Miten uskoa, kun ei voi uskoa? – Uutuuskirja keskustelee ihmisen tahdonvapaudesta

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #40: POPEDA – Svoboda

Juho Rintarunsala on Etelä-Pohjanmaalta, Teuvan kunnasta maailmaa tähyävä lyyrikko,...

Viikon Kovin Biisi: VKB 03/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Vic Hyland – Music, Magic and NLP (Softwood Books 2023)

Musiikki on mielestäni vähän niin kuin magiaa, parhaimmillaan sillä voi vaikuttaa kuuntelijan tunnetiloihin tai saada jopa lihakset liikkeelle. Muusikko, opettaja, terapeutti ja kitaristi Vic Hyland on kirjoittanut inspiroivan ja käytännönläheisen teoksen luovuudesta ja kuinka maagisella maailmankatsomuksella on paljon annettavaa musiikille.

The Orphan bändin debyyttialbumi Hard On For Chaos ulkona nyt

The Orphanin debyytti-albumi Hard On For Chaos on Pohjoisen...

PETRI LAHTI: The Rolling Stones – 60 vuotta Rollareita (Readme.fi) 2024

Tämä Rollari-kirja keskittyy yhtyeen keikkoihin Suomessa ja mitä täällä heistä kirjoitettiin. Kun ottaa huomioon, että bändi oli Suomessa ensi kerran jo 1965 ja millainen tämä maa on ollut vielä 80-luvullakin, niin tottakai huvittavia tapauksia mukana on.

Jaa somessa

Sukellus Lutherin ja Erasmuksen väkevään debattiin ihmisen vapauden rajoista tarjoaa mietittävää jokaiselle uskosta, epäuskosta ja yksilön vapaudesta kiinnostuneelle.

Miksi jotkut uskovat ja toiset eivät, vaikka kuulevat saman sanoman? Miten usko syntyy ja onko ihmisellä vapaus valita?

Professori Miikka Ruokasen uutuusteos Miten uskoa kun ei voi uskoa – Martti Lutherin ja Erasmuksen väittely ihmisen vapauden rajoista (Kirjapaja 2022) tarjoaa sukelluksen Martti Lutherin teologian ytimeen ja johdattaa keskelle reformaation kuuluisinta väittelyä.

Miikka Ruokanen

Teologi Martti Lutherin ja humanisti Erasmus Rotterdamilaisen välillä käytiin viisi vuosisataa sitten väittely, jonka vaikutus on kantanut kauas. Väittelyn keskiössä oli kysymys, voiko ihminen itse vaikuttaa siihen, pelastuuko hän vai ei. Voiko kukaan olla varma pelastumisestaan?

Nyt Miikka Ruokanen paneutuu tähän kristinuskon piirissä yhä avoimeen kysymykseen ja tarjoaa Martti Lutherin pääteoksen Sidotun ratkaisuvallan tarkan analyysin, jollaista ei ole ollut aiemmin tarjolla.

Ruokanen esittää ymmärrettävänä kokonaisuutena Lutherin teologian ytimen eli käsityksen Jumalan radikaalista armosta. Hän sitoo yhteen Lutherin ajattelun keskeiset osa-alueet selkeäksi ja helposti lähestyttäväksi kokonaisuudeksi. Teos on opas Lutherin ajattelun perusperiaatteisiin. Samalla se vie merkittävästi eteenpäin suomalaista Luther-tutkimusta nostamalla Kolminaisuuden ja Pyhän Hengen keskeisyyttä Lutherin armokäsityksessä.

Kysymys tahdonvapaudesta on edelleen merkityksellinen ajassa, joka korostaa ihmisen henkilökohtaista vapautta. Ruokasen teos sopiikin kaikille epäuskosta, uskosta ja vapaan valinnan rajoista kiinnostuneille.

Teoksesta sanottua:

”Ruokanen perustelee aidosti uuden, luotettavan tulkinnan Lutherin teologisesta pääteoksesta. Hän edistää ratkaisevasti suomalaista Luther-tulkintaa.” Prof. Ian A. McFarland, Emory University.
”Ruokanen onnistuu laatimaan erinomaisen kokonaiskatsauksen Lutherin pääteokseen. Hän on laatinut tasokkaan ja selkeän perustutkimuksen klassisesta aiheesta. Pyhän Hengen teologian avulla voidaan esittää selkeästi armon Jumala-keskeisyys.”

Prof. Risto Saarinen, Helsingin yliopisto
Miten uskoa kun ei voi uskoa?
Miikka Ruokanen: Miten uskoa kun ei voi uskoa? — Martti Lutherin ja Erasmuksen väittely Ihmisen vapauden rajoistaKansi Tomi KujansuuKirjapaja 2022 ISBN 978-952-354-684-4400

”Ruokasen oppinut ja syvällinen Martti Lutherin pääteoksen analyysi todentaa reformaattorin teologian profeetallisen merkityksen 21. vuosisadalle. Tutkimus avaa tuoreella tavalla uuden näkökulman Lutherin ajattelun keskeisimpiin sisältöihin, jotka ovat uutta luova resurssi kirkoille eri puolilla maailmaa.”

Prof. David F. Ford, University of Cambridge.

Teos perustuu Miikka Ruokasen Cambridgen yliopistossa laatimaan tohtorinväitöskirjaan.

Miikka Ruokanen on teologian tohtori (Helsinki) ja filosofian tohtori (Cambridge). Hän on Helsingin yliopiston dogmatiikan emeritusprofessori sekä systemaattisen teologian professori Nanjingin teologisessa seminaarissa Kiinassa.

Saatavilla nidottuna.

Lähde Kirjapaja

spot_img