Säeromaani Veneleikki tutkii perhedynamiikkaa ja kauneutta

Aiheeseen liittyvää

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Jaa somessa

Julia Virkkusen säeromaani Veneleikki kuvaa kauniisti perhedynamiikan monimutkaisuutta ja henkilökohtaista kasvua. Se on ilmava kertomus ihmisen sisälle jääneestä merisäästä ja perheen mahdottomuudesta.

Julia Virkkusen säeromaani Veneleikki on julkaistu Momentum Kirjojen kustantamana.

Veneleikki on ilmava kertomus ihmisen sisälle jääneestä merisäästä, lapsuuden lasikuituveneestä, ohjauksen pettämisestä ja hankkeesta nimeltä Perhe.

Veneleikki kuvaa kauniisti perheen mahdottomuutta, hellyyden ja velvollisuuden välistä puristavaa ristiriitaa ja pakenemisen tarvetta ison perheen hankepäällikön näkökulmasta. Toisten hoivaamisesta tarpeekseen saanut minäkertoja poistuu vähin äänin ahtaasta roolistaan, häipyy yksin saaristoon, päätyy hiljaiseen taiteilijaresidenssiin ja menee takaisin ihmiseksi.

Julia Virkkunen käsittelee kirjassaan taitavasti sanatonta sisaruutta, aikuisen sisälle jäänyttä avutonta lapsuutta, tuulta viikonloppuisän hiuksissa ja muistin haparoivuutta. Veneleikki on samalla hilpeä oodi ajelehtimiselle, hermoille käyvälle rakkaudelle, leikin tärkeydelle ja hukassa olemisen haikealle ilolle.

”Talven tasavalo. Yhtä paljon kaikille, ei kenellekään tarpeeksi.

Olen parkkeerannut veneeni pihalle. Se makaa siellä kyljellään, peittyy pian lumeen. Katselen sitä ikkunasta. Jään ehkä talveksi tähän,

kuuntelen kuinka kello käy.

Ajan takana on tulevaisuus. Ajan takana ovat muistot, joita en tavoita. Ajan takana asuu pikkuveli pelastusliiveissään,

hän leikkii, hän leikkii köysillään.

Ajan takana on kaikki mikä on ollut.

Kuuntelen kuinka kello käy.”

Veneleikki, s. 265

Julia Virkkunen on helsinkiläinen kirjailija, joka on toiminut myös käsikirjoittajana, ohjaajana, sanoittajana ja kuvataiteilijana. Hänen esikoiskirjansa ”Salassa pidettävä” (2021) käsitteli menetystä, äitiyttä ja suomalaisen yhteiskunnan suhdetta suruun. Veneleikki on hänen toinen romaaninsa.

VIRKKUNEN, JULIA: Veneleikki
318 sivua
Sidottu, kovakantinen
ISBN 9789524170130
Ilmestymisaika: Elokuu 2024

Lähde Momentum Kirjat

spot_img