Arvostelussa Tapani Rinne & Juha Mäki-Patola: Open

Aiheeseen liittyvää

Arvostelussa Gardenhead – Devoured -single

Devoured esittelee musiikillisesti monimuotoisen bändin. Vaikutteita kuuluu progressiivisesta rokista, stonerista ja post-metallista.

Arvostelussa Rat Trap – Sulla ei aikaa oo (EP)

"Nyt ollaan siis perusasioiden äärellä ja näinä aikoina, mitä...

Arvostelussa Behind This Guilt – No More Masks

Mikään ei häiritse kuuntelukokemusta ja paikka paikoin homma soundaa jopa TODELLA hyvältä.

Kalevala The Musical -musikaalin albumi julkaistiin tänään

Musiikki herättelee kansalliseepoksemme hahmot eloon uudella ja kiehtovalla tavalla.

Weekend Festival paljastaa tämän vuoden artistien raidereita – yhteensä yli 2000 sivua vaatimuksia

Weekend Festival juhlii 10-vuotisjuhlavuottaan Hämeenlinnassa 1.-3.7.2022. Yli 80 artistia saapuu Kantolan tapahtumapuistoon – myös mitä erikoisemmilla pyynnöillä.

Jaa somessa

Sanat
0
Sävellys
0
Kokonaisuus
0
Arvosana
 yasr-loader

Open on suomalaisten veteraanimuusikoiden, Tapani Rinteen ja Juha Mäki-Patolan, yhteistyönä syntynyt albumi, joka esittelee uraauurtavaa pohjoismaista ambient-jazzia. Albumi on eräänlainen tutkimusmatka elokuvalliseen, tunnelmalliseen ja genrevapaaseen äänimaailmaan, joka on sävytetty samettisella saksofonisoundilla ja tummilla kosketinpohjilla. Levyn julkaisee Hush Hush Records, joka on mainion KEXP-radiokanavan DJ:n Alex Ruderin johtama levy-yhtiö. Julkaisupäiväksi on ilmoitettu 11. maaliskuuta 2022, mutta sinkkulohkaisut Open Part 1, Fall ja Brevity, on jo julkaistu aiemmin.

Ennen yhteistyötä Tapani Rinne ja Juha Mäki-Patola eivät tunteneet toisiaan, vaikka molemmat ovat vaikuttaneet suomalaisessa musiikkielämässä vuosikymmeniä. Tapani on monille tuttu jazzpiirien lisäksi mm. Rinneradiosta ja Juha on toiminut aiemmin muusikkona, äänittäjänä ja tuottajana, ja viime vuosina myös sooloartistina. Yhteistyö syntyi Instagramin välityksellä vuoden 2021 helmikuussa ja levyn kappaleet pian tästä, vain kolmen kuukauden etätyöskentelyn ja ajatusten vaihdon jälkeen.

Musiikki Open albumilla on luonnollista, intiimiä ja minimalistista, jossa saksofoni näyttelee pääosaa. Kappaleet ovat harmonisia kudelmia ja äänimaisemia, jotka huokuvat rauhallisuutta, vaikka kasvavatkin välillä voimakkaisiin tuntemuksiin. Ne eivät ole ylipitkiä ja niissä on paljon tilaa kuunnella. Kappaleiden koostavat elementit erottuvatkin hienosti. Melodisia teemoja sävellyksissä ei juuri ole, mutta niissä keskitytään selvästi tunnelman ja soundin luomiseen, sointuvaihdosten ja rytmillisen grooven sijaan. Kappaleiden huomiosta ei kilpailla koukuilla ja rytmeillä, vaan luotetaan tunnelmaan, mikä toimii mielestäni hyvin. Tästä syystä satunnaiset tehokohdat tarttuvat kuulijan korvaan kuin kaisla koukkuun.

Soundimaailma levyllä on, teemaan sopien, avoin ja luonnollinen ilman selkeästi elektronisia komponentteja. Juhan syntikat, urut, piano ja kitara luovat ambienssin, sointupohjan ja paletin, johon Tapani saksofoneilla ja klarinetilla maalailee melodioita. Mainiona esimerkkinä tästä on levyn aloituskappale Brevity. Yksi levyn hienoimpia hetkiä on meditatiivinen Open Part 1 kappale, jossa upea pianoteema pääsee solistin asemaan. Hieman synkempiä tuntemuksia tarjoavat seuraavat kappaleet, Still ja Distant. Levyn loppupuolella kuultava Hope sisältää jopa hieman perkussiivisia elementtejä, mikä tuo mukavaa lisää äänimaisemaan. Levyn kappaleet välillä sulautuvat toisiinsa, välillä vaipuvat hiljaisuuteen ja heräävät uutena kappaleena, jotka taas kasvavat teoksiksi, joissa yksikään nuotti, puhallusääni tai suhina ei ole turhaa.

Open sulauttaa Tapani Rinteen ja Juha Mäki-Patolan kyvyt saumattomasti yhteen ja koostaa hypnoottisen debyyttilevyn, jossa yhdistyvät ambient, jazz ja uusklassinen musiikki kauniiksi uudenlaiseksi ilmaisuksi.

Tapani Rinne & Juha Mäki-Patola: Open, Pt. I

– K. Kallio

spot_img