Bazar Kustannus: Raskasta Joulua -kirja kertoo Suomea vuodesta 2004 kiertäneen musiikkiproduktion uskomattoman menestystarinan

Aiheeseen liittyvää

Haastateltavana Ruma Planeetta -rockyhtye

Tänään minulla on ilo haastatella helsinkiläistä yhtyettä nimeltä Ruma Planeetta. Yhtye kertoo tyylilajikseen rockmusiikin.

THE DICKIES: Blink 183/Clean money (Cleopatra CLO 3366) 2022

Dickies on ollut enemmän tai vähemmän kasassa yli 45 vuotta. Välillä on ollut hiljaisia kausia ja muutama traaginen kuolemakin on yhtyeen piirissä tapahtunut, esimerkiksi Chuck Wagon ei ollut kuin 24 kun ampui itsensä.

Tulenkulkijat: En enää jaksa hengittää

Upeinta tässä teoksessa on laulajan kaihoisasta jopa suoranaiseen raivoon yltyvä preesens ja tämä pakottaa minut kuuntelemaan kappaleen useampaan kertaan sekä...

The Record of My Life #16: Blackpink – Born pink

Tämän tekstin on kirjoittanut Mila Kallio. Lehdessä hän vastaa toimitukseen liittyvistä asioista ja muunmuassa tämän The Record of My Life -palstan pyörittämisestä.

Apulanta ja Maija Vilkkumaa palkittiin Radio Suomirockin legendaarisella elämäntyöpalkinnolla

Radio SuomiRockin vuosi 2022 on paketoitu perinteisin menoin Eläköön SuomiRock! -palkinnoilla. Tänä vuonna pokaali elämäntyöstä ojennettiin Apulannalle ja Maija Vilkkumaalle.

Jaa somessa

Jenny Rostainin värikuvitettu teos Raskasta Joulua kokoaa kansien väliin Raskasta Joulua -kiertueen ja sen jäsenten tarinan. Perinteisiä joululauluja raskaammin sovitettuina versioina esittävä, kymmeniä tuhansia kuulijoita vuosittain keräävä kiertue on maamme menestynein ja pitkäikäisin musiikkiproduktio.

Vuonna 2004 tuottaja ja kitaristi Erkka Korhonen sai hullun idean: mitä jos perustaisi musiikkiproduktion, joka esittää perinteisten joululaulujen raskaammin sovitettuja versioita. Moni piti ideaa hulluna eikä halunnut sekaantua siihen maineen menettämisen pelossa. Mutta muutama ennakkoluuloton muusikko lähti mukaan, ja seuraavana vuonna keikkaliput myytiinkin jo loppuun.

Jenny Rostain
Jenny Rostain: Raskasta Joulua Saatavana painettuna, e- ja äänikirjana (lukija: Ville Tiihonen)

Raskasta Joulua -tekijäjoukon artistit ovat vuosien varrella vaihdelleet, mutta se on silti ollut kuin suuri perhe. Nelivärikuvitetussa kirjassa kerrotaan ensimmäistä kertaa Raskaan Joulun koko tarina ja kuullaan sen kiertueilla sekä levyillä esiintyneitä artisteja, kuten Marco Hietalaa, Jarkko Aholaa, Floor Jansenia ja Tarja Turusta, unohtamatta Tony Kakkoa, Bernie Shawta ja Joe Lynn Turneria.

Raskasta Joulua on yhdistänyt lavalla ja yleisössä

Matkan varrella produktion jäsenet ovat kokeneet värikkään kiertue-elämän lisäksi traagisia menetyksiä, lämminhenkisiä uudelleenkohtaamisia ja vanhojen riitojen anteeksiantoa. Raskasta Joulua -kirjassa Tarja Turunen ja Marco Hietala kertovat ensi kertaa julkisesti Raskasta Joulua -keikalla tekemästään sovinnosta sen jälkeen kun Turunen erotettiin Nightwish-yhtyeestä vuonna 2005. Kirjassa on mukana myös kiertueen pitkäaikaisen solistin Kimmo Blomin viimeiseksi jäänyt haastattelu, joka tehtiin vain kymmenen päivää ennen hänen kuolemaansa.

”Raskaan Joulun sielu on koskettanut meistä monia. Se on jättänyt nostalgisen jäljen, johon palataan vuosi toisensa jälkeen. Se on hoivannut rikkoutuneita lapsuuden joulumuistoja ehjiksi, ja ennen kaikkea se on tuonut ihmisille toivoa ja iloa pimeimpään vuodenaikaan – iästä ja elämäntyylistä riippumatta. Vaikka elämä luovan alan ammattilaisena ei aina ole helppoa ja alan arvostus on välillä heikkoa, antavat nämä artistit kaikkensa yleisölleen”,

summaa Jenny Rostain.

Uusi albumi ilmestyy, kiertueen tilanne vielä auki

Raskasta Joulua -produktio on julkaissut kuluneiden vuosien aikana myös seitsemän albumia. Gramophone Records julkaisee 18.11. kauan odotetun uuden albumin Raskasta Joulua – Viides adventti. Tämänvuotisen Raskasta Joulua -kiertueen on suunniteltu alkavan 18.11. Kokkolasta ja se käsittäisi 25 keikkaa 22 paikkakunnalla eri puolella Suomea.

Kiertueen tilanne on kuitenkin tällä hetkellä epäselvä: tapahtumajärjestäjä RH Entertainment Oy ilmoitti viime viikolla konkurssista, joka koronasulkujen tavoin laittoi jäihin Raskaan Joulun tulevaisuuden.

Kirjan kirjoittaja, helsinkiläinen Jenny Rostain (s. 1982) on tietokirjailija, näyttelijä, käsikirjoittaja ja valokuvaaja, joka on aiemmin julkaissut viisi tietokirjaa. Niistä viimeisin, ylivelkaantumiseen ja maksuhäiriömerkintöihin pureutuva Luottohäiriö, ilmestyi aiemmin tänä syksynä.  

Saatavilla sidottuna.

Lähde Bazar Kustannus

spot_img