Mielen pelikirja – Valmentava johtaminen urheilusta bisnekseen

Aiheeseen liittyvää

Hufvudstadsbladetin vanhat lehtikuvat lahjoitettiin Journalistiselle kuva-arkistolle

KSF Media on lahjoittanut Hufvudstadsbladetin historiallisen lehtikuvakokoelman Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistiselle kuva-arkistolle JOKAlle.

Väliaikainen Morsian – Erilaisuuden taakse pudonnut kummajainen

Ensikuulemalta toimituksen arvosteltavaksi saapunut EP, Erilaisuuden taakse pudonnut kummajainen, on juuri nimensä mukaista materiaalia. Erilaista, taakse pudonnutta ja kummallista.

Tyhjät Patterit -bändikatsaus

Tyhjät Patterit oli luultavasti ainoa vammalalainen punkyhtye 70- ja 80-luvuilla. Se perustettiin siis joskus 70-luvun lopulla ja soitti suurimman osan olemassaolostaan samassa kokoonpanossa; Esa Ijäs (laulu & kitara), veljensä Ari (basso) ja Martti Jalonen (rummut).

Gösta Diehlin monipuolinen tuotanto Kuntsin modernin taiteen museossa 20.11.2021–20.3.2022

Vaasassa esitellään merkittävän suomalaisen modernistin, Gösta Diehlin (1899-1964) koko tuotantoa esittävä laaja näyttely. Taiteilijan keskeisimmät teokset sekä yksityiskokoelmien harvinaisuudet on koottu yhteen ensi kertaa vuoden 1966 jälkeen.

Yhteensä lähes 40 artistia 2022 Kesärauhaan – 10.-12.6. Turun Linnanpuistossa

Kesärauha palaa alkuperäiseen ajankohtaansa kesäkuun toiseen viikonloppuun 10.-12.6.2022. Uutena ja pysyvänä lokaationa toimii jatkossa Turun Linnanpuisto.

Jaa somessa

Valmentaminen on aina kiinnostanut minua, mutta syystä tai toisesta kirjahyllyyni ei ole eksynyt aihetta käsitteleviä teoksia. Nyt sain käsiini Value Booksin julkaiseman, Katja Pasasen kirjoittaman, erityisesti urheiluvalmentamiseen keskittyvän kirjan, Mielen pelikirja.

Palavasta kiinnostuksesta ja kirjoitustyylistä johtuen luin teoksen kolmelta istumalta ja seuraavassa arvostelussa esittelen kirjan sinulle.

Kokemus puhuu

Pasanen on urheilun ammattilainen yli 20-vuoden kokemuksella pelaamisesta ja valmentamista. Erityisesti kirjan aiheeseen liittyy hänen kokemuksensa mentaalivalmentajana niin nuorten kuin huippu-urheilunkin parissa.

Kirjaa varten Pasanen on haastatellut monia valmentajia ja johtavia pelaajia, joista omaan korvaani tutuilta kuulostivat ainakin jääkiekkomaailman nimet Lennart Petrell, Alpo Suhonen ja Erkka Westerlund.

Vaikka kirja on kirjoitettu urheilun näkökulmasta, se painottaa, että samat lainalaisuudet tiimien valmentavaan johtamiseen pätevät myös yritysmaailmassa.

Kirja sisältää helposti ymmärrettävää teoriaa sekä harjoituksia, joissa pääasiassa luodaan henkilökohtaisen näkökulman perusteella eriaiheisia tärkeysjärjestyksen sisältäviä listoja.

Kyseessä on laaja aihealue ja opus ainakin noviisin näkökulmasta avaa aihetta miellyttävän kokonaisvaltaisesti ja kansantajuisesti. Lukemani kappale on ensimmäistä painosta, ja se näkyy erityisesti painovirheinä, epäloogisina lauseina ja puuttuvina sanoina.

Itsensä ja tiimin johtaminen

Alku keskittyy antamaan neuvoja itsensä tuntemiseen. Se on pohja, jolta ponnistaa ja jolta mm. johtamisessa vaadittava itseluottamus kumpuaa. Samoja itsetuntemuksen kartoittamiskeinoja voi valmentaja puolestaan käyttää tiiminsä jäsenten henkilökohtaisina harjoitteina.

