Arvostelussa: RY! – Merstola

Aiheeseen liittyvää

THE VAPORS: Crazy/Together (Hiljaiset Levyt HIKS-088) 7″ 2024

The Vapors koottiin alunperin Englannissa 1978 ja sai suurimman hittinsä vuonna 1980 biisistä Turning Japanese, joka oli listaykkönen Australiassa ja kolmonen Englannissa. Biisi löytyy monelta punkkokoelmalta ja dvd:ltä, vaikkei se todellakaan mitään punkkia ole. Itse pidin enemmän bändin Jam-maisemmista biiseistä kuten Waitin' For The Weekend ja News At Ten.

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Kroonisen kivun kuvaus pysäyttää – Tervetuloa sairaiden valtakuntaan

Hanna Bervoetsin romaani 'Tervetuloa sairaiden valtakuntaan' on samaistuttava kuvaus kroonisesta sairaudesta ja sen tuomista haasteista.

Fyysikon pohdintoja energiahoitojen roolista hyvinvoinnissa

Johanna Blomqvistin kirja Kvanttifysiikasta energiahoitoihin – Fyysikon matka mieleen ja paranemiseen kuvaa energiahoitomenetelmien ja kvanttifysiikan yhdistäviä tekijöitä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 06/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Jaa somessa

”RY! on onnistunut bluespohjaisiin biiseihinsä luomaan hienosti dynamiikkaa ja draaman kaarta. Kertosäkeet erottuvat selkeästi ja biisit ovat kerrostalon kokoisia… ”

[yasr_visitor_multiset setid=1]

RY! on vuonna 2020 perustettu rock duo Harjavallasta, jonka ideana on tehdä autenttista rock musiikkia vahvalla ”less is more” asenteella. Bändiin kuuluu laulaja-basisti Jukka Rauta sekä rumpali-laulaja Ari Yliahtela. Merstola -EP on bändin debyyttijulkaisu ja se julkaistiin lokakuussa 2021. Rokilla sisään ja rytinällä ulos!

Taannoin eräässä arviossani pohdiskelin powertrio-kokoonpanon haasteita perinteikkään kaksi kitaraa, basso ja rummut-tyyppiseen kokoonpanoon verrattuna. No, sitten tuli päivä, jolloin arvioitavaksi tulee yhtye, jossa ei ole sitä kolmattakaan soitinta eli kitaraa.

Ry! -yhtyeen logo

Lähtöajatuksen luulisi olevan, että ”mitäköhän tästä tulee”, mutta itse mietin asian kuitenkin niin, että todennäköisesti kyseessä on soittimensa suvereenisti hallitseva duo, joka onnistuu samaan aikaan olemaan sekä melodinen, että groovaava ja näin ollen luvassa on jotain todella uniikkia settiä.

Ja kyllä, juuri näin onkin.

Basson varressa touhuava Jukka Rauta takoo särösoundisella bassollaan niin maukkaita riffejä toinen toisensa perään, että alan pitämään häntä ihan hyvänä kitaristinakin, vaikken edes tiedä, soittaako hän kitaraa.

RY! on onnistunut bluespohjaisiin biiseihinsä luomaan hienosti dynamiikkaa ja draaman kaarta. Kertosäkeet erottuvat selkeästi ja biisit ovat kerrostalon kokoisia…

Jännä tunne, kun tekisi mieli sanoa, että soitosta tulee etäisesti mieleen Black Sabbath, mutta Iommin osuudet on soitettu bassolla. Ehkä laulut ovat se tekijä, joka muistuttavat siitä, että kyse ei ole tarkoituskaan olla pelottava ja raskas, vaan rakentaa omanlaisensa juttu lainaamalla vaikutteita aiemman sukupolven ”less is more” -ajatuksen omaavilta raskaan sarjan toimijoilta, jota mm. Black Sabbath edustaa.

Jokatapauksessa RY! on saanut aikaan EP:n verran groovea ja olen äärimmäisen iloinen saatuani mahdollisuuden heihin tutustua!

RY!

Jukka Rauta: laulu / basso
Ari Ylilahtela: rummut / laulu

Facebook: https://www.facebook.com/ryvirallinen/
Spotify: https://open.spotify.com/album/634wXk5ngCn3aWEyqCW5Qg

– K. Lukkarila

spot_img