Säeromaani Veneleikki tutkii perhedynamiikkaa ja kauneutta

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 35/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

The Record of My Life #35: Nine Inch Nails – The Downward Spiral (Nothing records 1994)

Tiedättehän ne albumit, joita ei tarvitse edes laittaa soimaan ja silti se musiikki soi alitajunnassa ja lyriikat tulee vahvasti ajatuksiin, koska olet kuunnellut levyä niin paljon oikeassa herkkyyskaudessa ja ajassa? Minulle Nine Inch Nailsin The Downward Spiral on juuri sellainen. Harvemmin sitä enää kuuntelen, mutta levyn kansikuva ja tunnelmat palaavat mielen looppailuun usein.

Kotimaiset konemusiikki-levymerkit: X-Rust Organization

Oikeastaan X-Rust on enemmän konemusiikki-järjestö kuin varsinainen levymerkki, mutta ovat julkaisseet sen verran vakuuttavan määrän elektronista musiikkia vinyylinä että kuuluu myös tähän sarjaan ehdottomasti! Kalle Karvanen ja Eemeli Lehto vastailivat haastatteluuni järjestön edustajina Turusta.

Kellaribändit – keikkajärjestäjän kaksiteräinen miekka

Autotalleissa ja treeniksillä ryskää koko joukko potentiaalisia bändejä, jotka...

Arvostelussa Brazen Forgery – Karelia Suite

Turun seudulla pandemiaeristyksessä syksyllä 2021 kypsynyt metalliprojekti Brazen Forgery...

Jaa somessa

Julia Virkkusen säeromaani Veneleikki kuvaa kauniisti perhedynamiikan monimutkaisuutta ja henkilökohtaista kasvua. Se on ilmava kertomus ihmisen sisälle jääneestä merisäästä ja perheen mahdottomuudesta.

Julia Virkkusen säeromaani Veneleikki on julkaistu Momentum Kirjojen kustantamana.

Veneleikki on ilmava kertomus ihmisen sisälle jääneestä merisäästä, lapsuuden lasikuituveneestä, ohjauksen pettämisestä ja hankkeesta nimeltä Perhe.

Veneleikki kuvaa kauniisti perheen mahdottomuutta, hellyyden ja velvollisuuden välistä puristavaa ristiriitaa ja pakenemisen tarvetta ison perheen hankepäällikön näkökulmasta. Toisten hoivaamisesta tarpeekseen saanut minäkertoja poistuu vähin äänin ahtaasta roolistaan, häipyy yksin saaristoon, päätyy hiljaiseen taiteilijaresidenssiin ja menee takaisin ihmiseksi.

Julia Virkkunen käsittelee kirjassaan taitavasti sanatonta sisaruutta, aikuisen sisälle jäänyttä avutonta lapsuutta, tuulta viikonloppuisän hiuksissa ja muistin haparoivuutta. Veneleikki on samalla hilpeä oodi ajelehtimiselle, hermoille käyvälle rakkaudelle, leikin tärkeydelle ja hukassa olemisen haikealle ilolle.

”Talven tasavalo. Yhtä paljon kaikille, ei kenellekään tarpeeksi.

Olen parkkeerannut veneeni pihalle. Se makaa siellä kyljellään, peittyy pian lumeen. Katselen sitä ikkunasta. Jään ehkä talveksi tähän,

kuuntelen kuinka kello käy.

Ajan takana on tulevaisuus. Ajan takana ovat muistot, joita en tavoita. Ajan takana asuu pikkuveli pelastusliiveissään,

hän leikkii, hän leikkii köysillään.

Ajan takana on kaikki mikä on ollut.

Kuuntelen kuinka kello käy.”

Veneleikki, s. 265

Julia Virkkunen on helsinkiläinen kirjailija, joka on toiminut myös käsikirjoittajana, ohjaajana, sanoittajana ja kuvataiteilijana. Hänen esikoiskirjansa ”Salassa pidettävä” (2021) käsitteli menetystä, äitiyttä ja suomalaisen yhteiskunnan suhdetta suruun. Veneleikki on hänen toinen romaaninsa.

VIRKKUNEN, JULIA: Veneleikki
318 sivua
Sidottu, kovakantinen
ISBN 9789524170130
Ilmestymisaika: Elokuu 2024

Lähde Momentum Kirjat

spot_img