Loimaan bändisukupuun monipuoliset versot

Aiheeseen liittyvää

PROBLEMS?: Singles 1978-1983 (Stupido Twins TWINLP278) 2024

Kyllähän kaikki nyt ainakin nuo A-puolen biisit ovat kuulleet. Neljä ensimmäistä biisiä on ainakin klassista suomipunkkia, Ei tää lama päähän käy, Häirikkö oon, Tapan aikaa ja Tahdomme tilaa. Tietty se viideskin eli suurin hittinsä Katupoikien laulu; sitä ei tosin oikein enää jaksa kuunnella, sitä kuuli silloin ilmestyessään jo koko ajan ja vieläkin ihan kiitettävästi.

Talvifestivaali vaikuttaa Ruka-Kuusamon talouteen yli miljoonalla eurolla

Ruka-Kuusamon talvifestivaalin taloudellinen vaikutus ylittää miljoonan euron rajan, ja se näkyy matkailijoiden rahankäytössä.

Weekend Festivalin CNNCT x Taco Bell -lavan artistit julki

Weekend Festival julistaa elektronisen tanssimusiikin huiput 2.–3.8.2024 Vermon tapahtumapuistoon, mm. Timmy Trumpetin ja Alan Walkerin.

Tre synvinklar på Kuntsis Stiftelses samling – en ny utställning vid Kuntsi museum för modern konst

Upptäck 'Kroppar och stunder - Tre synvinklar till Kuntsis samling', en utställning som presenterar nästan 200 verk på Kuntsi museum för modern konst.

Palkittu LANU!-kirjallisuusfestivaali juhlistaa kirjallisuutta myös liveyleisön edessä

LANU!-kirjallisuusfestivaali yhdistää virtuaalisen sekä livetapahtuman, keskittyen itseilmaisuun ja nuorten kirjallisuuteen.

Jaa somessa

Loimaan rock/pop kautta aikain – Rocksukupuu

Loimaasta tulee ensimmäisenä mieleen lottovoittajat sekä Suomen maatalousmuseo Sarka. Jukka Junttilan kokoama Loimaan bändisukupuu paljastaa, että tämä noin 16 000 asukkaan maaseutukaupunki on myös ollut monipuolisen musiikin kehto. Vaikka Loimaatakin koskevat pienen paikkakunnan ongelmat, kuten muusikoiden ja keikkamahdollisuuksien rajallinen määrä, 1970-luvulta näihin päiviin ulottuva sukupuu kattaa monta genreä ja joillakin bändeillä jopa pitkän liudan eri kokoonpanoja.

Loimaan Rock-sukupuu
Koko sukupuun saat auki artikkelin lopussa olevasta linkistä.

Loimaan 1970-luvun bändeistä mainitaan vain bluesia soittanut Vadelmakummitus, mutta 80-luvulle tultaessa erilaisia rock- ja punkvirityksiä onkin jo useita, mm. Hämytutka, Pyhäkoulu sekä Kolme Seisoo Vinossa. Kun edetään 90-luvulle, painopiste siirtyy raskaampaan metallimusiikkiin, joskin toisessa päässä on maalaiskaupungille osuvasti myös 50-luvun rockia (Low Down Dudes eri kokoonpanoineen) ja esimerkiksi monipuolinen bilebändi Philharmonic Blues Band. Loimaan ehkä tunnetuimmat bändit ovat death metal -bändit Demigod ja Curimus. Curimuksen levy saavutti vuosi takaperin Suomen albumilistan kolmossijan. Demigodin kulttisuosio sen sijaan on yhä melkoinen ja yhtye on kiertänyt ns. muutakin kuin kiertokoulua.

Tultaessa 2000-luvulle oma lukunsa on kevyttä, melodista poprockia edustava Poor Seamus, joka sai levytyssopimuksen Elements Musicille vuonna 2005 sekä pääsi kokeilemaan Uuden Musiikin Kilpailuun vielä vuonna 2013, mutta valitettavasti bändin toiminta sittemmin kuihtui. Sukupuun juurille 1970-luvun alkuun sijoittuva Vadelmakummitus puolestaan aktivoitui uudestaan liki 30 vuoden jälkeen ja on nyt suunnittelemassa 50-vuotisjuhlavuottaan.

Loimaalla eri genret ovat olleet melko omissa piireissään, joten yhtenäisen puun sijaan siellä voisi sanoa olevan genrepohjainen taimikko. Pikaiselta kuuntelulta pikkukaupungin tarjonta on kuitenkin monipuolista, vaikka koko kansan tietoisuuteen nousseet suurmenestykset ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Ehkä Loimaan monipuolinen musiikkielämä poikii jatkossa vielä lisää koko Suomea hätkähdyttäviä artisteja?

Avaa Loimaan rocksukupuu tästä linkistä: https://www.hiljaisetlevyt.com/wp-content/uploads/2021/09/Loimaa-sukupuu.pdf

– E. Kairinen

spot_img