Mielen pelikirja arvostelu

Itsetuntemuksen lisäksi itsensä johtamiseen liittyvät aiheet motivaatio, asenne, arvot, ympäristö ja aika sekä sen hallinta. Kantavana teemana kaikessa tässä on kirjassa esitetty Emil Larmin lainaus ”Ole rehellinen itsellesi.”

Itsensä johtamisen jälkeen on aika siirtyä laajempaan kuvaan, joukkueena toimimiseen. Toimintaa tarkasteellaan myös yritysjohdon näkökulmasta, joka eroaa hivenen urheiluvalmentamisesta ainakin pallolajien osalta.

Osa korostaa kuinka joukkue tai tiimi koostuu yksilöistä. Yksilöt toimivat monissa eri rooleissa ja tiimin jäsenen rooli on vain yksi näistä. Kuinka motivoida tiimiä? Kuinka saada kaikki puhaltamaan yhteen hiileen? Kuinka valmistaa tiimi vaikeisiinkin hetkiin?

Erityisen mielenkiintoiseksi koin listauksen joukkueen eri vaiheista. Käsitykseni mukaan täysin samoja vaiheita edustaa yritysmaailmassa varsinkin itseorganisoituvuuteen perustuvat tiimit. Nyt tämän kirjan avulla opin tulkitsemaan kaikkia niitä erilaisia työorganisaatioita, joissa olen saanut vuosien saatossa kunnian olla mukana.

Neljäs osa keskittyy yksittäisen urheilijan mielen taitoihin. Tässä osassa eniten oivalluksia mieleeni toi keinot flow-tilaan pääsemiseen ja epäonnistumisten käsittely. Tappio ottaa usein koville, mutta kirja opastaa kuinka sen aiheuttamat tunteet voi pitää hallinnassa ja kääntää tappion oppimiskokemukseksi. Teos muistuttaa miten suuretkin virtuoosit ovat kokeneet monia epäonnistumisia matkalla massojen tuntemaan ylivoimaisuuteensa.

Katja Pasanen
Katja Pasanen (katjapasanen.fi)

Opas mentaalivalmennukseen

Kyseessä on teos, joka täyden potentiaalin saadakseen tulee ottaa kertaalleen läpikahlaamisen sijasta jatkuvaan käyttöön referenssimanuaalin tapaan. Tietysti asiat kunnolla sisäistänyt voi oppeja soveltaa ilman kirjan sivuille palaamistakin.

Myönnettäköön, että itselläni on tapana ohittaa sen kaltaiset harjoitukset, joita tämäkin kirja tarjoaa, varsinkin teosta ensimmäistä kertaa lukiessani. Tämän kirjan kohdalla lupaan kuitenkin lukea sen vielä piankin toistamiseen ja silloin käyttää harjoitteita vähintään pienessä mittakaavassa, erityisesti apuna uusien hyvien rutiinien hankkimisessa.

Ilman näitä harjoitustehtäviä teoksen sisältö olisikin jäänyt melko pintapuoliseksi. Kirjan kirjoittaja on selvästikin asiakokonaisuuden käytännön hallitsija ja se välittyy parhaiten näinä konktreettisina harjoituksina.

Pintapuolinen, mutta tehokas työkirja

Teos on mielestäni melko lyhyt, vaikka täyttääkin noin 250 sivua. Laajan kokonaisuutensa takia asioita raapaistaan teoksessa vain pintapuolisesti. Kiinnostukseni näihin aiheisiin kasvoi niin paljon, että tulen etsimään aiheista lisää syventävää tietoa. Lähdeluettelo sisältää viittaukset 48 teokseen, joita kirjoittaja on hyödyntänyt tai muuten kokee lukemisen arvoiseksi.

Kyseessä on työkirja, joka sitoo yhteen viisauksia tehokkaaseen ja tuloksia saavuttavaan ajatteluun. Kirjan avulla voit konkreettisesti lähteä liikkeelle systemaattisen kehityksen polulle, olitpa sitten urheilija, valmentaja, esihenkilö tai vaikkapa lätkäjoukkueiden valmentajien toiminnasta kiinnostunut penkkiurheilija.

Jos tunnet vetoa tiimin johtamiseen tai omien toimintatapojesi kehittämiseen alasta riippumatta, on Mielen pelikirja hyvä teos, jolla lähteä liikkeelle. Fyysisen kopion voit tilata Adlibris-kirjakaupasta.

– M. Van Dola

spot_img