Taide on aina kuvannut lääketiedettä ja sen harjoittajia monin tavoin. HUSin kokoelmissa on yli 400 lääkärituotantoa eri aikakausilta.
Taide on kautta aikojen kuvannut lääketiedettä sekä sen harjoittajia ja symboleja monin tavoin. Muotokuvissa esiintyvät lääketieteen symbolit tarjoavat kiehtovan katsauksen lääkärituotannon historiaan Hippokrateesta Napoleonin henkilökohtaisiin lääkäreihin ja Sigmund Freudista Che Guevaraan.
Suomen lääkärituotannon perinne alkoi 1600-luvulla Turun Kuninkaallisesta Akatemiasta. Yliopistot ja julkiset instituutiot alkoivat aluksi teettää lääkärituotantoja, jotka kertovat kohteidensa lääketieteen historiasta.
HUSin taidekokoelmiin kuuluu yli 400 eri aikakausina maalattua muotokuvaa, jotka esittävät merkittäviä henkilöitä sairaalaympäristöissä. Lisäksi on huomioitu joitakin ylihoitajien muotokuvia. Suurten suomalaisten taiteilijoiden, kuten Akseli Gallen-Kallelan ja Albert Edelfeltin, teokset rikastuttavat kokoelmaa.
Kirjan kirjoittajat, taidehistorioitsija Markku Valkonen ja ortopedi Seppo Seitsalo, ovat luoneet teoksen yhteistyössä HUSin taidetoimikunnan kanssa. Toimikunta edistää taidetoimintaa sairaaloissa ja antaa suosituksia taidehankinnoista.
Lähde Kustannusosakeyhtiö Parvs