Lauri Jäntin tietokirjapalkinto Viisi maailmanloppua -teokselle

Aiheeseen liittyvää

Tampereella musisoidaan syksyllä uuteen tahtiin

Suomen suurin yksityinen musiikkikoulu laajentaa toimintaansa Tampereelle, ja musiikinopetus aloittaa syksyllä 2024.

Viikon Kovin Biisi: VKB 18/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Tapio Kujala valittu Taideyliopiston vararehtoriksi

Tapio Kujala valittiin Taideyliopiston koulutuksesta vastaavaksi vararehtoriksi. Valinnassa korostettiin hänen johtamiskokemustaan ja laajoja verkostoja.

Teurastamon kesä tarjoilee monipuolista ohjelmaa Helsingissä

Teurastamon kesä täyttyy moninaisista tapahtumista Helsingin sydämessä, joista nauttivat kaikenikäiset kaupunkilaiset.

Laozi ja tekemättömyyden filosofia syntytaolaisuuden sydämessä

TaoLinin syväluotaava teos, Laozi ja tekemättömyyden taito, avaa ovia kiinalaisen ajattelun ja taolaisuuden maailmaan.

Jaa somessa

Lauri Jäntin säätiön myöntämä tietokirjapalkinto jaetaan merkittävän tietokirjan tekijälle.

Akatemiatutkija ja paleoklimatologian dosentti J. Sakari Salonen selvittää Viisi maailmanloppua: Maapallon historia ja ihmiskunnan tulevaisuus -kirjassaan, mitä tiedämme elämän joukkotuhoista maapallon historiassa ja millaiset katastrofit voivat uhata ihmiselämää tulevaisuudessa.

Viime syksynä ilmestyneessä teoksessaan J. Sakari Salonen luotaa planeettamme miljardien vuosien menneisyyttä ja selvittää, mitkä tekijät johtivat viiteen suureen elämän joukkotuhoon, joiden myötä valtaosa maapallon lajeista hävisi. Samalla hän tähyää tulevaisuuteen. Salonen käy läpi, millä tavoin esimerkiksi ilmastonmuutos, asteroidit, komeetat, avaruuden gammapurkaukset, supertulivuorten purkaukset ja teknologinen kehitys voivat uhata ihmiskunnan selviytymistä.

”Ilmeisin ihmistä odottava tehtävä on kestävämmän, vähemmän luonnonvaroja kuluttavan elämäntavan etsiminen. Ekologiset ongelmat ovat kasaantumassa maapallolla niin nopeasti, etteivät ne jää odottamaan muita, spekulatiivisia ratkaisukeinoja, kuten ihmiskunnan pakenemista muille planeetoille”,

Salonen kirjoittaa.

Palkintoperustelut

”Geotieteilijä J. Sakari Salosen teos keskittyy niihin hetkiin, jolloin elämä maapallolla on ollut hiuskarvan varassa. Se on monikerroksinen, puhutteleva lukukokemus, joka havainnollistaa elämän edellytyksiin ratkaisevasti vaikuttavia kehityskulkuja. Kirjan puheenvuoro ihmiskunnan mahdollisista tulevaisuudenkuvista on painava, ja Salonen pukee sen kauniiseen, miltei kaunokirjallisuutta muistuttavaan kerrontaan.

Viisi maailmanloppua -kirja

Viisi maailmanloppua – Maapallon historia ja ihmiskunnan tulevaisuus vie lukijansa tutustumaan viiteen suureen elämän joukkotuhoon. Salonen kuljettaa kerrontaa taitavasti uhkakuvasta toiseen, supertulivuorista asteroideihin ja gammapurkauksiin – ja kohti ihmisen aiheuttamia uhkakuvia. Ilmastonmuutoksen, nanoteknologian ja tekoälyn aikakaudella elämä voi nimittäin tuhoutua aivan uusilla tavoilla. Toisaalta ihmiskunnalla on käytössään myös ennennäkemättömiä keinoja havainnoida ajoissa ja torjua vaaroja.

Kirja havainnollistaa uusimman tieteellisen tutkimuksen merkitystä niin maapallon menneiden kehityskulkujen kuin tulevien riskien ja mahdollisuuksien ymmärtämisessä. Se auttaa samalla ymmärtämään kuinka vankalla tieteellisellä pohjalla ilmastonmuutoksen vaikutusten ennustaminen ja mallintaminen on.”

Palkintoraatina toimi Lauri Jäntin säätiön hallitus. Hallituksen muodostavat professori Tuomas Heikkilä, OTK, KTM Claes von Heiroth (pj.), toimitusjohtaja Jan von Heiroth, päätoimittaja Hanna Nikkanen, kustantaja Aleksi Siltala ja johtaja Teija Tiilikainen. Säätiön asiamiehenä ja hallituksen sihteerinä toimii FT Paula Arvas. Palkinnon arvo on 20 000 euroa.

Kirja on saatavilla painettuna ja äänikirjana.

Lisätietoa palkinnosta ja palkittujen haastatteluvideot Lauri Jäntin säätiön sivuilla.

Sakari Salonen
Viisi maailmanloppua. Maapallon historia ja ihmiskunnan tulevaisuus
ISBN 9789523451414

Lähde Gaudeamus

spot_img