Akateemikko, kirjailija Kirsi Kunnas in memoriam

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Jaa somessa

Akateemikko Kirsi Kunnas (1924–2021) oli suuri runoilija, modernin suomalaisen lastenkirjallisuuden uranuurtaja ja rakastetuimpia kirjailijoitamme. Hänen nonsense-henkiset, huumorilla maustetut runonsa ovat käsite ja puhuttelevat aikuisia sekä lapsia.

Kirsi Kunnas
Kirsi Kunnas. Kuva: C. G. Hagström / WSOY

Helsingissä taiteilijaperheeseen 14.12.1924 syntyneen Kirsi Kunnaksen ensimmäinen runoteos Villiomenapuu ilmestyi vuonna 1947. Lapsille hän ryhtyi kirjoittamaan 1950-luvulla. Kirsi Kunnas julkaisi 13 runokokoelmaa, satuja, loruja sekä aapisia ja lukukirjoja. Kunnas myös käänsi suomeksi useita lastenkirjoja sekä -runokokoelmia. Työnsä lastenkirjallisuuden parissa hän aloitti riimittelemällä suomeksi Hanhiemon iloisen lippaan, kokoelman englantilaisia lastenkamarirunoja.

Paitsi runoilijana, Kunnas tunnettiin myös aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana. Hän nosti esiin etenkin lapsille lukemisen merkitystä niin varhaisen vuorovaikutuksen kuin kielellisen kehityksen perustana. Kirsin Kunnaksen viimeiseksi jääneessä teoksessa Tiitiäisen metsä (2020) katse kohdistuu metsään ja sen monimuotoiseen merkitykseen. Esikoislastenrunokokoelmasta Tiitiäisen satupuu otettiin tänä vuonna 50. painos.

”Kirsi Kunnas ravisteli rohkeasti suomen kieltä ja haastoi aina uudet sukupolvet käyttämään kieltä uudella tavalla. Suuressa surussa lohduttaa Kirsin elinvoimainen ja rikas kirjallinen perintö, joka tulee elämään tulevien sukupolvien luennoissa”,

kertoo WSOY:n lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Paula Halkola.

WSOY perusti vuonna 2018 Kirsi Kunnas -nimikkopalkinnon. Palkinto on tunnustus kotimaiselle runoudelle. Se perustettiin kunnioittamaan Kirsi Kunnaksen 70-vuotista taiteilijauraa. Palkinnolla halutaan antaa tunnustusta runoilijoille, jotka osoittavat Kunnaksen tavoin runouden syvimmän merkityksen: kyvyn kiteyttää, puhuttaa, koskettaa, muuttaa meitä ja maailmaamme. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa ja se jaetaan joka toinen vuosi. Palkinnon ovat saaneet tähän mennessä Helsinki Poetry Connection (2018) sekä Heli Laaksonen ja Niillas Holmberg (2020). Kirsi Kunnas -palkinnon myöntävät WSOY ja WSOY:n kirjallisuussäätiö.

Kirsi Kunnaksen kunniaksi perustettiin viime vuonna myös Tiitiäisen metsä -niminen ikimetsän suojelualue Ylöjärvelle.

Kirsi Kunnas sai työstään lastenkirjallisuuden parissa mm. Arvid Lydecken -palkinnon (1973), Lastenkulttuurin valtionpalkinnon (1996), kahdesti Topelius-palkinnon sekä neljä kertaa Valtion kirjallisuuspalkinnon. Vuonna 2000 hän sai Tampereen yliopiston kunniatohtorin arvonimen. Vuonna 2009 hänelle myönnettiin akateemikon arvonimi sekä Kirjailijaliiton palkinto.

Lähde WSOY

spot_img