Ari Väänänenin kirja valaisee mielenterveyden roolia työelämässä suomalaisten tutkimusten pohjalta. Se ennustaa muutoksia tapaan käsitellä psyykkistä terveyttä.
Professori Ari Väänänenin teos ’Mielen aikakausi’ käsittelee psyykkistä terveyttä suomalaisessa työelämässä. Kirja pohjautuu yli viidentoista vuoden tutkimukseen työolosuhteiden muutoksista eri ammattiryhmissä vuodesta 1960 nykypäivään. Se tuo esiin kansainvälisiä keskusteluja työstä ja terveydestä maiden rajojen ylitse.
Teoksessa kuvataan, miten yhteiskunnan muutos on siirtänyt työntekijöitä fyysisistä tehtävistä interaktiivisempiin ja kognitiivisesti vaativampiin ympäristöihin. Kirjassa esitellään myös, kuinka tämän kehityksen myötä mielenterveyden merkitys on korostunut työelämässä.
Väänänenin mukaan psyykkisten ongelmien ilmeneminen ei ole pelkästään työelämän muutoksen tulosta, vaan koko yhteiskunnan muutos on vaikuttanut mielenterveyskriisin syntyyn. Hän viittaa ilmiötä ’psyykkisen terveyden tuottamiseksi’, joka on seurausta yhteiskuntamme kiristyvästä itsenäisyydestä ja yksilökeskeisyydestä.
Kirjassa ennustetaan, että nykyisten mielenterveyskäytäntöjen ja -käsitysten tilalle tulee uudenlaisia lähestymistapoja. Tämä muutos saattaa johtaa siihen, että vanhat ajatusmallit korvautuvat uudella, keskitytään yksilön kokemuksiin ja tunteisiin osana työhyvinvointia.
Lähde Työterveyslaitos