rinne ja Juha Mäki-Patola eivät tunteneet toisiaan, vaikka molemmat ovat vaikuttaneet suomalaisessa musiikkielämässä vuosikymmeniä. Tapani on monille tuttu jazzpiirien lisäksi mm. Rinneradiosta ja Juha on toiminut aiemmin muusikkona, äänittäjänä ja tuottajana, ja viime vuosina myös sooloartistina. Yhteistyö syntyi Instagramin välityksellä vuoden 2021 helmikuussa ja levyn kappaleet pian tästä, vain kolmen kuukauden etätyöskentelyn ja ajatusten vaihdon jälkeen.

Musiikki Open albumilla on luonnollista, intiimiä ja minimalistista, jossa saksofoni näyttelee pääosaa. Kappaleet ovat harmonisia kudelmia ja äänimaisemia, jotka huokuvat rauhallisuutta, vaikka kasvavatkin välillä voimakkaisiin tuntemuksiin. Ne eivät ole ylipitkiä ja niissä on paljon tilaa kuunnella. Kappaleiden koostavat elementit erottuvatkin hienosti. Melodisia teemoja sävellyksissä ei juuri ole, mutta niissä keskitytään selvästi tunnelman ja soundin luomiseen, sointuvaihdosten ja rytmillisen grooven sijaan. Kappaleiden huomiosta ei kilpailla koukuilla ja rytmeillä, vaan luotetaan tunnelmaan, mikä toimii mielestäni hyvin. Tästä syystä satunnaiset tehokohdat tarttuvat kuulijan korvaan kuin kaisla koukkuun.

Soundimaailma levyllä on, teemaan sopien, avoin ja luonnollinen ilman selkeästi elektronisia komponentteja. Juhan syntikat, urut, piano ja kitara luovat ambienssin, sointupohjan ja paletin, johon Tapani saksofoneilla ja klarinetilla maalailee melodioita. Mainiona esimerkkinä tästä on levyn aloituskappale Brevity. Yksi levyn hienoimpia hetkiä on meditatiivinen Open Part 1 kappale, jossa upea pianoteema pääsee solistin asemaan. Hieman synkempiä tuntemuksia tarjoavat seuraavat kappaleet, Still ja Distant. Levyn loppupuolella kuultava Hope sisältää jopa hieman perkussiivisia elementtejä, mikä tuo mukavaa lisää äänimaisemaan. Levyn kappaleet välillä sulautuvat toisiinsa, välillä vaipuvat hiljaisuuteen ja heräävät uutena kappaleena, jotka taas kasvavat teoksiksi, joissa yksikään nuotti, puhallusääni tai suhina ei ole turhaa.

Open sulauttaa Tapani Rinteen ja Juha Mäki-Patolan kyvyt saumattomasti yhteen ja koostaa hypnoottisen debyyttilevyn, jossa yhdistyvät ambient, jazz ja uusklassinen musiikki kauniiksi uudenlaiseksi ilmaisuksi.

Tapani Rinne & Juha Mäki-Patola: Open, Pt. I

– K. Kallio

spot_img